eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

ME mládeže 2009 | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

ME mládeže 2009

📁 Mládež 🕔2.2.2009
ME mládeže 2009

Please enter banners and links.

V sobotu 31. 1. se v německém Freisingu uskutečnilo losování mládežnických turnajů mistrovství Evropy. Kde se jednotlivé šampionáty odehrají, koho los určil českým týmům a jaké jsou jejich šance na ME? Co na los říkají reprezentační trenéři?
 

V sobotu 31. 1. se v německém Freisingu uskutečnilo losování mládežnických turnajů mistrovství Evropy. Kde se jednotlivé šampionáty odehrají, koho los určil českým týmům a jaké jsou jejich šance na ME? Co na los říkají reprezentační trenéři?

 

muži U20
 

Jediným týmem, který nehraje v elitní divizi je celek mužů U20, který se 16. – 26. 7. v rámci ME divize B střetne v Makedonii (Skopje) ve skupině C s družstvy Nizozemí, Švýcarska a Rumunska. Bude-li náš celek mít k dispozici vedle hráčů z Mattoni NBL i zahraniční posily Veselého, Jelínka a Kudláčka, neměl by mít ve skupině konkurenci. Těžší bude situace ve čtvrtfinálové skupině, kam by dle papírových předpokladů měly postoupit ze skupiny D silné týmy Bulharska a Rakouska (popř. domácí Makedonie). Situace, kdy největší favorité na postup se spolu utkají již ve skupinách je podobná loňskému ME našich juniorů, kdy v základní skupině porazili v dramatickém utkání Rakousko díky trojce Jiřího Kysely a i prohra se Slovinskem nic nezmněnila na postupu do semifinále a klíčové postupové výhře nad Polskem.
Z druhé části pavouka lze jen těžko odhadovat, kdo by mohl postoupit do semifinále. Jistě se o to budou snažit týmy Polska a Švédska, které před dvěma lety, kdy se ročníky 89/90 střetly v juniorské kategorii, umístili na 3. resp. 5 místě. Dalším možným soupeřem je pak nevyzpytatelná Gruzie, která pokud by dala dohromady tým ze svých nejlepších hráčů, byla by jistě zdatným protivníkem.

Program našeho týmu v základní skupině C:
16. 7. 2009 Česká republika – Rumunsko
18. 7. 2009 Česká republika – Švýcarsko
20. 7. 2009 Česká republika – Nizozemí

Co na los říká trenér reprezentace do 20 let František Rón:
"Vzhledem k tomu, že z celků naší skupiny jsme v loňském roce zapojili do týmu nejvíce hráčů ročníku 1989, který letos spolu s ročníkem 1990 bude v této kategorii hrát, považuji los narozdíl od posledních let za velmi příznivý. Začátek turnaje je pro jeho další průběh důležitý a pro nás je jasným cílem postoupit ze skupiny, což nás doufám nakopne k dobrým výkonům, abychom mohli bojovat o postup do divize A. Bude také záležet na tom, jak se dohodnu s Michalem Ježdíkem na účasti hráčů, které on bude chtít zapojit do seniorské reprezentace jako např. Kudláček a Veselý. Favoritů na postup je určitě více, bezesporu mezi ně patří celky, které vloni sestoupily z divize A Bulharsko a Gruzie, nebezpečné může být i Švédsko nebo Polsko. Rakousko se vloni opíralo především o hráče ročníku 1988, takže si myslím, že mezi největší favority nepatří, ale jak ukazuje loňská zkušenost s Belgií, které se na začátku turnaje podařilo chytit formu a nakonec postoupila do divize A, tak nebezpečný může být každý tým. Zejména bych nepodceňoval domácí Makedonii."

 

muži U18

ME divize A U18 se koná 23. 7. – 2. 8. ve Francii (Metz) a los určil našim juniorům ve skupině A domácí celek Francie, dále pak Srbsko a Slovinsko. Paradoxně se jedná o velmi podobnou skupinu jako před dvěma lety na ME U16 na Krétě, kde místo Slovinska měli naši reprezentanti za soupeře Izrael. V prvním utkání tehdy naši kadeti kadeti podlehli Francii 57:71 a ve druhém pozdějším mistrům Evropy Srbům 54:65, když naším nejlepším střelcem v obou duelech byl se 16 body Tomáš Satoranský. V bojích o záchranu pak naši kadeti přehráli všechny soupeře, postupně Portugalsko, Rusko a na závěr Slovinsko 59:53. I v tomto duelu dal nejvíce bodů (17) na české straně Tomáš Satoranský. Z juniorského celku, který v loňském roce vybojoval postup do elitní divize, se letos ME v této kategorii mohou účastnit pouze Ondřej Kohout, Ondřej Peterka a Tomáš Satoranský, přičemž start posledního z nich je vzhledem k jeho předpokládané účasti v seniorském výběru (baráž o udržení v divizi A začíná 5. 8.) málo pravděpodobný. Letošní výběr trenéra Bálinta se jistě bude chtít opírat také o loňský úspěšný tým kadetů. Postup do další fáze turnaje zřejmě vede přes Slovinsko v čele s excelentním střelcem Sarajlijou.

Program našeho týmu v základní skupině A:
23. 7. 2009 Česká republika – Slovinsko
24. 7. 2009 Česká republika – Srbsko
25. 7. 2009 Česká republika – Francie

Co na los říká trenér reprezentace do 18 let Peter Bálint:
"Je to velmi těžká skupina, ostatně jako vždy v divizi A. Byli jsme nalosováni z posledního koše, takže se ani nic jiného čekat nedalo. Francie je doma, to bude těžký soupeř a Srbsko, to jsou v tomto ročníku mistři Evropy, k tomu není co dodat. Možná by nejpřijatelnějším soupeřem mohlo být Slovinsko, které naši kadeti před dvěma lety na ME porazili, takže věřím, že se nám to také podaří. Všechny celky v divizi A jsou kvalitní, ale pokud se nám podaří postoupit ze skupiny, pak můžeme uhrát dobrý výsledek. Podívám se na ta utkání, která náš celek odehrál s těmito soupeři na ME před dvěma lety, i když hráči jistě výkonnostně vyrostli, třeba na ně bude platit to co tehdy. Věřím, že i naši hráči výkonnostně vyrostli a budeme pro soupeře zdatným protivníkem."

 

muži U16

Kadeti letos pojedou na mistrovství Evropy do země basketbalu zaslíbené. Turnaj se odehraje v Litvě (Kaunas) 6. – 16. 8. a náš tým se ve skupině C střetne s Německem, Chorvatskem a Španělskem. V této kategorii lze jen těžko předpovídat sílu jednotlivých týmů, protože se jedná o první oficiální měření sil a například basketbalově velmi silná Itálie bojovala vloni o záchranu. Z loňského stříbrného týmu kadetů může hrát jen Martin Kříž a trenér Ulrych tak musí vytvořit zcela nový tým. Pokud tento celek zvládne první utkání s Německem, je šance na dobrý výsledek.

Program našeho týmu v základní skupině A:
6. 8. 2009 Česká republika – Německo
7. 8. 2009 Česká republika – Chorvatsko
8. 8. 2009 Česká republika – Španělsko

Co na los říká trenér reprezentace do 16 let Jan Ulrych:
"V divizi A není slabého soupeře. Na jednu stranu jedeme obhajovat stříbrné medaile z loňského ME kadetů, na druhou stranu se jedná o nově vytvořené týmy a je těžké odhadovat sílu soupeřů. V každém případě naším základním cílem je zachránit účast v divizi A i pro příští rok. Z tohoto pohledu pro nás bude zřejmě klíčové hned první utkání s Německem."
  

 

ženy U20

9. – 19. 7. Polsko (Gdyně)

skupina C – Česká republika, Litva, Lotyšsko, Polsko

 

ženy U18

2. – 12. 7. Švédsko (Sodertalje)

skupina D – Česká republika, Litva, Bělorusko, Itálie

 

ženy U16

30. 7. – 9. 8. Itálie (Naples)

skupina C – Česká republika, Řecko, Rusko, Maďarsko

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace