eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Extraliga U16 – 18. kolo | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Extraliga U16 – 18. kolo

📁 Mládež 🕔20.1.2009
Extraliga U16 – 18. kolo

Please enter banners and links.

18. kolo extraligy kadetů se hrálo v neděli a nebyla v něm nouze o překvapení. Zatímco debakl Vysočiny v Pardubicích a Sparty s Pískem se dal očekávat, za překvapivé se dají označit velmi vysoké výhry o 43 bodů Brna v Prostějově a Slezské Ostravy doma s Plzní. Stále se lepšící Moravská Ostrava si poradila, i přes Bejčkovu kanonádu, s Ústím. Na Folimance se po překvapivé prohře v derby s Vyšehradem málem poprali rodiče v hledišti a největší překvapení se zrodilo ve Zlíně, kam si pro body přijel Sokol Pražský.

18. kolo extraligy kadetů se hrálo v neděli a nebyla v něm nouze o překvapení. Zatímco debakl Vysočiny v Pardubicích a Sparty s Pískem se dal očekávat, za překvapivé se dají označit velmi vysoké výhry o 43 bodů Brna v Prostějově a Slezské Ostravy doma s Plzní. Stále se lepšící Moravská Ostrava si poradila, i přes Bejčkovu kanonádu, s Ústím. Na Folimance se po překvapivé prohře v derby s Vyšehradem málem poprali rodiče v hledišti a největší překvapení se zrodilo ve Zlíně, kam si pro body přijel Sokol Pražský.

 

BK Pardubice – BC Vysočina 110:60

komentář domácí: "Po hladké výhře v úvodním kole sezóny v Jihlavě jsme očekávali, s čím přijede do Pardubic podle výsledků stále se lepšící tým z Vysočiny. Ten ale nastoupil do utkání bez zraněného rozehrávače MÍSAŘE, a to zřejmě ovlivnilo jeho výkon přesně podle pravidla, jak hraje rozehrávač, tak hraje celé družstvo. To z Vysočiny v Pardubicích zklamalo, zejména po mentální stránce, když s nepříznivě se vyvíjejícím stavem nebylo ochotno nic dělat a tím hodně roztrpčilo svého kouče PEŠOUTA. Proto v tomto zápase nebylo co řešit a domácí mohli dát poprvé příležitost ochutnat extraligu i dalším třináctiletým borečkům – Jakubům VLČKOVI a HANUŠOVI. Alespoň k něčemu byly ty nekončící zdravotní potíže týmu dobré…"

komentář hosté: "Naplnily se černé předpoklady a do nedělního zápasu nemohl nastoupit Mísař a bylo otázkou, jak se s touto absencí družstvo vypořádá. Trenér Pešout zvolil netradiční sestavu se 3 podkošovými hráči a na rozehrávce zastoupil Mísaře Novák. Samotný vstup do utkání se hostům vydařil a drželi se soupeřem krok. Ovšem vstup do 2. čtvrtiny byl katastrofální. Po vystřídání několika hráčů došlo ke kolapsu jakýchkoli herních činností. Za 10 minut hry si Vysočina nechala nadělit 37 bodů, zatímco na jejím kontě přibylo pouhých 12 bodů. V tu chvíli připomínalo utkání hru kočky s myší. Konečný výsledek hovoří za vše. Trenér Pešout komentuje: "Dnes předvedl herní kvality snad jen Petr Novotný, který se nebál chodit pod koš a zakončoval i přes největší hvězdu soupeře Kříže. Přitom jsme do utkání nevstoupili zle, ale kluci to až příliš rychle zabalili. Nefungovalo téměř nic, i přes to, že Pardubice nenastoupili v nejsilnějším složení, rozdíl ve všech herních činnostech byl obrovský. Nutno podotknout, že Pardubice jsou v celé soutěži asi bezkonkurenčně nejlepší a zaslouženě vedou extraligu bez jediné porážky."

střelci Pardubice: Kříž 33, Šimon 14, Lachman 13, Peterka 12, Andres 11, Šoula 11, Chalupník 7, Bahník 7, Vlček 2

střelci Vysočina: Novotný 23, Novák 14, Buben 6, Krajcigr 5, Janků 5, Diviš 5, Krejčí 2

 

BK BCM Prostějov – JBC Brno 45:88

Brno ukázalo, že zlepšená forma z posledních utkáních by mohla být dlouhobobějšího charakteru a konečně začalo využívat hráčský potenciál k pohledné hře a také k vítězstvím v extralize. První čtvrtina rozhodla o výsledku celého utkání, když hosté nedovolili domácím téměř ohrozit koš a sami trestali chyby soupeře z rychlých protiútoků. Výborně hráli zejména Jeřábek, Buček a Hrabovský a to mohli být domácí rádi, že Kyzlink měl obavy, aby jeho, v zápase s Pardubicemi naražený nos, neutrpěl újmy a nepouštěl se do nájezdů pod koš, pokud se tam vyskytoval nějaký obránce. Výsledek této části hry 26:4 zcela odpovídal dění na hřišti. Ve druhé čtvrtině se domácí odvážili k několika střelám, které úspěšně propadli košem, získali tak chybějící sebevědomí a začali mírně stahovat náskok hostů. Na lavičce v té chvíli odpočíval nejlepší hráč utkání Jeřábek a tak se musel v útoku přidat Kyzlink, který sebral domácím jakoukoli naději na zvrat. Když už i Kyzlink vystřídal, oddechl si domácí hráč Pavličík, kterého brněnský křídelník vůbec nepustil do hry. Ve druhé půli i přes přítomnost několika náhradníků na hřišti Brno pokračovalo ve výborné obraně z první čtvrtiny a uštědřilo Prostějovu nepříjemný debakl. Jediným hráčem Prostějova, který se dokázal prosadit byl Medek.

komentář domácí: "Ani v dalším utkání domácí kadeti nenadchli.Než se rozkouklali, byl náskok hostů více než 20 bodů a nebylo o co hrát. Základním úkolem bude asi snaha zachránit Prostějovu tuto velmi kvalitní soutěž, i když to bude při současném složení hráčů asi velmi obtížné."

komentář hosté: "Výborná obrana hostí v první čtvrtině určila ráz utkání. Hosté pak v poklidu dovedli utkání do vítězného konce."

střelci Brno: Jeřábek 25, Kyzlink 17, Hrabovský 15, Buček 9, Šaňák 6, Křivánek 6, Horák 6, Harašta 4

střelci Prostějov: Medek 23, Pavličík 9, Staněk 7, Krhovský 6

 

BA Sparta – Sokol Písek 68:93

komentář hosté: "V neděli nás Sparta trápila pouze v úvodu (9:9). Po 10-ti minutách byl stav 11:31. Od té doby jsme naše vedení zvolna navyšovali, když jsme minutáž rozložili rovnoměrně mezi všechny přítomné hráče."

střelci Sparta: Zach 16, Zajíček 15, Celina 11, Večeřa 7, Bělohlávek 6, Kocourek 4, Fric 4, De Carvallo 2, Báča 2, Weigl 1

střelci Písek: Fait 17, Němec 16, Linhart 14, Šlechta R. 13, Duda 11, Veselý 8, Dudi 7, Svoboda 5, Šlechta P. 2
 

USK Praha – Sokol Vyšehrad 59:63

komentář domácí: "Jestli se diváci po sobotním utkání přišli podívat na výkon kadetů USK i v nedělním dopoledni, jen těžko asi věřili, že na hřišti hraje ten samý tým jako v utkání o den dříve. Do zápasu vstoupil tým absolutně nekoncentrovaný a v prvních třech útocích nedokázal ani jednou vystřelit! Hned první minuty utkání tak naznačily další, pro domácí ne příliš optimistický, průběh utkání. Vyšehradští byli jako vždy skvěle takticky připraveni a jako vždy nedali domácím žádný míč zadarmo. Od prvních minut se USK nemohl prosadit do zónové obrany hostů a tak bylo jasné, že už Vyšehrad tuto obranu neopustí. Výsledek prvního dějství odrážel reálný obraz dění na hřišti a naši hráči prohrávali 9:16. Stále se čekalo, kdy domácí alespoň částečně napodobí výkon ze sobotního utkání, ovšem s přibývajícími minutami se zdálo toto přání stále nereálnější. Na hřišti byla k vidění stále stejná hra, trápení domácích do zónové obrany Vyšehradu a nemohoucnost USK vytvořit na hosty tlak na obranné polovině hřiště. Navíc vyšehradští velmi dobře stříleli z delší vzdálenosti a to sráželo USK do kolen. Pět minut před koncem utkání se zdálo být vše ztraceno, poté ale domácí hráči dokázali získat několik míčů a přechodem do rychlého protiútoku začali ukrajovat postupně náskok hostí. Minutu před koncem tak svítil na světelné tabuli stav 59:60 a domácí měli míč. Koncovka ale byla dalším zmarem USK, ten nedokázal z celkem pěti zbylých útoků vstřelit jediný bod a umožnil tak hostům odvézt z Folimanky cenné dva body. Vyšehrad tak dokázal i podruhé v letošní sezóně vyzrát na USK. Domácí se musí rychle otřepat a poučit z dnešního nezdaru, jelikož je hned za 14 dní čekají další dvě těžká utkání s týmy Plzně a Klatov."

komentář hosté: "V nedělním derby s USK Praha jsme zavítali na Folimanku. Měli jsme trochu obavy, jak zápas zvládneme zejména po fyzické stránce, neboť sobotní utkání proti houževnatému a tvrdě hrajícímu soupeři BA Spartě nás stálo hodně sil bez možnosti výraznějšího střídání klíčových hráčů. Utkání s USK jsme nakonec zvládli díky nezměrné bojovnosti a nasazení v obraně. Hráči rovněž plnili pokyny trenérů, které jsme si před utkáním řekli v šatně. V průběhu zápasu jsme si stále udržovali mírné vedení, které jsme v dramatické koncovce uhájili. Nutno pochválit i zbylé hráče na střídačce za povzbuzování svých spoluhráčů na hřišti. Kaňkou na utkání bylo pouze nestandardní pozápasové chování mladého ambiciózního trenéra Bujárka a dále jednoho z příznivců domácího týmu v hledišti, který se chtěl nejdříve prát s rodiči hráčů hostujícího celku a poté svůj hněv přelil na dvojici rozhodčích, která by si spíše za své některé prapodivné výroky v koncovce utkání, které zápas málem otočili, zasloužila z jeho strany pochvalu."

střelci USK: Truhlář 17, Lipovskij 16, Petrák 14, Jiránek 6, Hrudka 4, Vakrčka 2

střelci Vyšehrad: Bernáth 24, Haltmar 13, Čermák 10, Hampejs 9, Lukáš 4, Choutka 3
 

BCM Slezská Ostrava – Lokomotiva Plzeň 103:60

komentář domácí: "Do utkání jsme vtrhli jako uragán (15-0) a díky dobré „práci“ ve všech činnostech všech hráčů na hřišti jsme do 1 získali uklidňující náskok který jsme si ve 2 části pohlídali i přes nestandardní posty hráčů. Potěšila efektivita ÚČ.Pochvalu zaslouží všichni ale za zmínku stojí % TH Šafarčíka ,za celý víkend 15/14!"

střelci Ostrava: Šafarčík 35, Urbánek 17, Jozek 13, Habily 12, Vícha 10, Vidlička 10, Lukáč 6
 

BK Opava – TJ Klatovy 66:80

komentář hosté: "Klatovským se povedl vstup do zápasu a brzy vedli 7:0. Potom dobrou a rychlou hrou přidávali bod k bodu a ve čtvrté čtvrtině už vedli o 24 bodů. Zbrklostí a polevením v obraně dovolili soupeři v závěru výsledek korigovat. Utkání vyšlo Aušprunkovi, který nájezdy do obrany a úspěšnou střelbou nasbíral 32 bodů. Dobře zahrál i Volmut s Křížem."

střelci Klatovy: Aušprunk 32, Volmut 20, Kuneš 14, Kříž 5, Bernas 5, Drozda 4
 

BCM Moravská Ostrava – BK Ústí nad Labem 91:79

komentář domácí: "V první půli jsem nebyl vůbec spokojený z obranou! Za poločas dostat 43 bodů je moc! Dobře zahráli Lyčka, Tardon, Navrátil!!"

střelci Ostrava: Lyčka 28, Navrátil 14, Kořistka 11, Tardon 11, Landor 10, Kouřil 5, Vyhutka 4, Klečka 4, Veselý 2, Vlasák 1, Vašíček 1

střelci Ústí: Bejček 46, Krombholz 12, Feštr 7, Fiala 6, Pilný 3, Puhl 3, Kožíšek 2
 

Proton Zlín – Sokol pražský 57:72

komentář domácí: "V neděli potkalo mladíky na začátku zápasu několik chyb a střeleckých výpadků, od kterých se pak tým podle svého kouče už nedokázal psychicky odpoutat a propadl se do mizérie. Tým ztratil poločas 24:30 a ani prostřídání pak nepomohlo zlepšit podprůměrný výkon Zlína a najít recept na pražský tým. "Sokol věděl, co na nás má hrát. Vtáhl obranu pod koš, tvrdě pod ním bránil a nedal našim pivotům šanci. Také vytáhli obranu na Šišku a tomu se z tříbodové vzdálenosti nedařilo. Sokol v neděli podal dobrý výkon," hodnotil Živkovič. "Pouze Sylla podává nekolísavé, standardně slušné výkony, vyniká také bojovností. Ostatní hráči mívají výkyvy."

komentář hosté: "Hladoví, jako předešlý den před večeří, vypadali naši hráči po vstupu do nedělního utkání. Zlínský celek jsme už od začátku dobře střežili a nepouštěli jej k jeho silným zbraním v podobě rychlého protiútoku a útočnému doskakování. Navíc jsme se v průběhu celého utkání překvapivě dobře vypořádávali s vytaženou osobní obranou, kterou jsme několikrát snadno překonali a jednoduše skórovali, ale hlavně se zónovou obranou 1-3-1, kterou jsme dobrými kombinacemi a výborným útočným doskakováním všech hráčů rozebrali. V bodově vyrovnaném prvním poločase jsme měli herně mírně navrch. Ve třetím období byla hra stejně vyrovnaná, ale domácí nedokázali naše těsné vedení ani jednou prolomit. Zásluhu na tom měla naše dobře pracující obrana a velmi dobré obrané doskakování. Jediný problém nám dělal s č.9 hrající Ondřej Šiška, který svými nájezdy držel domácí na dostřel. Poslední čtvrtka, do které jsme vstupovali s 13 bodovým náskokem byla už v naší režii. Nenechali jsme se znervóznit vytaženou osobní obranou ani zónou a bez problému jsme dokráčeli k cennému vítězství na horké půdě . Nelze vyzdvihnout v našem týmu výkon některého z hráčů nad ostatní, protože všichni se stejnou měrou, každý jinými zbraněmi, podíleli na úspěchu a všichni do jednoho, včetně lavičky, zaslouží dík a pochvalu. Možná zaslouží vyzdvihnou nad to vše Zelí, který odehrál víkend ve vypůjčených (kaučových) botách a přestože vypadal jako šáša Crusty, odehrál dobrá utkání a hlavně se nepřizabil."

střelci Zlín: Šiška 18, Václavek 12, Sylla 10, Bajar 7, Salač 5, Studený 2, Škarvada 2, Kovařík 1

střelci Sokol Pražský: Reimer 21, Kološ 15, Šafránek 13, Smrž 13, Kolář 4, Kohout 2, Ghibellini 2, Zelenka 2

 

tabulka
1. BK Synthesia Pardubice 18 18 0 1752:1071 36
2. TJ Klatovy 18 13 5 1385:1161 31
3. TJ Sokol Písek 18 13 5 1432:1221 31
4. BK Ústí nad Labem 18 13 5 1521:1326 31
5. Proton Zlín 18 11 7 1280:1204 29
6. USK Praha 18 10 8 1300:1138 28
7. TJ Sokol pražský 18 10 8 1220:1229 28
8. BCM Moravská Ostrava 18 9 9 1259:1254 27
9. BC Vysočina 18 8 10 1359:1409 26
10. Sokol Vyšehrad 18 8 10 1169:1220 26
11. Jihomoravské basketbalové centrum Brno 18 7 11 1310:1304 25
12. BK Breda & Weinstein Opava 18 7 11 1242:1297 25
13. BCM Slezská Ostrava 18 7 11 1293:1363 25
14. BC Lokomotiva Plzeň 18 7 11 1259:1394 25
15. BK BCM Prostějov 18 3 15 1107:1608 21
16. BA Sparta 18 0 18 945:1634 18

 

 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace