eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

TOP 10 přestupů ve španělské Endesa lize | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

TOP 10 přestupů ve španělské Endesa lize

📁 Basketbal.cz Extra, Topstory 🕔7.10.2011
TOP 10 přestupů ve španělské Endesa lize

Please enter banners and links.

Španělská nejvyšší soutěž je právem považována za nejlepší na na Starém kontinentu a tamní kluby po roce znovu přivábily řadu špičkových hráčů.

Na Pyrenejském poloostrově se již několik let točí veliké peníze a tamní kluby stále častěji oslovují nejlepší hráče na světě. Letošní přestupový kolotoč navíc do značné míry ovlivňuje probíhající výluka nejlepší soutěže světa a především největší potentáti Barcelona nebo Real Madrid, jejichž pokladna se někdy zdá být bezedná, bedlivě sledují situaci kolem dění v zámoří. Pokud totiž nedojde k dohodě a nadcházející sezóna NBA bude zrušena, jsou připraveni jednat s nejlepšími hráči světa o možném účinkování v jejich dresu.

Přestože je zatím výsledek jednání o ukončení výluky v nedohlednu, někteří hráči neváhali a kývli na nabídku z Evropy, včetně těch s platnou smlouvou, již nyní. Důvod je jednoduchý – stávající kontrakty mají pozastavenou platnost a do ukončení výluky z nich hráči neuvidí ani cent. Peníze ovšem hrají v životě každého člověka důležitou roli a u hráčů zvyklých na vysoký standard dvojnásob.

Díky hráčům (nejen) ze zámoří se kvalita Endesa ligy posune ještě výš a k vidění bude dozajista mnohem více vyrovnaných zápasů, dramatických koncovek a vypjatých emocí, které z basketbalu dělají nádherný sport.

10. Stephane Lasme (203 cm, 28 let, Blu:sens Monbus Compostela)

Kdo by si nepamatoval jeho účinkování v Partizanu Bělehrad v sezóně 2008/2009, kdy byl v Eurolize postrachem soupeřů a jeho dlouhé paže rozdávaly bloky na všechny strany. V Maccabi Tel Aviv už se mu zdaleka tolik nedařilo a loni NBA-D lize odehrál v důsledku únavové zlomeniny pouze deset zápasů. Nyní je pět v plné síle a připraven být znovu pilířem obrany.

9. Carlos Jimenez (205 cm, 35 let, Asefa Estudiantes Madrid)

Nebýt finanční krize klubu, nikdy by Madrid neopustil. Po pěti nádherných letech v Malaze, kde si zahrál Euroligu, je kapitán mistrů světa z roku 2006 zpět v klubu, kde učinil první basketbalové krůčky. Je hlavním úkolem bude především vnést do hry Estudiantes klid a rozvahu, býtr mentorem pro mladší hráče a předávat jim své bohaté zkušenosti.

8. Reggie Williams (198 cm, 25 let, Caja Laboral Vitoria)

Amerického rozehrávače příroda obdařila rychlostí, výskokem a smrtící levačkou. Jako nedraftovaný hráč se na jaře roku 2010 probil do sestavy Golden State a v uplynulé sezóně již byl jednou z opor Warriors. Baskický velkoklub mu nabídl pohádkovou smlouvu, v níž je však obsažena nejen klauzule o uvolnění do NBA v případě ukončení výluky, ale i částka, kterou tím pádem bude hráč muset klubu vrátit.

7. Rob Kurz (20ž cm, 26 let, UCAM Murcia)

Americký dlouhán je typickým produktem univerzity Notre Dame. Tvrdý, neústupný, bojující do úmoru. V loňském ročníku byl v dresu Granady jedním z nejlepších hráčů celé soutěže v obraně i v útoku. V důsledku finančních problému však v lednu odešel a sezónu dohrál v německém Artlandu. Nyní je zpět a v přípravných zápasech se ihned zařadil mezi hlavní tahouny.

6. Antoine Wright (201 cm, 27 let, Asefa Estudiantes Madrid)

Bývalá hvězda univerzity Texas A&M, jehož si jako patnáctku v roce 2005 vybrali v draftu do NBA zástupci New Jersey, nikdy nenaplnil svůj potenciál a od určité doby se stal pouze součástí dohod o přesunech hráčů. V Evropě má nyní jedinečnou šanci dokázat, že body dávat nezapomněl a znovu bude bavit diváky leteckými kousky a přesnými zásahy z dálky.

5. Pooh Jeter (179 cm, 27 let, FIATC Mutua Joventut Badalona)

Přes Ukrajinu, Španělsko a Izrael se postavou maličký, ale s ohromným srdcem bojovníka, rozehrávač dostal mezi nejlepší a v uplynulé sezóně se v dresu Sacramenta v tvrdé konkurenci neztratil. Díky vrozené rychlosti a výtečnému ovládání míče se dokáže prosadit přes každého obránce a v mladém kádru Badalony jej kouč Maldonado pasoval do role nového lídra.

4. Chuck Eidson (202 cm, 30 let, FC Barcelona Regal)   

Ostříleného amerického univerzála netřeba dlouze představovat. Vítězi Eurocupu z roku 2009 začalo být prostředí v Tel Avivu těsné a nabídka španělského mistra se neodmítá. Rodáka z Jižní Karolíny si kouč Pascual cení právě pro jeho všestrannost a výtečnou práci s míčem. V přípravě jej pravidelně stavěl na post křídla i koncového rozehrávače a zkušený Američan si vedl skvěle.

3. Pablo Prigioni (186 cm, 34 let, Caja Laboral Vitoria)

Návrat ztraceného syna. Po dvou nepříliš úspěšných sezónách v Realu Madrid se argentinský reprezentant vrací tam, kde prožil nejlepší roky své kariéry. Sice starší a pomalejší, zato stále s ohromným přehledem a jedinečnými přihrávkami. Jako jeden z mála dokáže udělat na hřišti hvězdu i z podprůměrného hráče a již nyní se příznivci efektních přihrávek mohou těšit na jeho spolupráci s pivotmany Seraphinem a Dorseyem.

2. Marcelinho Huertas (190 cm, 28 let, FC Barcelona Regal)

Brazilský rychlík je v současnosti považován za nejlepšího rozehrávače v Evropě a vedení Barcelony neváhalo zaplatit za jeho přestup z Vitorie ohromné odstupné a učinit z něj jednoho z nejlépe placených hráčů Starého kontinentu. Opora brazilské reprezentace má stejně jako zmiňovaný Prigioni jedinečný přehled o dění na hřišti a díky skvělému ovládání míče dokáže přesně doručit míč prakticky kamkoliv. V poslední době navíc Huertas zapracoval na střelbě a v Superpoháru se blýskl přesným zakončením v klíčových situacích.

1. Rudy Fernandez (196 cm, 26 let, Real Madrid)

Bílý balet dodržel slib daný fanouškům a přivedl do klubu velkou hvězdu v podobě mistra světa z roku 2006, který uplynulé tři sezóny strávil v NBA v dresu Portlandu. Jeho slibně se rozvíjející kariéru v zámoří však narušilo zranění na jaře 2009 a od té doby Rudy proslul hlavně řečmi o nespokojenosti a touze po návratu domů. Real mu splnil všechny jeho podmínky a nabídl plat hodný královského klubu. Fanoušci ve Španělsku se tak znovu mohou těšit na "létajícího" Rudyho, který dává body jako na běžícím pásu.

Barca hledá sobě rovného, vyzývateli jsou Vitoria, Real a Bilbao    

Španělské kluby bojují před začátkem Endesa ligy s recesí


Autorizovaný eshop adidas , všechno zboží SKLADEM, bezkonkureční ceny, široký výběr – boty adidas, tašky adidas, adidas žabky, adidas dámské, adidas pánské

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace