eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Extraliga U18 – prognóza v polovině sezóny – 2. část

📁 Mládež 🕔12.1.2009
Extraliga U18 – prognóza v polovině sezóny – 2. část

Please enter banners and links.

Boj o play off bude v juniorské extralize zajímavý až do posledního kola. Obvykle by 16 výher základní části mělo na postup mezi nejlepších 8 stačit, letos tomu tak však nemusí být. Mezi týmy na rozhraní úspěchu a neúspěchu bude jen velmi malý bodový rozdíl a v konečné tabulce může rozhodovat také skóre ze vzájemných utkání nebo dokonce minitabulka družstev se stejným počtem bodů.

Boj o play off bude v juniorské extralize zajímavý až do posledního kola. Obvykle by 16 výher základní části mělo na postup mezi nejlepších 8 stačit, letos tomu tak však nemusí být. Mezi týmy na rozhraní úspěchu a neúspěchu bude jen velmi malý bodový rozdíl a v konečné tabulce může rozhodovat také skóre ze vzájemných utkání nebo dokonce minitabulka družstev se stejným počtem bodů.

Proton Zlín
Tým pod vedením trenéra Živkoviče dokázal v první polovině soutěže zvítězit v 8 utkáních a v 7 případech odcházel poražen a po polovině soutěže mu patří 9. příčka. Ve Zlíně spoléhají zejména na křídelníka Radka Šíra, který si svým silovým pojetím a aktivní útočnou hrou dokáže vynutit trestné hody, které promněňuje se 70% úspěšností a dává průměrně 19b./z. Doplňuje ho se 44 trefami nejlepší trojkař soutěže David Nehoda (17b./z.) a pod košem Šimon Žlotíř (14b./z.). Když se hráčům daří, jsou schopni porazit jakéhokoliv soupeře a to i venku, naopak mají-li špatný den, přijde překvapení na jejich úkor. Boj o play off bude velmi vyrovnaný a Zlín by mohl být mezi posledními 8, může ale rozhodovat i skóre ve vzájemných utkáních.
Tip na umístění po základní části: 8. místo

Sokol Vyšehrad
7 vítězství a 8 porážek řadí Vyšehrad na 10. místo průběžné tabulky. Trenér Treml má k dispozici velmi slušnou základní sestavu, ordinuje svým svěřencům agresivní obranu a překvapuje soupeře častým střídáním osobní a zónové obrany. Slabinou týmu je, že není téměř koho střídat a v případě absence některého ze základních hráčů družstvo jen těžko vyhrává. Mezi klíčové hráče patří rozehrávač Domink Adášek (11b./z.), křídlo Martin Lukšík (12b./z.) a podkošoví borci Dominik Bottger (15b./z.) a Jakub Jiřinec (13b./z.). Vyšehradský celek často využívá výhod svého domácího prostředí, kde je těžko k poražení. Klíčová utkání s Brnem, Zlínem a Pískem má Vyšehrad právě doma, rozhodovat ale bude také utkání na Spartě a v Prostějově. Cesta do play off vede přes vysoké výhry v domácích zápasech nebo vítězství ze soupeřových palubovek, což bude velice obtížné.
Tip na umístění po základní části: 10. místo

BA Sparta
Po nepovedném úvodu soutěže se trenérovi Geršlovi v posledních utkáních daří vyždímat ze svých svěřenců maximum a průběžné 11. místo s bilancí 6 výher a 9 proher, tak může pražský tým vylepšit. Sparťané spoléhají na rychlé protiútoky a šikovnou levačku Filipa Halady (16.b/z.) a střelecké schopnosti Marka Pavelky (33 trojek, 13b./z.), pod košem se dokáže prosadit Jiří Stariat (12b./z.), myšlenku hře dává rozehrávač Matěj Zajíček (8b./z.). Slabinou týmu je nestálá výkonnost až by člověk řekl náladovost některých hráčů, což může být největším handicapem při velmi vyrovnaném boji o play off, kde může rozhodovat každý bod a každá drobnost. Například prohra v Písku o 50 může být pro Spartu zničující při případné rovnosti bodů. O umístění může mezi Spartou a Vyšehradem rozhodovat bilance vzájemných utkání. V prvním zápase zvítězil Vyšehrad o 13 bodů, pokud se Spartě doma podaří vyhrát vyšším rozdílem, získá oproti svému rivalovi znatelnou výhodu.
Tip na umístění po základní části: 9. místo

BK BCM Prostějov
Po většinu první poloviny soutěže nastupoval celek pod vedením trenéra Petera Bálinta, který ovšem přešel k mužskému týmu. Po něm juniory převzal Miroslav Marko. Prostějov se řadí na 12. místo průběžné tabulky s 5 výhrami 10 prohrami. Od počátku se družstvo potýkalo s nedostatkem kvalitních podkošových hráčů. V tomto směru Prostějovu pomohl příchod Jiřího Kašpara (7b./z.). Mezi opory dále patří rozehrávač Jan Lipový (9b./z.) a křídlo Jan Zlámal (12b./z.). Střídavé výkony pak podávají Rudolf Polášek (9b./z.) a Lukáš Pivoda (8b./z.). Ambice týmu sice sahají do play off, nicméně realita bude zřejmě o poznání slabší. Vždyť z celků, které jsou v tabulce nad ním dokázal Prostějov porazit pouze nekompletní Moravskou Ostravu. A protože všechny čtyři nejslabší celky přivítají ve druhé půlce soutěže Prostějov na své palubovce, mohlo by se stát, že se až do posledních kol bude hrát na Hané o záchranu.
Tip na umístění po základní části: 12. místo

BK Opava
Opava dokázala vyhrát pouze ve 3 utkáních, 12 krát soupeři podlehla a patří jí zatím 13. příčka, která znamená sestup do baráže o udržení extraligy. Trenér Cagaš spoléhá na střelecké schopnosti Matúše Kopfa (20b./z.), Vladimíra Chmelaře (16b./z.) a Adama Cagaše (11b./z.), ovšem poté co před začátkem sezony odešel Roman Vícha do Brna se nenajde nikdo kdo by byl pro soupeře hrozbou v podkošovém prostoru. Dva body, které Opava ztrácí na dvanáctý Prostějov, jistě neznamenají propastný rozdíl, otázka zní zda je v silách kádru toto manko ve druhé části soutěže smazat.
Tip na umístění po základní části: 14. místo

Gymnázium Hladnov
Třetí ostravský tým má stejně jako Opava bilanci 3 výhry a 12 proher, řadí se na 14. příčku a rovněž bojuje o záchranu soutěže. Ve prospěch Hladnova mluví překvapivé výhry v domácím prostředí na Spartou a Brnem, v neprospěch naopak prohry v Ústí, Děčíně i Opavě. Vedle střelců Michala Celárka (15b./z.), Martina Hromádky (13b./z.) a Jakuba Mičky (13.b/z.) je oporou týmu také urostlý pivot David Štroch (13b./z.). Trenér Jan Sklenář nemá k dispozici dostatek dalších kvalitních hráčů a tak je možnost porvat se o záchranu spíše v oblasti teorie.
Tip na umístění po základní části: 13. místo

BK Děčín
Pouze ve dvou případech poznal celek trenéra Jana Skokana radost z vítězství, když na domácí palubovce dokázal zdolat Hladnov a Ústí. Ostatních 13 zápasů skončilo radostí soupeře a na lepší než 15. místo v průběžné tabulce to nestačí. Děčín je nováčkem v extraligových mládežnických soutěžích a zdá se, že první sezona bude také nadlouho poslední. Pád do baráže je téměř jistý a snad jen přijatelný soupeř v dvojzápase by mohl znamenat, že se na severu Čech bude hrát nejvyšší mládežnická soutěž i v příštím roce. Oporou týmu je pivot Michal Kurimský a střelec Lukáš Duspiva, jimž jsou pomocníky také Jan Lukeš a Vladimír Burda.
Tip na umístění po základní části: 15. místo

BK Ústí nad Labem

Stejně jako jeho nejbližsí soused v tabulce i z hlediska zeměpisného, také Ústí dokázalo vyhrát pouze 2 krát a 13 krát prohrálo. Ústí nemá dostatek hráčů v juniorském věku a tak je nejlepším střelcem týmu Jan Bejček (11b./z.), který se narodil v roce 1993 a prim hrají také ještě o rok později narození Lukáš Feštr (8b./z.) a Lukáš Krombholz (6b./z.). Mezi další opory patří Daniel Macas (11b./z.) a Jan Dvořáček (8b./z.). Výhodou týmu může být to, že značná část sestavy může nastoupit v červnové baráži, protože neodrostou juniorské kategorii. Extraliga se tak možná bude v Ústí hrát i další rok.
Tip na umístění po základní části: 16. místo
 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace