eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

MNBL má za sebou skvělý start, o překvapení není nouze

📁 Basketbal.cz Extra, Topstory 🕔22.10.2011
MNBL má za sebou skvělý start, o překvapení není nouze

Please enter banners and links.

Naše nejvyšší basketbalová soutěž  má již za sebou téměř třetinu základní části a tak nadešel čas pro první hodnocení. Letošní liga je opravdu mimořádně zajímavá, k vidění jsou výborná individuální vystoupení a také nečekaná překvapení.

Tabulce vládnou zatím Pardubice, na konci se krčí Opava

Přestože je tabulka kvůli nestejnému počtu zápasu poměrně nepřehledná již vykrystalizovaly týmy, které by měly udávat hlavní tón. Zatím vedou Pardubice (bilance 5-2), ovšem Beksa má kromě překvapivé prohry s Levicemi na kontě i výbuch v Prostějově. Navíc vše brzdí aktuální zdravotní problémy a také se bude muset vyřešit otázka, kdo nahradí Martina Marka. Ten musel z důvodu vleklých zdravotní problémů ukončit svoji hráčskou kariéru.

Na druhém místě je překvapivě USK Praha (5-2). Mladý tým z Folimanky rozjel letošní ligu opravdu výtečně a připsal si např. výhru v Levicích. Nutno ale dodat, že nyní čeká na Pražany skutečně smrtící vylosování (Pardubice, Nymburk, Prostějov) a tak se dá předpokládat tabulkový sešup. 

Mistrovský Nymburk (5-1) je prozatím na bronzové příčce. Ligu začali Polabané nepřesvědčivě. Po rozpačitém výkonu v Levicích přišel totální debakl v Děčíně a mistr poznal, že podceňovat týmy v MNBL se nevyplácí. Od tohoto okamžiku již ale Nymburk nabral očekávanou formu a svým dalším soupeřům již nárok nedal.

Jak stín se Nymburka drží čtvrtý Prostějov (5-1). Na Hané ale asi příliš spokojenosti nevládne. Orli nezvládli hodně důležitý vstup do pohárové Evropy a byli vyřazeni Sofií. Také v MNBL to zatím není úplně přesvědčivé a vše vyvrcholilo mimořádně špatným představením ve Svitavách. Další zápas proti Pardubicím ale ukázal, že Prostějov opět může bojovat o mety nejvyšší.

Podobně tak zatím pátý Děčín (5-1). Válečníci vletěli do ligy v rytmu neřízené střely a především deklasování Nymburka mnohým bralo dech. Jedinou kaňkou na dosavadní jízdě Děčína je propad v Levicích a Severočeši také aktálně řeší zdravotní stav Míry Soukupa a Ella Sanderse, tedy Budínského klíčových borců. 

Do A1 by určitě ráda chtěla Ostrava (4-3). Severomoravané také MNBL začali výborně a zdálo se, že budou černým koněm soutěže. Ovšem poslední prohry doma s Kolínem a debakl v Ústí jsou mimořádně varující a ukazuje se, že nového Mika Mitchella NH stále jaksi nemůže najít.  

Možná až překvapivě dobře hraje Kolín (4-2), který by se současnou formou v A1 asi chybět neměl. Své prohry mají Středočeši se silnými celky (Nymburk, Pardubice) a dalším týmům Ames a spol. mnoho šancí nedali. Především důležité výhry nad USK a v Ostravě by mohly mít v konečném účtování pro Kolín cenu zlata.

Slovenské Levice (4-3) podávají hodně nevyrovnané výkony a vše se zdá být odvislé od toho, jak se zahraničním hráčům (Henderson, Štemberger) daří střelba od perimetru. Pokud to jde jako např. s Děčínem či v Pardubicích nemají Levice problémy. Pak ale přijdou zápasy doma s USK či v Ostravě a tým kouče Róna již nemá příliš co nabídnout. Na skupinu A1 to zatím příliš nevypadá.

Tuři Svitavy (3-3) jsou dalším hodně nečitelným celkem. Sázet na tento tým se skutečně nevyplácí a Tuři dovedou prohrát např. v Chomutově či doma s podprůměrnou Bratislavou. Pak ale přijede do Svitav Prostějov a nestačí se divit. Pokud by tým okolo Pavla Miloše stabilizoval svou výkonnost mohl by skupinu A1 také úspěšně atakovat. 

Desáté místo patří aktuálně Ústí nad Labem (2-5). Severočeši v úvodu stále nemohli pochopit, že již nehrají první ligu a připisovali si kruté debakly. Postupem času se ale Sluneta začíná v MNBL adaptovat a způsob jakým v tomto týdnu přejela nebepečnou Ostravu byl až dechberoucí.  

Stejnou bilanci má Plzeň (2-5). V úvodu soutěže musel trenér Dominik Feštr řešit především zdravotní problémy svých borců. Vše se již zdá být uvedeno do optimálního stavu a výhra nad Chomutovem jistě dodá Západočechům tolik potřebný klid a sebevědomí. 

Levharty Chomutov (2-4) musí právě prohra v Plzni mrzet maximálně. Do tohoto zápasu podával Chomutov velmi solidní výkony a nic nedal zadarmo ani Děčínu či se výborně prezentoval v Opavě a v Levicích. Hra je ale možná až příliš fixována na kreativní duo Wright-Lowery a kouč Eisner by potřeboval větší zapojení křídel a pivotů. 

Inter Bratislava (1-6) nepřekvapil snad kromě výhry ve Svitavách ničím. Cizinecká legie tohoto týmu působí značně nesourodým dojmem a dá se předpokládat, že ze suterénu MNBL se Inter bude jen těžko dostávat. Jak se předpokládalo jeho přínos pro MNBL je takřka nulový. 

Na posledním místě najdeme Opavu (0-7). Slezané se po letním výprodeji opor podle očekávání dostali až na samé dno. Některé jejich výkony sice byly nadějné, ale omezená rotace většinou v druhém poločase nastolenému tempu nestačí a Opava si připisuje jen porážky. Pokud nedojde k výraznému posílení, tak Opava zřejmě zamíří do baráže.  

Pět TOP událostí MNBL

1. Konec hráčské kariéry Martina Marka. Kapitán Pardubic již v uplynulém ročníku laboroval s nepříjemným zraněním zad, přes léto se intenzivně věnoval vyléčení tohoto problému. Postupem času se bohužel ukázalo, že potíže jsou takového rázu, že s tím hrát na vrcholné úrovni již nejde.

2. 48 bodů Nymburka v Děčíně. Negativní zápis do klubové historie se povedl mistrovi ve třetím kole v Děčíně. Dva dny před tím byl Nymburk 40 minut od účasti v Eurolize, ale kombinace zklamání, únavy, heroického výkonu Děčína vyvrcholila tímhle neslavným rekordem. 

3.Probuzení Pavla Miloše. Po přestupu z Pardubic do Svitav se "Koňas" začíná vracet k výkonům z působení ve Spartě. Především to, jakým způsobem si smlsnul na svém bývalém chlebodárci z Prostějova byl úžasný a po všech trablech mají z Pavlových výkonů jistě všichni basketbaloví fanoušci neskrývanou radost.  

4.Tu mají také v Děčíně z výkonů Pavla Houšky. Severočeský pivot je momentálně pravděpodobně nejlepším hráčem, který se prohání po palubovkách MNBL a je zřejmě pouze otázkou času jak dlouho bude Houšmen v tomto prostředí působit. Výborná ruka, pohyblivost, tvrdost, nájezd, obrana z Houšmena dělá hráče euroligových kvalit. 

5. Nástup mládí. Přestože se tvrdí, že mladí tuzemští hráči nemají z důvodu přílivu cizinců příliš šancí uspět průběh letošního ročníku MNBL tyto názory vyvrací. Pokud je mladý hráč ochotný na sobě pracovat, dodržovat pokyny trenéra, hrát s patřičným sebevědomím (ale i patřičnou pokorou) není pak problém se prosadit. Příklady Peterků v Pardubicích, Radima Klečky v Opavě, Michala Šotnara a Michala Mareše v USK, Lukáše Bažanta v Ústí, Václava Honomichla v Plzni, Jana Špačka ve Svitavách a dalších to jasně dokazují. 

         


Autorizovaný eshop adidas , všechno zboží SKLADEM, bezkonkureční ceny, široký výběr – boty adidas, tašky adidas, adidas žabky, adidas dámské, adidas pánské

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace