eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Reprezentace U18 – křídla | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Reprezentace U18 – křídla

📁 Mládež 🕔22.11.2008
Reprezentace U18 – křídla

Please enter banners and links.

Tento článek je pokračováním série, ve které se probasket.cz věnuje mládežnickým reprezentačním výběrům. K rozehrávačům se v uplynulém týdnu rozběhla bohatá diskuze, doufám, že spoustu názorů si přečteme také v reakci na juniorská reprezentační křídla.

 

Tento článek je pokračováním série, ve které se probasket.cz věnuje mládežnickým reprezentačním výběrům. K rozehrávačům se v uplynulém týdnu rozběhla bohatá diskuze, doufám, že spoustu názorů si přečteme také v reakci na juniorská reprezentační křídla.

Jediným členem loňské reprezentace U18, který hraje na křídle a stále ještě patří věkově mezi juniory, je Ondřej Peterka. Již dva roky hraje mimo extraligy U18 také 1. ligu mužů za pardubické béčko a byť jeho doménou není rychlost ani agresivní obrana, málokterý trenér by ho díky chytrosti hry a přesnosti střelby vynechal ze širší nominace.

Ročník 1991 neoplývá širokým spektrem basketbalových osobností a tak lze do úvah o tom, kdo by se mohl ucházet o dres České republiky zařadit ostravského Bratčenkova, prostějovského Zlámala, vyšehradského Lukšíka, sparťanského Zajíčka, plzeňského Davida či Zídka z USK Praha. Při vší úctě k těmto hráčům, domnívám se, že o poznání vyšší kvalitu lze najít u křídelníků o rok mladších.

Mezi horké adepty nejen do širší nominace bych zařadil Jaromíra Bohačíka, který byl jednou z opor loňského stříbrného celku kadetů. Uvidíme, zda se na jeho formě pozitivně podepíše přestup z Hladnova do BCM Ostrava, kde si mimo extraligy U18 zahraje také 2. ligu mužů a zda se mu podaří aspoň částečně se zbavit nadváhy, protože má vynikající čtení hry a je to jeden z nejtalentovanějších křídelních hráčů juniorské věkově kategorie.

Mezi další adepty patří brněnská křídla Adam Zavadil a Filip Svoboda. Otázkou je, zda se jim podaří ke svým střeleckým dovednostem zlepšit ještě další basketbalové činnosti. Potenciál k tomu jistě mají a pod nekompromisním trenérským vedením Josefa Jelínka, který dbá na kvalitní obranu svých svěřenců, by se jim to mohlo povést. Nevýhodou obou střelců může být, že zatím nehrají žádnou soutěž v kategorii mužů.

V neposlední řadě patří mezi kandidáty písecký Jan Švejda, který svou střeleckou explozí v loňském semifinále na ME dostal náš tým kadetů do bojů o nejcennější kov a mimo nejvyšší juniorské soutěže se také dostane na palubovku v 1. lize mužů. Je to především týmový hráč, jeho předností je „hra srdcem“ a velmi slušná střelba ze střední vzdálenosti.

Také hráči, kteří ve svém klubu hrají rozehrávače, mohou vzhledem k velké konkurenci na tomto postu aspirovat na nominaci křídelníků. To se týká zejména Honomichla (Plzeň) a Hartmana (USK Praha). Oba jsou schopni obejít svého protihráče jeden na jednoho a vsítit koš či připravit pozici pro své spoluhráče. Honomichla navíc zdobí většinou přesná střelba za 3 body, Hartmana pak kvalitní obranné činnosti, včetně doskoku.

Opět zkusím odhadnout jak se bude vyvíjet forma jednotlivých hráčů a jak budou zapadat do koncepce trenéra Bálinta.

Tip probasketu: Do širšího reprezentačního kádru si na pozici křídel trenér vybere tyto hráče Ondřej Peterka (Pardubice), Jaromír Bohačík (BCM Ostrava), Jan Švejda (Písek), Václav Honomichl (Plzeň), Jan Hartman (USK Praha), Jan Zlámal (Prostějov)

 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace