eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Budou Pardubice letos opět dominovat? | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Budou Pardubice letos opět dominovat?

📁 Mládež 🕔18.9.2009
Budou Pardubice letos opět dominovat?

Please enter banners and links.

V loňské sezoně extraligy kadetů poznali pardubičtí basketbalisté v průběhu sezony jen dvakrát jak chutná porážka. Také letos se na východě Čech podařilo poskládat tým, který má ty nejvyšší ambice. Najde se někdo kdo zastaví trenéra Procházku a jeho svěřence?

V loňské sezoně extraligy kadetů poznali pardubičtí basketbalisté v průběhu sezony jen dvakrát jak chutná porážka. Také letos se na východě Čech podařilo poskládat tým, který má ty nejvyšší ambice. Najde se někdo kdo zastaví trenéra Procházku a jeho svěřence?

Soutěž má 16 účastníků, základní část se hraje systémem každý s každým doma venku. Osm nejlepších celků postupuje do play off, deváté a desáté družstvo si udrží soutěž i pro další ročník. Týmy od jedenáctého do šestnáctého místa čeká baráž se dvěma nejlepšími ligovými celky pouze o dvě volná místa. Extraliga se bude dle zatím platného rozpisu soutěží po třech letech opět snižovat na 12 účastníků.

Hranice mezi záchranou soutěže a postupem do play off bude velmi tenká. Tým, který bude bojovat o záchranu, se může na poslední chvíli ještě probojovat do play off. Naopak celek, který se již bude připravovat na vyřazovací boje, může na poslední chvíli zaváhat a skončit v baráži o udržení. Letošní extraliga má dva velké favority BK Pardubice a BCM Moravská Ostrava.

BK Pardubice – tip probasketu boj o titul
Suverénní tažení se klidně může opakovat, kvalitu představuje především základní sestava, v níž vyčnívá zejména trojice Heřman, Peterka, Šoula. Podkošová dvojice Pardubic nebude mít v extralize konkurenci a tak jen dobře postavený a sehraný tým může sehrát s perníkaři vyrovnaný zápas.

BK Ústí nad Labem – tip probasketu boj o záchranu
Vítěz žákovské ligy z před dvou let přišel o nejdůležitějšího hráče. Feštr pokračuje ve své basketbalové kariéře v USK Praha a Krombholz tak bude pod košem marně čekat na jeho přihrávky. Obhájit druhé místo po základní části či bronzové medaile se zdá být čirou utopií, v loňské sezoně se kadeti Ústí vedle Feštra opírali také o výkony Bejčka, ale ten je již ve Spartě a navíc věkem již mezi kadety nepatří. Ústí zbývají již jen tradiční zbraně jako domácí prostředí a zónový presink, uvidíme, zda to bude stačit na záchranu v soutěži nebo dokonce na play off.

TJ Sokol Písek – tip probasketu boj o play off
Poté co všichni hráči loňského celku s výjimkou Radka Šlechty odešli do juniorské kategorie to vypadalo, že sršni budou mít co dělat se záchranou soutěže. Nyní se naopak zdá, že by se tým trenéra Kyriána mohl rvát o pozice zaručující účast v play off. Že by zázračné písecké metody zvedly šance tradičního mládežnického účastníka extraligy? Spíše to bude táborská dvojice Havlůj, Veselý, co vedle střelce Šlechty, potáhne družstvo tabulkou vzhůru. Bude to na play off stačit?

TJ Klatovy – tip probasketu boj o záchranu
Již bez loňských opor Kuneše, Volmuta a dalších klatovských bojovníků, kteří v uplynulé sezoně získali překvapivě stříbrnou medaili, se tým vydá do své druhé extraligové pouti. Říká se, že druhá sezona bývá těžší než ta nováčkovská a zřejmě to v Klatovech bude platit. Ani Aušprunk a posily z Domažlic by nemusely stačit na záchranu soutěže.

TJ Sokol Pražský – tip probasketu boj o medaile
Trenér Voračka má podobně jako v loňském roce k dispozici vyrovnaný kádr. Sokol zřejmě bude hrát pohledný basketbal, spousta hráčů si v extralize již zahrála. Soupeři se jistě budou zabývat tím, jak ubránit jeden z největších talentů ročníku 1995 Adama Pecháčka. Sokol Pražský je jedním z adeptů na účast v bojích o medaile.

Proton Zlín – tip probasketu boj o play off
Jakoby se ve Zlíně zaměřovali jen na liché ročníky. Ucházející výběr 1991, velmi špatný ročník 1992, velmi slušný výběr 1993, špatný ročník 1994, výborný celek 1995. Jak si s touto situací poradí trenér Kotala? Bude se svým mladým celkem bojovat jako lev. Nedá soupeřům nic zadarmo, bude dobře organizovat hru, spoléhat se na Kováče, Smržu a Heinzela. Když to nevyjde v základní části, v případné baráži se Zlín jistě zachrání.

BCM Moravská Ostrava – tip probasketu boj o titul

Jednu z největších hvězd soutěže má ve svém středu trenér Smažák. Ale pozor! Ostrava to není jen Radek Kouřil. Již tak silný tým velmi posílil, když byl doplněn o havířovské opory Herce a Krále. Vypadá to, že Moravská Ostrava je jediné družstvo, které může ohrozit zlatou cestu Pardubic. Boj těchto dvou soupeřů bude ozdobou extraligy a budou se z nich pravděpodobně rekrutovat také opory reprezentačního celku kadetů.

USK Praha – tip probasketu boj o play off
Lehce se tipuje umístění USK Praha v juniorské soutěži, téměř nemožné je odhadnout, jak si tým povede v kategorii kadetů a to i přesto, že do Prahy přišel ústecký rozehrávač Lukáš Feštr. Jistě, sám dá téměř v každém utkání aspoň dvacet bodů. Jistě, může to hodit pod koš Truhlářovi, který si zády ke koši dokáže poradit s leckterým soupeřem. Ale sehnali na Folimance další hráče, kteří s touto vynikající dvojicí budou moci hrát? Na tuto otázku před začátkem soutěže málokdo dokáže odpovědět.

Sokol Vyšehrad – tip probasketu boj o play off
Poslední dobou je u Botiče nouze o hráče. V loňské sezoně svěřenci trenéra Tremla doplatili na úzký kádr, zranění, nemoci a jako jedni z favoritů soutěže se nakonec neprobojovali do play off. Také v letošní sezoně není v týmu přebytek hráčů, kteří mají extraligové parametry. Pokud se však vyšehradské sokolovně vyhnou nemoci a zranění, může to na solidní umístění stačit.

BC Vysočina – tip probasketu boj o play off
Bude to mezi Jihlavou, Žďárem n. S., Havlíčkovým Brodem a Jindřichovým Hradcem fungovat? Jména jako Krajcigr, Strážnický, Šoukal, Zelenka, to nevypadá špatně. Slabinou může být nesehranost, hráči se narozdíl od většiny ostatních celků nevidí každý den na tréninku. Nechme se překvapit jak si s tím poradí trenérská dvojice Pešout, Veselý.

JBC Brno – tip probasketu boj o medaile
Brno má k dispozici typově velmi dobře složené družstvo. Otázkou zůstává, zda potenciál, který v sobě hráči skrývají, bude vidět také na ukazateli skóre při utkáních. Vedle USK Praha (Feštr) je tým z moravské metropole jediným, kdo má ve svém středu reprezentanta. Hrabovský (na snímku v červeném dresu) patří k hráčům, na které je radost se při hře dívat, když při své výšce má slušnou techniku, velmi dobrý přehled ve hře a dokáže hrát snad na všech postech. Trenér Kubů má v kádru také dva dvoumetrové hráče Jelínka a Slaninu, pokud se jim budou vyhýbat zranění, bude se soupeřům v Brně těžko vyhrávat.

Lokomotiva Plzeň – tip probasketu boj o záchranu
Bezpochyby největší ztrátu zaznamenal kádr na západě Čech. Jan Švandrlík již dva roky zářil v extralize kadetů a není divu, že si ho vyhlédla španělská Malaga. Přejme si, ať je jih Evropy šťastnou volbou pro jednoho z nejtalentovanějších basketbalistů ročníku 1994. V loňské sezoně i přesto, že Švandrlík za Plzeň hrál, bojovat tým do posledních kol o záchranu. Tomu se plzeňští zřejmě nevyhnou ani letos.

BK Opava – tip probasketu boj o play off
Síla, výška, bojovnost. To mohou být opavské zbraně v extralize. Tým má ve svém středu Hulvu, který se bude soupeřům těžko zastavovat, ale i ostatní hráči dokáží být nebezpeční. Slabinou může být velmi úzký kádr, zejména na postu rozehrávače.

BCM Slezská Ostrava – tip probasketu boj o medaile
V loňském ročníku byla Slezská Ostrava týmem, který prohrál nejvíce vyrovnaných koncovek. Letos bude v Bonver aréně zřejmě více radosti, záchranářské starosti se opravdu nečekají. Základní pětka může hrát s kýmkoliv, slabinou je absence kvalitních hráčů na lavičce. Z perimetru Habily, Šafarčík, Šubert, pod košem Dedek a Pešát, ještě se třeba nějaká posila ukáže. Do Ostravy se letos nebude jezdit pro výhry. Kdo aspoň v jednom ze dvou utkání uspěje, bude se radovat.

BK Kondoři Liberec – tip probasketu boj o záchranu
Basketbal v Liberci nemá příliš velkou tradici. Poté, co byla nejvyšší soutěž mužů prodána do Brna, se do nejvyšší soutěže kadetů probojovali hráči ročníku 1994 a mladší. Zda to bude pouze na rok, na delší dobu, či dokonce natrvalo, se teprve ukáže. Před trenérem Čílou a jeho svěřenci je velký kus práce.

Start Havířov – tip probasketu boj o záchranu
Co s druhým nováčkem soutěže udělá odchod Herce a Krále do Ostravy? V loňském roce Havířov prošel dorosteneckou ligou jako nůž máslem. Pražská Sparta v baráži utrpěla drtivou pořážku. Havířov mohl být letos černým koněm souteže. Ale bez obou opor to zřejmě bude v nejvyšší soutěži velmi těžké.
 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace