eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Historie se opakuje. Charleroi do Euroligy, Nymburk do Eurocupu

📁 Basketbal.cz Extra, Topstory 🕔2.10.2011
Historie se opakuje. Charleroi do Euroligy, Nymburk do Eurocupu

Please enter banners and links.

Hráči Nymburku nezvládli klíčový souboj o Euroligu a pořádajícímu Charleroi podlehli vysoko 79:53.

Nymburk minul úvodních pět střel než se konečně prosadil Simmons. V tu chvíli již byli domácí ve vedení a Nymburským zle zatápěli především pod košem. Jejich nápor zastavil v polovině úvodní části Lawrence šňůrou pěti bodů a minutu před koncem dostal Nymburk poprvé do vedení Lenzly. Domácí Green pak trefil trojku a uzavřel tak účet prvních deseti minut – 15:13.
I v dalším průběhu prvního poločasu měli hráči Nymburku ohromné potíže pod oběma koši. Domácí dominovali na doskoku a přesným zakončením z bezprostřední blízkosti brali českým mistrům chuť do hry. Wilson sice snížil na 23:17, se ale rozstřílel rozehrávač Mallett a ztráta Nymburku dosáhla dvouciferné hodnoty. Co hůř, agresivní domácí obrana vůbec nepustila do hry Pumprlu, který nedal v první půli ani bod, a tak mohli být svěřenci kouče Ginzburga rádi, že v poločase prohrávali "jen" 34:21.

Nymburské trápení v útoku pokračovalo i po přestávce, kdežto domácí Hill proměnil hned úvodní trojku a stejný hráč zvyšoval po třech minutách stejným způsobem na rozdíl rovných 20 bodů – 44:24. Trenér Ginzburg míchal sestavou, místo trápícího se Pumprly poslal na hřiště mladíka Palyzu, jenž si ihned připsal dva body, domácí nápor ovšem svými tahy nezastavil. Jeho svěřenci míjeli jednu střelu za druhou a domácí kouč Bozzi mohl nečekaně brzy poslat do hry mladíka Jadina. Po třech čtvrtinách svítil na výsledkové tabuli stav 54:36 a šance Nymburka na postup do Euroliga se v podstatě rozplynula.   
V závěrečných deseti minutách již nebylo oč hrát. Český mistr chtěl alespoň korigovat nepříznivý výsledek, jeho snaha však narážela na zoufalou nepřesnost ve všech činnostech. Vrcholem zmaru byl pátý faul Bendy po technické chybě, který si vybil frustraci směrem k rozhodčím. Náskok Charleroi se v jednu chvíli vyšplhal až na 30 bodů a Nymburk jen s vypětím všech sil odvracel hrozící katastrofu.

Charleroi si tak po roce znovu zahraje Euroligu, zatímco na českého mistra čeká znovu "jen" Eurocup.

Belgacom Spirou Charleroi – ČEZ Basketball Nymburk  79:53 (Hill 21, Mallett 18, Greene 12 – Lawrence 10, Wilson 9, Simmons 8)


Rozhodnuto je rovněž ve Vilniusu, kde domácí Lietuvos Rytas nečekaně podlehl Galatasaray Istanbul 63:71.

Lietuvos vykročil za Euroligou rázným krokem. Po úvodním vyčkávání zaznamenal ostrostřelec Seibutis 11 bodů za sebou, dlouhán Valančiunas se blýskl smečí k podběhu a skvělým blokem na najíždějícího Acika a Litevci vedli 21:13. Ve zbývajícím čase prvního poločasu však diváci sledovali hlavně lítý boj plný nepřesných střel a ztrát míče. Domácí Rice se při jednom z nájezdů pod koš zranil a bez něj panoval ve hře Lietuvosu chaos. Iniciativa se přesunula na stranu tureckého týmu, který se šňůrou 11 bodů v řadě dostal po dlouhé době do vedení a do šaten odcházel spokojenější – 28:30.
Po přestávce dolehla na domácí tým krize. Ač se vrátil do hry uzdravený Rice, nebyli s to vypracovat si dobrou pozici pro zakončení a na každý bod se ohromně napracovali. Soupeř naopak pokračoval ve výkonu z druhé čtvrtiny a v závěru třetí části udeřil. Shipp zaznamenal koš s faulem a veterán Shumpert přidal 7 bodů v řadě, včetně trojky s klaksonem končícím třetí čtvrtinu. Turecký celek vedl 40:52 a když se v úvodu závěrečné části prosadili Andrić a znovu Shumpert, bylo o prvním postupujícím do Euroligy rozhodnuto.

Lietuvos Rytas Vilnius – Galatasaray Istanbul  63:71 (Seibutis 15, Jeretin 12, Babrauskas 10 – Shumpert 14, Andrić a Shipp 12, Lakovič 10)

Autorizovaný eshop adidas , všechno zboží SKLADEM, bezkonkureční ceny, široký výběr – boty adidas, tašky adidas, adidas žabky, adidas dámské, adidas pánské

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace