eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Extraliga U16 | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Extraliga U16

📁 Mládež 🕔25.9.2008
Extraliga U16

Please enter banners and links.

Již tento víkend začíná extraligová soutěž kadetů. Ze stříbrných medailistů z ME v Itálii v ní najdeme pouze pardubického Martina Kříže, protože jeho spoluhráči z perrezentace jsou narození o rok dříve a patří tak již mezi juniory. Jak by letošní soutěž mohla probíhat?

Již tento víkend začíná extraligová soutěž kadetů. Ze stříbrných medailistů z ME v Itálii v ní najdeme pouze pardubického Martina Kříže, protože jeho spoluhráči z reprezentace jsou narození o rok dříve a patří tak již mezi juniory. Kadeti hrají stejným systémem jako junioři, tedy 16 týmů systémem každý s každým, 8 družstev postoupí do play off, z těch se pak bude rekrutovat finálová čtyřka, která si to na MČR rozdá o medaile. Poslední čtyři týmy po základní části čeká baráž o udržení v soutěži. Jak by letošní soutěž mohla probíhat?

Jednoznačně největším favoritem extraligy je klub BK Pardubice. Vedle již zmíněného Kříže mohl mezi nejvýraznější osobnosti extraligy patřit také Samuel Faifr, nicméně jeho talentu si všimli ve Španělské Badaloně, a tak ho pravděpodobně letos v České republice uvidíme pouze na reprezentačních srazech.

Mezi další týmy pro které by pouhý postup do play off zřejmě nebyl úspěchem se řadí Písek, Vyšehrad a Moravská Ostrava. Že by tedy finálová čtyřka byla předem jasná? To určitě ne. Do závěrečných bojů o medaile bude jistě chtít postoupit také Brno či Zlín. O postup do play off se bude chtít porvat celá řada družstev a soutěž tak bude velmi vyrovnaná. Bude rozhodovat také zda klíčové osobnosti svých týmů vydrží celou sezonu bez zranění, což platí zejména o nováčkovi z Klatov. Jeho základní sestava v čele s uzdraveným Petrem Volmutem bude v kompletním složení oříšek pro nejeden kvalitní tým.

Další zástup kandidátů o místa v elitní osmičce můžeme hledat mezi družstvy Opavy, BC Vysočina, Slezské Ostravy, Ústí nad Labem, Plzně a Sokola Pražského. Velkou neznámou bude nově vytvořený celek USK Praha. Loňský mistr v této kategorii odehrál uplynulou sezonu v podstatě v sedmi lidech, ale všichni již patří mezi juniory. Jediný Lhoták je narozen v roce 1993, ten však přestoupil do BA Sparta. USK se bude chtít zřejmě především zachránit v soutěži, pokud se však vedle Víta Petráka z Mariánských Lázní podaří přivézt ještě další hráče, mohl by i nově postavený tým promluvit do závěrečných bojů.

Boji o udržení se budou chtít vyhnout celky BA Sparta a BK Prostějov, nicméně to budou mít velmi obtížné. Bylo by překvapením kdyby se někdo z této dvojice vyhnul baráži, ale kdo budou další dva celky, které čeká bitva o holý život? Těžko tipovat, rozhodne se na palubovkách a na konečné pořadí bude mít vliv spousta drobností.

Na stránkách probasketu budete moci sledovat výsledky i komentáře k některým utkáním a také rozhovory s hráči i trenéry.

 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace