eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

V souboji elitních mládežnických týmů prohrály Pardubice na Folimance

📁 Mládež 🕔23.9.2009
V souboji elitních mládežnických týmů prohrály Pardubice na Folimance

Please enter banners and links.

V loňské sezoně poznali kadeti Pardubic jen dvakrát hořkost porážky, z toho jednou se museli sklonit před basketbalisty USK Praha. Letos se oba špičkové mládežnické týmy setkali již v úvodu soutěže. Pardubičtí bez Heřmana nedokázali vzdorovat střelecké explozi Jeřábka, který zastínil  očekávané tahouny Feštra s Truhlářem.

V loňské sezoně poznali kadeti Pardubic jen dvakrát hořkost porážky, z toho jednou se museli sklonit před basketbalisty USK Praha. Letos se oba špičkové mládežnické týmy setkali již v úvodu soutěže. Pardubičtí bez Heřmana nedokázali vzdorovat střelecké explozi Jeřábka, který zastínil  očekávané tahouny Feštra s Truhlářem. Pardubice se poté odebraly do Liberce, kam nově budou zajíždět extraligové týmy. Zápas skvěle vyšel Peterkovi, jehož výborný výkon doplnil Šoula. Liberecký nováček vedle Pardubic nestačil ani v sobotu na soupeře z Vysočiny a na první výhru si tak bude muset ještě počkat. Zajímavý nedělní duel se odehrál na Folimance také v neděli, když Vysočina nečekaně trápila favorita a v poločase dokonce vedla. Domácí nakonec zápas otočili, ale kdoví, jak by to dopadlo nebýt sobotního zranění žďárského Šoukala.

USK Praha – BK Synthesia Pardubice 88:71 (24:21, 44:34, 62:58)

střelci USK: Jeřábek 31, Truhlář 25, Feštr 17, Evják 9, Mareš  4, Mundel 2

střelci Pardubice: Peterka 31, Šindelář 18, Šoula 16, Vlček 2, Jechura 2, Hanuš 2

komentář USK: "Hned v prvním utkání sezóny na Folimanku zavítal soupeř zvučného jména a úřadující Mistr ČR v kategorii U16 Pardubice. První utkání sezóny se tradičně neslo v duchu velkého očekávání, ale i herních zmatků. Nový tým USK hrál proti Pardubicím svoje první společné utkání, takže všichni hráči, ale i trenéři čekali, co se bude dít. Na hře se přeci jen odrazil fakt, že družstvo spolu před sezonou neodehrálo ani jedno utkání a hráči si na sebe teprve zvykali. Nejvíce to bylo vidět v obraně, kdy prvek nesehranosti ještě více vynikl právě proti celku BK Pardubice, který se prezentoval kombinačním útočným basketbalem založeným na úspěšné střelbě. To potvrdil již začátek utkání, kdy skóre otevřel úspěšnou trojkou Šindelář, jinak autor 5 trojek. Vzápětí však kontrovali domácí přes neúspěšné trestné hody také dvěma trojkami a šňůrou 13 bodů si vytvořili 10 bodový náskok. V dalším průběhu si domácí udržovali několikabodový náskok, avšak ve druhém poločase vzal na sebe zodpovědnost hostující Peterka a před koncem třetí čtvrtiny snížil na rozdíl pouhých dvou bodů. Po startu v poslední čtvrtině se však domácí nadechli k dalšímu náporu a opět šňůrou 10 bodů vrátili rozdíl v utkání na 10 bodů. V závěru utkání přeci jen hostujícímu týmu docházel dech a domácí dokázali ještě navýšit výsledek. I přes vítězství měli domácí naprosto tristní úspěšnost střelby TH a to necelých 24%.  Při 19 ztrátách tak lze konečný výsledek považovat za úspěšný. Největší slabinou však byl obranný projev, který zatím působil velmi zmateným dojmem, ze kterého sotva bylo patrné kdo koho brání. Vůdcem k premiérovému vítězství v sezóně byl František Jeřábek, který svým poctivým herním projevem dokázal nastřílet 31 bodů s užitečností 35, zdárně mu sekundovali Dan Truhlář a Lukáš Feštr, oba však stejně jako ostatní hráči zatím bojují s rozkoukáváním se a čtením scénářů svých nových rolí v právě začínající sezóně…"

komentář Pardubic: "Kadeti se v přípravě zlepšovali zápas od zápasu, ale v týdnu před zahájením extraligové soutěže je postihla nepříjemná ztráta v podobě angíny rodící se hvězdy týmu Petra HEŘMANA. Toto oslabení lze směle přirovnat k případné absenci Martina KŘÍŽE v uplynulé sezóně a tak favoritem úvodního duelu na pražské Folimance byli spíše v průměru o rok starší domácí borci. Naši hráči podali maximálně bojovný výkon, rvali se o každý metr hrací plochy, ale na druhou stranu dokázali vyrábět naivní chyby, které robustní a atleticky i silově výborně připravený tým USK dost nekompromisně trestal. Jestliže předsezónní prognózy hovořily o domácích jako o týmu dvou hráčů – FEŠTRA a TRUHLÁŘE, po prvním zápase je k nim třeba přidat neomylného střelce JEŘÁBKA z perimetru (29 bodů!!!). Bohužel i náš tým se v Praze představil spíše jako tým tří tváří – podle očekávání jimi byli Martin PETERKA a Jiří ŠOULA a zcela nečekaně na svoji šanci dosud stále trpělivě čekající Vojtěch ŠINDELÁŘ. Ten svojí neomylnou rukou držel náš tým zejména v úvodu zápasu hodně nad vodou a 12 body v první čtvrtině udržel naději do dalších minut. Žel se k nim nepřidal kapitán Martin MIKULECKÝ, jehož konto zamrzlo na 0 bodech i přes 11 střeleckých pokusů a 2 trestné hody k tomu. Právě střelecký výpadek tohoto hráče asi bojovný zápas rozhodl, protože zbytek týmu se prosadit nedokázal vůbec. Chléb se lámal na úvod poslední části hry: za stavu 64:62 pro domácí skončily dva nájezdy a jeden nadějný trojkový pokus našich hráčů na obroučce a soupeř odskočil desetibodovou šňůrou na 12 bodů. Tím srazil tuhý odpor našich hráčů do kolen a výsledkem byla možná až příliš vysoká, byť v podstatě zasloužená porážka – domácí hráli po většinu času sebevědoměji a přesněji než naši hráči. Odveta v Pardubicích by mohla přinést hodně zajímavý basketbal!"


BK Kondoři Liberec – BC Vysočina 63:94 (19:20, 38:40, 47:73)

střelci Vysočina: Krajcigr 27, Novotný 19, Socha 14, Strážnický 10, Šoukal 8, Zelenka 8, Burian 4, Zdražil 4

komentář Vysočiny: "Sezónu kadeti BC Vysočina zahájili v Liberci na půdě nováčka. Po přípravných turnajích v Brně a Žďáru nad Sázavou se vykrystalizovala základní sestava ve složení Krajcigr, Novotný, Strážnický, Socha a Zelenka. První 4 body zápasu vsítili domácí, pak se však podařilo hostům stav vyrovnat a vedení se pak přelévalo z jedné strany na druhou až do poločasu, kdy svítil na světelné tabuli stav 38 : 40. V tomto úseku táhli družstvo především Krajcigr a Socha. Ve 3. čtvrtině se podařilo Vysočině zlomit odpor soupeře, kdy zejména Novotný a Zelenka začali dominovat pod oběma koši a to se hned projevilo na skóre, kdy úsek mezi 4 a 10 minutou se podařilo vyhrát 21 : 3. Poslední čtvrtina byla opět vyrovnaná, ale kadeti z Vysočiny si udržovali třicetibodový rozdíl." Trenér Pešout k utkání dodává: "Trochu nám trvalo, než jsme si zvykli na tempo soupeře, ale ve 3. čtvrtině jsme zahráli naprosto perfektně jak v obraně, tak v útoku. Dnešní vítězství bylo zásluhou celého týmu a já klukům za odvedený výkon děkuji. Jedinou kaňkou zápasu bylo zranění Šoukala, ale doufejme, že to nebude vážné a Tomáš bude brzy fit a připraven nastoupit k zápasu."

BK Kondoři Liberec – BK Synthesia Pardubice 67:99 (16:31, 35:52, 52:75)

střelci Pardubice: Peterka 41, Šoula 25, Mikulecký 9, Jechura 7, Pulpán 5, Šindelář 5, Vávra 4, Štěrba 2, Vlček 1

komentář Pardubice: "Nedělní dopolední zápas v Liberci příliš basketbalové krásy nepřinesl. Domácí působili dojmem vyplašeného nováčka extraligy a hráli zápas s přílišným respektem k úřadujícímu mistru republiky, hosté zase odevzdali v sobotu příliš mnoho fyzických sil na to, aby ukázali vše, co je v jejich silách, a průběh zápasu přes nelibost svého kouče spíše kontrolovali, než by svému soupeři zasazovali tvrdé direkty. Prostě to nebyla žádná pastva pro oči diváka, ale povinné vítězství se slabším soupeřem. Bojovným vstupem mile překvapil Patrik VÁVRA, solidně působil i absolutní extraligový novic – Jan ŠTĚRBA z pardubické Tesly. Skóre dle očekávání obstarával tandem PETERKA – ŠOULA, přesto jejich herní projev trpí nutností trávit na hrací ploše až příliš mnoho času. Při neúčasti HEŘMANA je však zastupitelnost jednotlivých opor na hřišti hodně malá!"

USK Praha – BC Vysočina 87:69 (22:30, 43:47, 61:54)

střelci USK:  Truhlář 32, Jeřábek 23, Feštr 19, Evják 8, Pejatovič  4, Mundel 2

střelci Vysočina: Novotný 23, Krajcigr 19, Socha 12, Zelenka 10, Strážnický 5

komentář USK: "V nedělním utkání se očekával výkonnostní posun kadetů USK především v obranné fázi. Očekávání se však nenaplnilo. Hosté zaskočili domácí tým, který odstartoval trochu vlažným projevem jakoby uspokojen prvním vítězstvím. Soupeř z Vysočiny naopak evidentně posílen sobotním vysokým vítězstvím v Liberci domácí tým zaskočil rychlostí, resp. přechodem do protiútoku a bojovností, když získali odražené míče, které měly být jasně v rukách vyšších domácích hráčů. O tom svědčilo vedení hostujícího týmu až o šest bodů. Celkově první čtvrtina skončila vedením Vysočiny o 8 bodů. Sympaticky hrající soupeř dominoval i ve druhé čtvrtině a udržoval si až desetibodové vedení. Jestliže domácí tým působil v sobotním utkání nejistě v obranné fázi, tak v neděli se o obranné fázi nedalo ani mluvit. Hráči USK na vlastní polovině hřiště pobíhali spíše jako splašení zajíci. O tom svědčí i obdržených rekordních 47 bodů za první poločas. Ve druhém poločase se stroj USK postupně rozjel a jestliže v prvním poločase dominovala rychlost hostujícího týmu, tak ve druhém poločase se postupně fyzicky prosazovali domácí hráči. I přesto měl herní projev USK stále daleko k basketbalovému týmovému výkonu, především v obranné fázi. I přes relativně atraktivní statistické ukazatele včele s užitečností 44 a 14 doskočenými míči Dana Truhláře nikdo z hráčů zatím nepředvedl nadstandardní výkon, jenž by naplňoval očekávání. První víkend tedy ukázal, jak velký kus práce, jak individuální, tak týmové, mají hráči před sebou."

komentář Vysočiny: "V neděli tým BC Vysočina čekal těžší kalibr, a to USK Praha, jeden z aspirantů na čelní umístění v soupeři. Toto družstvo spoléhá především na reprezentačního rozehrávače Lukáše Feštra, pod košem si zjednává respekt Daniel Truhlář a neméně zdatně si vede Marek Mareš. Hned první balón v útoku hostující kadeti ztratili, čehož soupeř využil a hned skóroval. Ovšem hráči BC Vysočina zahráli první poločas až na malé chyby skvěle. V první desetiminutovce si vypracovali až 9-ti bodové vedení a i ve 2. čtvrtině dokázali vedení udržet. Bohužel ve 3. čtvrtině jakoby kadetům došla šťáva a Feštr byl k nezastavení. Po 3. čtvrtině byl stav 61:52 pro domácí, ale hosté neustále cítili šanci. Naneštěstí následovalo ve 4. čtvrtině několik zbytečných chyb a domácí si zkušeně náskok pohlídali a utkání dotáhli do vítězného konce." Trenér Pešout dodává: "To, co předvedli kluci v prvním poločase zaslouží obrovskou pochvalu. Dřeli, pomáhali si, dodržovali taktické pokyny, ovšem soupeř je natolik zkušený, že ve 3. čtvrtině dokázal využít naše nepřesnosti. Ve 4. čtvrtině jsme chtěli utkání ještě zdramatizovat, ale bohužel se to už nepovedlo. I přes prohru jsem s dnešním výkonem spokojen, protože chlapci se přesvědčili, že hrát se dá s každým, jen šňůra 8:0 v poslední minutě mě mrzí, stav mohl být příznivější. Myslím, že tento tým problém se záchranou mít nebude, pakliže bude předvádět výkony jako teď, a zvlášť když ho doplní ještě Černý a Žižka a na svou příležitost čekají Saidler a Kunkela."

 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace