eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Rozhovor se Štěpánem Vrublem | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Rozhovor se Štěpánem Vrublem

📁 Rozhovory 🕔30.9.2008
Rozhovor se Štěpánem Vrublem

Please enter banners and links.

Jednou ze šesti posil Prostějova pro nadcházející sezónu je rozehrávač české reprezentace Štěpán Vrubl, který přišel z brněnského klubu BC Brno, kterému byla nedávno odebrána licence pro nejvyšší ligu.

 

Jednou ze šesti posil Prostějova pro nadcházející sezónu je rozehrávač české reprezentace Štěpán Vrubl, který přišel z brněnského klubu BC Brno, kterému byla nedávno odebrána licence pro nejvyšší ligu.

Před tvým příchodem na Hanou jsi se zúčastnil bojů v barvách české reprezentace o ME v Polsku. Jak jsi spokojen s výkonem reprezentace?

Samozřejmě s výkony reprezentace být spokojený nemůžu. Myslím, že spokojený není nikdo z reprezentačního kádru ani z realizačního.

V čem si myslíš, že byla hlavní příčina neúspěchu?

To byl právě ten problém, který si myslím, že zatím neumí nikdo pojmenovat, protože byl obrovský rozdíl mezi zápasy doma, kde jsme si před pardubickým publikem hodně věřili a zápasy venku. Doma nám bylo nám jedno, s kým budeme hrát, protože jsme každému soupeři dokázali vnutit naši hru. Naproti tomu jsme se na cizích palubovkách potýkali s velkými problémy. Vždy nám soupeř vnutil vlastní tempo a styl hry, což mu samozřejmě vyhovovalo a bohužel jsme třikrát prohráli dost velkým rozdílem.

V prostějovském dresu jsi už odehrál první utkání proti celku NH Ostrava. Jak jsi byl v tomto zápase spokojený s výkonem?

Sám sebe hodnotit nemůžu a ani nechci. To je na trenérech. Já jsem spokojený, že se nám podařilo zvítězit a určitě chvilku potrvá, než si s hráči trochu sedneme. Já jsem tu teprve týden a musím se s ostatními hráči sehrát, abychom některé činnosti na hřišti dělali automaticky. Je ale vidět, že se to trénink od tréninku lepší a že v tom problém nebude. My máme dost silný tým na to, abychom letos hráli hodně vysoko a dosáhli stanovených cílů.

Přicházíš do Prostějova z Brna, které mělo v posledním roce obrovské finanční problémy a došlo to tak daleko, že byla brněnskému klubu odebrána licence. Je to pro tebe určitě těžké, když jsi v Brně odehrál své doposud nejlepší ligové ročníky.

Tak pro mě to má hodně hořkou příchuť. Jsou to vlastně dvě roviny. První je ta, že Brno si ligu zasloužilo, bohužel se do vedení dostali lidé, kteří to absolutně nezvládli, a myslím si, že by za to měli nést zodpovědnost. Je to jejich vina, kde brněnský basketbal skončil. Druhá strana, která zajímá nás hráče je ta, že jsme už od února neviděli ani korunu z našich výplat. Týká se to bohužel všech členů týmu.

Je obdivuhodné, že jste dohráli sezónu. Jak jste to zvládali?

Nám v podstatě nic jiného nezbývalo. Sami ze sebe jsme tak trošku udělali hlupáky, že jsme třeba nenastoupili do nějakého utkání. Určitě jsme se celou sezónu snažili o to, abychom se i za špatných podmínek probojovali do play-off, což se nám nakonec povedlo. Situace byla ale v posledních dvou měsících hodně vypjatá a nebýt toho, že v Brně byla výborná parta kluků, která držela spolu, tak to skončilo daleko dřív a možná ještě větším fiaskem.

Kdy se podle tebe vrátí Brno do Mattoni NBL?

Tohle nedovedu odhadnout. Předně si nedokážu představit lidi, kteří by se do toho v Brně znovu pustili. Myslím si, že to bude obrovský kus práce. Postupem času to městu a lidem, kteří to způsobili, začne docházet, že to bylo strašně jednoduché soutěž ztratit a strašně těžké tuto soutěž dostat zpátky.

Jak bude podle tebe vypadat nejvyšší soutěž bez brněnského klubu?

Je to škoda pro lidi v Brně, ale v podstatě se moc nezmění až na to, že budou čtyři volné víkendy pro ostatní týmy. Ubude pár zápasů, ale až zase takový postih pro ligu to podle mě není. Spíš je to smůla pro Brno.

Když přejdeme k tvému novému působišti v prostějovském celku. Měl jsi před sezónou hodně nabídek ohledně tvého nového angažmá?

S prostějovským týmem jsem byl v kontaktu už delší dobu. Je pravda, že nějaké nabídky se vyskytly, ale já jsem byl rozhodnutý pro hanácký celek především kvůli dobrým kontaktům s vedením a protože vím, že mají jedny z nejvyšších cílů v lize a to mě láká. Toto družstvo je opravdu hodně silné, aby hrálo o medaile a o ligové finále.

Prostějov je i blízko Brna. Budeš dojíždět nebo budeš bydlet tady v Prostějově?

Samozřejmě mám v Prostějově ubytování, ale když to půjde, tak budu dojíždět. Budu se to snažit nějak zkombinovat, ale že bych dojížděl každý den, tak to určitě ne.

Co si slibuješ od angažmá v Prostějově?

Chtěl bych především pomoct týmu a určitě povýšit týmový úspěch nad úspěch jednotlivce, protože jenom kolektivní hrou můžeme dosáhnout úspěchu a já chci být jeho součástí. Chci, abychom lidi v Prostějově basketbalem bavili a abychom dosáhli vytyčených cílů.

Mattoni NBL je každým rokem náročnější a hodně se mění týmy na špici tabulky. Které týmy budou podle tebe nejsilnější?

Samozřejmě to bude Nymburk, který má vždycky největší ambice a potom tam bude tak skupina třech až čtyřech týmů, které budou v horní čtveřici, což by měl být asi Geofin Nový Jičín, BK Synthesia Pardubice a doufám, že my. Moje osobní přání je, abychom my skončili druzí a za námi až zbytek.

Po roční pauze budeš opět bojovat o evropský pohár, jak vidíš naše šance?

Náš soupeř bude určitě silný. To jméno mluví samo za sebe. Na druhou stranu když vidím kvalitu našich hráčů, tak si myslím, že se nemusíme vůbec obávat a můžeme do toho souboje vstoupit s otevřeným hledím a naše šance na úspěch jsou 50:50. Určitě uděláme všechno pro to, abychom postoupili do dalšího kola.

 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace