eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Jsou cizinci pro MNBL přínosem nebo přítěží? | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Jsou cizinci pro MNBL přínosem nebo přítěží?

📁 Basketbal.cz Extra, Topstory 🕔8.10.2011
Jsou cizinci pro MNBL přínosem nebo přítěží?

Please enter banners and links.

V současnosti je na soupiskách klubů MNBL přes padesát zahraničních hráčů a opět tak vyvstává otázka, zda nejde o příliš vysoký počet. Jednotlivé kluby se staví k angažování legionářů velmi rozdílně a Basketbal.cz situaci stručně zhodnotil.

Jak každá tolik diskutovaná věc má i otázka cizinců v MNBL své plusy a minusy a tak není na škodu si hlavní aspekty nyní připomenout.

Klady

 Na prvním místě určitě atraktivita soutěže. Ti nejkvalitnější hráči přináší do hry rozhodně více atraktivity, dynamiky, přehledu a tak i obchodní partneři klubů, bez kterých MNBL hrát v současnosti nejde, mají své oprávněné požadavky na skladbu týmu. S tím pochopitelně stoupá i návštěvnost zápasů, prostor pro komerci a pro reklamu. Samozřejmě i nadějní čeští hráči se mají např. od Muirheada, Sanderse, Simmonse, Arnolda či Amese co učit a zvyšovat tak do budoucna svoji vlastní kvalitu. Pokud je tedy zahraniční hráč nositelem kvality, herní i lidské inteligence, má zodpovědný přístup, je ochotný akceptovat svou roli v týmu a chápat herní systémy svého týmu, tak proti jeho působení v MNBL nelze říci jediné křivé slovo. Navíc jsou v současnosti ze zákulisí slýchat hlasy, že legionáři jsou často i levnější, než čeští hráči, kteří mají v některých případech přemrštěné finanční požadavky. 

Zápory

Především při pohledu do basketbalové budoucnosti by bylo asi vhodnější, kdyby v MNBL hráli pouze kvalitní cizinci, což se ale neděje. Přes 50 cizinců tak zabírá hodně místa tuzemským hráčům a především mladíci tak musí hrát první ligu, v nejlepším případě tam hostují z MNBL. A jaký je rozdíl mezi MNBL a 1.ligou netřeba uvádět, v současnosti to poznávají např. v Ústí nad Labem. Pochopitelně reprezentace na toto doplácí a kouč Budínský má tak možnosti omezené a jistě není rád, že například Dygrýn či Slezák do letošní MNBL zatím vůbec nezasáhli. Dalšími zkušenými hráči, kteří nemají angažmá jsou například Lukáš Kraus či Štěpán Reinberger. Vše je pochopitelně odvislé od finančních nároků hráčů a jednotlivých klubů. Přesto ale je nad slunce jasné, že 51 cizinců zabírá na soupiskách klubů MNBL přes 30% místa. Dalším záporem také může být přístup cizinců k působení v MNBL a celkovému životu v ČR. V živé paměti jsou ještě loňské problémy Terryho Smitha s policií, v Děčíně vědí své o svérázné životosprávě Rico Griera, ani Monty Mack nebyl žádný svatoušek a vynikající Guillermo Diaz kdysi z Nymburka doslova utekl, protože si poměry v ČR představoval trochu jinak. Přibližně bez poloviny současného počtu legionářů by se letošní MNBL jistě obešla. 

Jak to vypadá v jednotlivých klubech?

Mistrovský Nymburk (6) bude bojovat na třech frontách a těžko by naplnil soupisku tuzemskými hráči. Ve čtyřech případech (Simmons, Lenzly, Wilson, Lawrence) jde jednoznačně o kvalitu, pivot Naymick se vážně zranil, tudíž nehraje a angažování Slováka Miklóšika je rozporuplné. 

Prostějov (6) na cizineckou legii spoléhá maximálně, ale loňské opory Lawrence, Veikalase, Landryho zatím nově příchozí nenahradili. Výtečně se jeví snajper Jamar Smith, jistotou hlavně pro kouče Cholevu jsou Pandula s Ventou, za očekáváním zůstavají Eitutavičius a Peterson.

V Ostravě (5) již dávno neplatí, že převažují nadějní hráči z vlastní líhně a letošní legie je hodně rozmanitá. Zatím se nejlépe ukazují Američané. Výborným střelcem je Riley Luettgerodt, pod košem se prosazuje atlet James Hughes, hru by měl řídit Semaj Inge. Mezinárodní spektrum dopňují Řek Savas Manousos a Lotyš Jurijs Alexejevs.

Kolín (5) je dalším celek středu tabulky, který spoléhá na cizince možná více, než je zdrávo. I když klub veřejně přiznává finanční problémy počet jeho cizinců patří k nejvyšším v lize. Také tady hru hodně ovlivňuje trio Američanů Ames, Barnes a Field. Na rozehrávce pomáhá Amesovi Roman Marko a na soupisce je také Slovinec Uroš Benáček. 

Slovenský celek z Levic (5) hraje kromě MNBL i ligu na Slovensku a tak musí být soupiska logicky rozsáhlejší. Celkově najdeme v Levicích 5 cizinců, Mika Bernarda znají fanoušci MNBL již z Nymburka, střelcem k pohledání je Henderson, na poslední chvíli Levice posílil také historicky nejlepší střelec Adriatické ligy Siniša Štemberger.

Také Inter Bratislava (5) spoléhá na zahraniční hráče a jednoznačně nejlépe se ukazuje rozehrávač Kevin Bridgewaters, oporou by mohl být také Stjepan Gavran. Bude zajímavé sledovat, zda tolik legionářů pomůže Interu k lepšímu působení v MNBL, než zatím předvádí.

Levharti z Chomutova (4) rozhodně překvapili angažováním expardubického rozehrávače Dereka Wrighta. Ten je spolu se snajperem Lowerym hlavní útočnou zbraní nováčka, který ale také potřebuje body i od robustního pivota Andersona. Kvartet doplňuje Slovák Jakub Kozubík.

Další nováček Ústí (3) již v první lize spoléhal především na vynikajícího Thada McFadena a nejinak je tomu v nejvyšší soutěži. Dalším Američanem je křídelník Longmire a také Ústí má akvizici ze Slovenska Matúše Kuchálika.

Pardubice (3) pro letošní ročník mimořádně silně důvěřují prověřeným značkám. Trio Marcus Arnold, Corey Muirhead a Maurice Hampton jsou právě ti zahraniční hráči, kteří jsou oporami jak mají být. Týmová hra, atraktivita pro fanoušky a sponzory, vysoká kvalita, herní i lidská inteligence. Dalších slov netřeba.

Podobně tak Děčín (2) pokračuje v nastolené koncepční práci. Ell Sanders právě začal svoji dvanáctou sezónu v Česku a je prodlouženou rukou kouče Budínského. Spolehlivost, jistota, kvalita, žádná velká gesta, poctivá práce. Podobně tak Admir Alič, který také svou roli naprosto chápe a je již v ČR jako doma. 

Svitavy (3) pomýšlejí letos hodně vysoko a k tomu by jim mělo krom tuzemských hráčů pomoci i zahraniční trio. Boris Meno a Ravon George o svých kvalitách kouče Pětivlase přesvědčili již minulou sezonu a Pawel Mroz z Polska se v nejvyšší soutěži zatím spíše rozkoukává. 

Finanční situace Opavy (2) asi není úplně luxusní, přesto (nebo právě proto ?) ve Slezsku najdeme tradičně hráče ze Slovenska. Z minulé sezony zde zůstal Branislav Brliť a nově přišel Maurizio Galata. Zda toto bude stačit k záchraně v soutěži je hodně nejasné.

Ani USK Praha (1) si určitě nemůže po ekonomické stránce příliš vyskakovat, ale angažování Petera Sedmáka z končícího Brna se ukazuje jako vynikající tah a tento Slovák se řadí zatím mezi vůbec nejlepší hráče soutěže. 

Lokomotiva Plzeň (1) má ve svém kádru zatím také pouze jednoho cizince. Marek Kozlík je považován za výborného obránce a jistě svému novému týmu pomůže v očekávané záchranářské bitvě.  

(Pozn. : Slováci hrající MNBL za Levice a Inter nejsou logicky v přehledu započítáni.)    

Jaký máte na tuto polemiku názor Vy? Napište nám do diskuse pod článkem.


Autorizovaný eshop adidas , všechno zboží SKLADEM, bezkonkureční ceny, široký výběr – boty adidas, tašky adidas, adidas žabky, adidas dámské, adidas pánské

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace