eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Extraliga U18 – 1. kolo | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Extraliga U18 – 1. kolo

📁 Mládež 🕔2.11.2008
Extraliga U18 – 1. kolo

Please enter banners and links.

Oficiální termín pro 1.kolo extraligy, tedy dvojičky, byl státní svátek 28.10. Některé týmy svá utkání předehrávaly, severomoravský duel Opavy s Hladnovem se odehraje až 12. listopadu. K vidění bylo mnoho zajímavých zápasů, na programu bylo jedno derby vedle druhého a zejména velmi očekávaný souboj dosud neporažených lídrů a největších favoritů soutěže USK Praha a Sokola Pražského.

Oficiální termín pro 1.kolo extraligy, tedy dvojičky, byl státní svátek 28.10. Některé týmy svá utkání předehrávaly, severomoravský duel Opavy s Hladnovem se odehraje až 12.listopadu. K vidění bylo mnoho zajímavých zápasů, na programu bylo jedno derby vedle druhého a zejména velmi očekávaný souboj dosud neporažených lídrů a největších favoritů soutěže USK Praha a Sokola Pražského.

BK Děčín – BK Ústí nad Labem 91:55

střelci Ústí: Macas 18, Bartoň 10, Feštr 10, Oubrecht 6, Krombholz 4, Dvořáček 3, Kocián 3, Kopřiva 1

Proton Zlín – JBC Brno 81:73

Převzato ze stránek Zlína: Úterní dohrávku 1. kola extraligy U18 zvládli lépe domácí junioři, když doma porazili favorizované JBC Brno 81:73. "Gratulujeme klukům a moc děkujeme fanouškům," vzkazují trenéři Živkovič a Zipper.

"Ve skvělé atmosféře na sportovní hale Zelené dokázali junioři porazit družstvo, které ještě v letošní sezóně neprohrálo! První čtvrtina patřila hostům, kteří vedli již 21:11, ale my jsme už do poločasu dokázali díky dobré a koncentrované hudbě otočit stav na 44:37. Druhý poločas byl bojem o každý míč, dokázali jsme si hlavně věřit a hrát naši hru. Tentokrát to na soupeře stačilo. Gratulujeme klukům a moc děkujeme fanouškům, především rodičům, za skvělou podporu!!"
Željko a Igor

střelci Zlín: Žlotíř 23, Nehoda 21, Kabourek 17, Šír 8, Pospíšil 5, Svoboda 4, Šiška 3

střelci Brno: Šmíd 22, Vícha 21, Zavadil 14, Bárta 8, Krejčí 6, Musil 2  

BK Pardubice – BK BCM Prostějov 79:53

Dle pardubického trenéra je Prostějov tým s určitým potenciálem, který však zatím neprodává a tak byla domácí "osmnáctka" jasným favoritem. Tuto nekdy záludnou roli zvládli pardubičtí hráči velmi dobře a od začátku nedali prostějovským orlům šanci. Pardubice vedli už 64:28. Pak však dostala příležitost "druhá pětka" a hostujícímu Prostějovu se podařilo snížit hrozitánsky vyhlížející debakl. Milým překvapením tohoto a dvou víkendových zápasů byl Martin Tondr.

střelci Pardubice: Oliva 25, Peterka O. 19, Kříž 15, Tondr 8, Pacák 5, Peterka A. 3, Zikuda 2, Dvořák 2
střelci Prostějov: Polášek 17, Pivoda 8, Lipový 6, Kašpar 6, Petržela 5, Kaša 4, Indra 3, Slávik 2, Plaček 2

USK Praha – Sokol Pražský 80:68

Toto utkání nemělo favorita. Střetly se dva nejlepší celky v této věkové kategorii pod vedením kvalitních trenérů Jachana a Vyorala. Utkání bylo po celou dobu velmi vyrovnané a dramatické a nakonec bylo rozhodnuto až v prodloužení. V úvodních minutách se ujali mírného vedení domácí a byli po většinu času mírně vpředu, když minutu před koncem vedli o čtyři body 19:15. Hned od první čtvrtiny však hosté ukázali svoji sílu ve zkušenosti a týmové vyzrálosti. Na náskok domácích okamžitě zareagovali a pěti body v řadě šli po prvních deseti minutách do vedení 19:20.  Tuhý boj o každý míč pokračoval i nadále, když domácí USK dokázal mírně odskočit na rozdíl 4 bodů. Následujících pět minut hry ale Sokol Pražský vyhrál v poměru 14:2 a ujal se tak dvě minuty před poločasovou přestávkou pro domácí nebezpečně vypadajícího vedení 30:38. Další útoky ale domácí  dokázali ubránit a proměněnými trestnými hody Vejnoviče a Bašty snížili ztrátu po dvaceti minutách hry na přijatelných 34:38. Ve druhém poločase pokračovalo „přetahování“ o každý bod, když pro změnu mírně vpředu byli hosté. USK ale vždy dokázalo odpovědět a tak po třiceti minutách byl stav nerozhodný 51:51. Začátek čtvrté čtvrtiny byl ve znamení útoku, obrany obou družstev se nemohly dostat do provozní teploty a z každého útoku obou týmů padl vždy koš. USK tak tři minuty před závěrem vedlo o pouhý jeden bod 62:61. Poté ale hosté ubránili a úspěšnou tříbodovou střelou Honzy Matulky šli do vedení 62:64. Na to zareagoval Jaroslav Morávek a vyrovnal, 64:64. Minutu před koncem utkání hosté svou střelu netrefili, útočný doskok soupeře a především nedorozumění dvou podkošových hráčů USK ale přineslo velmi lehké body pro Milana Rysku, 64:66. USK opět dokázal odpovědět a Jan Hartman 35 vteřin před koncem čtvrté čtvrtiny vyrovnal na 66:66. Hosté šli do útoku, zvolili střelbu ze střední vzdálenosti, která úspěch nepřinesla, ale v následném souboji o míč zahrál jeden z domácích hráčů nohou a hosté měli k dispozici poslední vteřiny základní hrací doby. USK však dokázal donutit soupeře k těžké střele a utkání dospělo do prodloužení. Zde se domácí ujali hned zezačátku vedení a za přispění kvalitní obrany, kdy dovolili hostům dát první a zároveň poslední body až v poslední minutě nastaveného času, vyhráli prodloužení v poměru 14:2 a zvítězili tak v celém utkání o dvanáct bodů, 80:68.

Rozhodla dobrá obrana domácích hráčů USK Praha, pod jejímž tlakem se neprosadil loňský lídr reprezentace U16 rozehrávač Tomáš Vyoral. Téměř se nechce věřit, že v zápase ani jednou netrefil koš ze hry (při střelbě 11/0 za 2b. a 4/0 za 3b.) a svých 7 bodů zaznamenal z trestných hodů. Naopak ve velmi dobrém světle se v hostujícím dresu ukázali oba pivoti, na které bude jistě reprezentace U18 letos spoléhat Ondřej Kohout (13 bodů, 15 doskoků) a Milan Ryska (12 bodů, 10 doskoků).
V domácím dresu se aktivní útočnou hrou prosadili zejména syn legendy českého basketbalu Tomáš Zídek (17 bodů, TH 11/8) a Jan Hartman (15 bodů, TH 10/9), když oba značnou část svého bodového příspěvku zaznamenali z trestných hodů. Pod košem se pak s vysokou úspěšností střelby za 2b. prosazovali Morávek (7/5 za 2b.) i Horák (8/6 za 2b.).

První vzájemný souboj tedy vyzněl pro domácí USK Praha, kteří tak zůstávají jediným neporaženým celkem soutěže.

střelci USK: Zídek 17, Hartman 15, Horák 13, Morávek 10, Vejnovič 10, Bašta 7, Šotnar 4, Balvín 4

střelci Sokol Pražský: Kohout 13, Ryska 12, Ducháček 12, Matulka 11, Hering 8, Vyoral 7, Treml 3, Nekolný 2

Sokol Písek – Lokomotiva Plzeň 90:77

Do sršní arény přijela ambiciózní Plzeň, která spoléhá na kvalitu hráčů základní sestavy. Leč v Písku se prosadili pouze Honomichl a Pecka a to na střelecky dobře disponovanou dvojici Říha, Švejda nestačilo, zvlášť když oba domácí borci byli podpořeni také svými spoluhráči. Jak to často v extraligových dvojičkách bývá, důležitou roli hrálo domácí prostředí. Ze sršní arény se body vozí jen velmi těžko.

střelci Písek: Říha 27, Švejda 22, Veselý 14, Hrubec 9, Výkruta 8, Sahan 6, Melski 2, Běle 2
střelci Plzeň: Honomichl 30, Pecka 18, David 10, Mádle 7, Švandrlík 6, Suchý 4, Metlička 2

BCM Slezská Ostrava – BCM Moravská Ostrava 100:74 

střelci BCM Slezská Ostrava: Kouřil 33, Smolka 19, Honěk 19, Bohačík 11, Kavalek 11, Hrnčíř 7

Sokol Vyšehrad – BA Sparta 83:75

I druhé pražské derby muselo rozlousknout až prodloužení. Když pár vteřin před koncem řádné hrací doby vedli domácí o bod a hostující Halada se stavěl na čáru trestného hodu, dalo se napětí v hale krájet. Zamířit, pal – nedal! Jásot domácích. Zamířit po druhé, pal – proměnil! Jásot hostů. Po prodloužení přece jen zůstali body doma.

střelci Vyšehrad: Adášek 29, Jiřinec 16, Bottger 10, Lukšík 9, Bernáth 9, Sedláček 4, Papoušek 4, Kefurt 2

střelci Sparta: Halada 22, Zajíček 17, Pavelka 16, Gargula 9, Stariat Jiří 8, Košťál 3

 

 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace