eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Po dobrém výkonu těsná prohra kadetů | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Po dobrém výkonu těsná prohra kadetů

📁 Mládež 🕔8.8.2009
Po dobrém výkonu těsná prohra kadetů

Please enter banners and links.

Ve druhém utkání na ME U16 v Litvě podali čeští reprezentanti výborný výkon a proti favorizovanému Chorvatsku sahali po vítězství. To si nakonec vybojovali v koncovce šťastnější Chorvaté.

Ve druhém utkání na ME U16 v Litvě podali čeští reprezentanti výborný výkon a proti favorizovanému Chorvatsku sahali po vítězství. To si nakonec vybojovali v koncovce šťastnější Chorvaté.

U16 Chorvatsko – ČR 70:68

střelci ČR: Kříž 17, Lachman 16, Bernáth 9, Švandrlík 7, Andres 6, Bajar 6, Bejček 4, Kyzlink 2, Petrák 1

Po zranění Feštra v závěru zápasu s Německem došlo v základní sestavě oproti prvnímu duelu pouze k vynucené změně, když na rozehrávce nastoupil Andres (viz foto). Češi nezačali utkání příliš dobře a po dvou rychlých koších soupeře si trenér Ulrych vzal time out. V něm naordinoval hráčům zónovou obranu a povzbudil je do dalšího průběhu hry. Po minutě strávené u lavičky jakoby na hříště přišel v červených dresech zcela jiný tým. Zapomenuta byla úvodní minuta hry, stejně jako nedávná třicetibodová prohra s Chorvatskem na evropském olympijském festivalu mládeže ve Finsku. Nasazení hráčů v obraně bylo maximální, v útoku tým držela pardubická dvojice Kříž, Lachman a naši reprezentanti šli do vedení (19:25).

I ve druhé části hry neustávala bojovnost, ale Chorvaté zlepšili obranu a český tým se přestal útočně prosazovat. Domácí brzy otočili stav a jejich vedení mírně narostlo. Nápor Chorvatů zastavil druhý time out trenéra Ulrycha a také křídelníci z lavičky (Bejček, Kyzlink, Petrák), když každý z nich jednou skóroval. Do poločasu bylo téměř srovnáno (37:36).

Třetí desetiminutovka byla bojem o každý centimetr palubovky. Při střídání Andrese se o roli rozehrávače dělili Švandrlík a Lachman. Obvyklý problém zónové obrany, kterým je obranný doskok, vyřešila bojovnost všech hráčů na palubovce, díky které měli Češi na svém kontě více doskoků než soupeř. Tento herní úsek nepřinesl z hlediska výsledku nic nového, Chorvaté stále vedli pouze o bod (53:52).

Problém pro české barvy nastal brzy po začátku závěrečné čtvrtiny, když si Kříž udělal čtvrtý faul. Na palubovce pak pod košem bojovali Bajar s Hrabovským, kterého záhy nahradil Bernáth. Jak se později ukázalo, byla volba Bernátha pro posledních 6 minut zápasu velmi dobrým tahem trenéra Ulrycha. V obraně se našemu týmu stále dařilo dodržovat pokyny trenéra a v útoku se prosadil Bajar a po dobře postavených clonách po autu ze zadní čáry skóroval Švandrlík. Čtyři minuty před koncem utkání za vyrovnaného stavu (58:58) se na palubovku vrátil Kříž. Chorvatská obrana se důsledně soustředila na Kříže a pro Bernátha zůstávali volné pozice na tříbodovém oblouku. Diváci si mohli užít neuvěřitelný průběh posledních minut. Do české zóny se trefuje Buovac (61:58), z následujícího útoku kontruje Bernáth (61:61). Vzápětí opět střílí Buovac (64:61), pár vteřin na to odpovídá Bernáth (64:64). Buovac je dobře bráněn, ale posílá pas přes celou šířku hřiště, odkud střílí Boban (67:64), dobře bráněný Bernáth se pouští do nájezdu, ale dopouští se útočného faulu. Andres vystihuje přihrávku soupeře, ale dvojtakt 1:1 nepromněnuje. Po útočném faulu Junakoviče odpovídá jak jinak než úspěšnou trojkou opět Bernáth (67:67). Po faulu na Ramljaka jdou Chorvaté po dvou úspěšných šestkách do vedení, na druhé straně dává Kříž jeden bod (69:68). Těžká střela Buovace se od obroučky odráží do zámezí, ale obětavý Ramljak skáče pro míč a vyhazuje jej daleko směrem ke své obranné polovině, kam se již vrátil Junakovič. Češi musí faulovat, Junakovič dává pouze první šestku (70:68). Míč doskakuje Kříž a pouští se do svého posledního nájezdu v utkání, při kterém se zranil. Míče se zmocňuje Lachman a 1,2 sec před koncem je při nájezdu faulován. Po time outu se šestky nezdařily, při útočném doskoku Češi přešlápli a Chorvaté po time outu vyhodili z poloviny hřiště = konec utkání.

Naši reprezentanti podali velmi dobrý výkon a sahali po vítězství nad velmi kvalitním soupeřem. Závěrečné utkání ve skupině se Španělskem již nemůže nic změnit na postavení v tabulce a Češi tak budou bojovat ve skupině o záchranu. Zranění Feštra i Kříže (oba lehký výron v kotníku) snad nejsou tak vážná, aby oba nemohli k posledním třem utkáním ve skupině o 13. – 16. místo nastoupit.

Výsledky druhého dne:

skupina A
Černá Hora – Turecko 64:74
Itálie – Izrael 90:64

skupina B
Rusko – Řecko 76:52
Polsko – Litva 67:64

skupina C
Německo – Španělsko 40:79
Chorvatsko – ČR 70:68

skupina D
Francie – Lotyšsko 90:76
Ukrajina – Srbsko 61:82

tabulka skupiny C:

1. Španělsko   4
2. Chorvatsko   3
3. Německo     3
4. ČR               2

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace