eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Rozhovor s křidelníkem Orlů Jaroslavem Prášilem | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Rozhovor s křidelníkem Orlů Jaroslavem Prášilem

📁 Rozhovory 🕔20.9.2008
Rozhovor s křidelníkem Orlů Jaroslavem Prášilem

Please enter banners and links.

Před zahájením mezinárodního basketbalového turnaje PROSTĚJOV OPEN 2008 přijel posílit domácí celek reprezentační křídelník Jaroslav Prášil, který už svoji letošní účast u reprezentace ukončil. Již včera odehrál první utkání proti rakouskému Welsu.
 

Před zahájením mezinárodního basketbalového turnaje PROSTĚJOV OPEN 2008 přijel posílit domácí celek reprezentační křídelník Jaroslav Prášil, který už svoji letošní účast u reprezentace ukončil. Již včera odehrál první utkání proti rakouskému Welsu. V prvním utkání po letní přestávce si vůbec nevedl špatně a za svůj výkon dostal pochvalu i od trenéra Orlů Ivici Mavrenskeho.

Měl jsi povinnosti u české reprezentace a nyní už jsi v Prostějově. Nebude tě ještě trenér Ježdík potřebovat?

Dneska hraje reprezentace poslední utkání v Izraeli a já jsem nebyl nominovaný do „dvanáctky“ protože nás bylo čtrnáct. Když kouč oznámil nominaci pro poslední zápas a já v ní nebyl, tak jsem mohl opustit reprezentaci a přijet sem do Prostějova, kde se můžu naplno věnovat přípravě na ligovou sezónu.

Včera jsi za nás odehrál první zápas, jak jsi spokojen se svým výkonem?

Já jsem přijel ve čtvrtek večer, takže to pro mě bylo hodně náročné. Nový tým, nový trenér. Bylo to asi hodně podobné, jako když jsem sem loni přišel v polovině sezóny. Příval informací, spousta nových věcí, ale nakonec to dopadlo dobře. První zápas byl nad moje očekávání. Především se mi dařilo střelecky, protože v obraně to nebylo nic moc. Vyhráli jsme o 11 bodů, dostali jsme jenom 69, což je pozitivní.

A jak hodnotíš výkon celého týmu v tomto utkání?

Já si myslím, že se ještě trochu hledáme. Nehrajeme spolu dlouho, já jsem přišel teprve před několika dny a kluci spolu taky ještě moc zápasů neodehráli. Někdy máme zbytečné ztráty, protože o sobě na hřišti ještě moc nevím, ale to chce čas. Je tady šest nových hráčů, takže to bude chtít nějakou dobu na sehrání, ale jsem přesvědčen, že to půjde.

Myslíš si, že včerejší zápas byl hlavním utkáním turnaje?

No já si spíš myslím, že hlavní zápas turnaje nás čeká dnes proti polskému týmu Kotwica Kolobrzeg. Myslím si totiž, že polský tým bude ještě o něco silnější, než rakouský Wels.

Hráči, kteří tu jsou od začátku přípravy, prošli třítýdenní kondiční přípravou. Jak si se ty připravoval na novou sezónu?

Já jsem se připravoval s reprezentací, s kterou jsme začali o týden dřív, než tady v Prostějově. Měli jsme dvoutýdenní kondiční přípravu, protože jsme velice brzo začali hrát přípravné zápasy, takže o něco kratší než měli tady hráči v klubu.

Jako jeden z mála hráčů jsi zažil loňskou sestavu. Jak vidíš skladbu týmu na tento ligový rok?

Zatím to nechci hodnotit, protože tu jsem teprve dva dny. Myslím si, že celkovou sílu týmu ukážou teprve první kola Mattoni NBL. Věřím ale, že tým je velice dobře poskládaný a když budeme hrát kolektivně, dosáhneme velice dobrých výsledků.

Měl jsi už nějaké sezení s trenérem ohledně tvé pozice v týmu?

Jenom chvilku jsme se včera bavili. Spíš mi ale vysvětloval herní systémy, které preferuje a na nic jiného nebyl čas. S týmem jsem totiž absolvoval jen dva tréninky a včerejší zápas, takže na větší debaty ještě nebyl čas a asi to ještě přijde.

V polovině minulé sezóny si k nám přicházel s tím, že by ses rád probojoval do základní sestavy. Nakonec se ti to i povedlo. Jak to vidíš pro letošní sezónu?

Určitě bych se rád probojoval do základní pětice. Každý hráč chce nastupovat v základní pětici a je to pro hráče to nejlepší, protože dostane na hřišti prostor hned od začátku a nemusí naskakovat do rozjetého vlaku. Když si ale hráč zvykne na to, že nastupuje do hry z lavičky a dostává třeba dvacetiminutový prostor, tak v tom taky není problém. Uvidím, jak to dopadne, ale určitě nechci být za každou cenu v základu. Hlavní je, aby tým hrál dobře a dosáhnul potřebných vítězství. Budu rád, když budu mít dobré osobní výkony, ale úspěch týmu je přednější.

Je z pohledu hráče hodně těžké nastupovat z lavičky do rozjetého zápasu?

Záleží na hráči samotném. Někomu to třeba vůbec nevadí, někomu to vadí. Záleží, jak se s tím každý sžije. Já osobně se s tím dokážu sžít a myslím si, že s tím nemám problém.

V letošní sezóně tě čeká premiéra v evropském poháru EUROCHALLENGE. Je to pro tebe velká výzva?

Nikdy jsem vlastně kromě reprezentace neměl kontakt s evropskými týmy. Bude to pro mě nová věc. Co se týče samotného kvalifikačního kola proti KK ZAGREB, hraný na dvě utkání doma venku, tak to bude určitě těžké. Nicméně věřím, že se s tím popereme a úspěšně postoupíme.

Myslíš si, že náš soupeř je hratelný?

Samozřejmě. Každý je hratelný. Jsou to přeci jenom hráči jako my a pokud budeme hrát to, co máme a budeme hrát dobrou obranu, tak je každý k poražení. Není na místě říkat, že nejsou k poražení, protože zvítězit může každý. Myslím si, že máme tým na to, abychom přes ně postoupili do dalších bojů. 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace