eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Vítěz NBA Herb Brown o NBA, Janu Veselém a kvalitě českých trenérů.

📁 Rozhovory 🕔14.2.2012
Vítěz NBA Herb Brown o NBA, Janu Veselém a kvalitě českých trenérů.

Please enter banners and links.

Herb Brown je vítězem NBA z roku 2004 s týmem Detroit Pistons a v rozhovoru přiznává, že Janu Veselému ublížila výluka v zámoří. Také si myslí, že z rodáka z Příbora bude velmi dobrý hráč.

Čemu se v poslední době věnujete v basketbalu?

V basketbalu? Myslel jsem, že se mě zeptáš, jestli chodím nakupovat se svojí ženou. (smích) Právě jsem se vrátil z jižní Ameriky, kde jsem vedl kliniky pro hráče a trenéry. Hodně navštěvuji tréninky středoškolských družstev a hovořím s jejich kouči. Kromě toho pracuji s trenéry vysokoškolských týmů v Portlandu a okolí. 

Sledujete pozorně dění v NBA?

Ano, NBA sleduji velice pozorně a musím přiznat, že jsem s úrovní letošního ročníku poměrně zklamán. Kvůli velmi dlouhé výluce a velmi krátkému přípravnému období neměly týmy dost času na trénink a stmelení kolektivu, což se samozřejmě podepisuje na kvalitě předváděných výkonů. Obrovské množství zápasů má také za následek spoustu vážných zranění. 

Pozorujete výkony Jana Veselého? Co si o jeho hře myslíte?

Viděl jsem ho hrát několikrát a musím říct, že je hodně atletický a do hry dává všechno. Hraje ale za tým, který je na tom špatně. Hráči Wizards nevědí o čem je vítězství a jaké oběti musí přinášet, aby mohli vyhrávat. Zdá se mi, že hraje trochu ustrašeně a nesnaží se ohrožovat soupeřův koš. Většinou doskakuje, staví clony, běhá do protiútoků a brání. Myslím si, že z něj jednou bude velmi dobrý hráč, ale teď je na něm vidět, že kvůli výluce nehrál v letní lize, nemohl se účastnit tréninků a přípravných zápasů a nějaký čas mu zabere, než si v lize zvykne. Rozhodně má ale talent a schopnosti na to, aby v NBA hrál. 

Těšíte se, až znovu přijedete do České republiky?

Jo, nemůžu se dočkat na jídlo v letadle a ten dlouhý let. (smích) Teď ale vážně, minulý rok jsem si Champions kemp užíval a velmi se mi líbilo, s jakou intenzitou a odhodláním kempeři přijeli. Velmi dobře se mi pracovalo i s týmovými trenéry, kteří měli spoustu basketbalových znalostí, chtěli se učit a byli dychtiví po nových informacích. Jsou skvělými učiteli a já se velmi těším na to, až se s kempery i týmovými trenéry budu moci potkat znovu.

Co se Vám z loňského kempu vrylo nejvíc do paměti?

Poslední den, když se hrálo o medaile, jsem viděl, kam kempeři za týden pokročili. Kromě toho jsme měli možnost strávit nějaký čas v Brně, Kralupech a Praze a poznat českou kulturu. A také jsi nás vzal v Karlových Varech do sklárny – to bylo úžasné. 

Jaké jsou podle Vás nejdůležitější dovednosti na hřišti i mimo něj, které musí hráči zvládnout?

Základní stavební kameny basketbalu. Musí umět přihrávat, driblovat, střílet a dělat své spoluhráče lepšími. Individuální činnosti jsou velmi důležité, ale hráči se také musí naučit hrát dohromady jako tým. Neustálá pozornost, soustředění a snaha být nejlepším, jakým můžeš být. To je pro mě to úplně nejdůležitější.

Co se od Vás mohou hráči na Champions Campu 2012 naučit a proč by měli přijet?

Mým cílem je pomoci jim stát se lepšími. Pomoci jim pochopit, že to, co se na kempu během 6 dní naučí, může mít ještě mnohem větší přínos tehdy, pokud budou doma trénovat správným způsobem ty správné věci. Jestli budou odhodláni stát se nejlepšími, jakými mohou být, bude jim kemp a to, co si z něj odnesou obrovským přínosem.

Co byste vzkázali hráčům, kteří letos na Champions Camp přijedou a těm, kteří ještě nejsou rozhodnuti?

Pokud budete mít příležitost mluvit s někým, kdo byl v Kralupech vloni, zeptejte se jich, jaké mají s kempem zkušenosti. Můžete si být jisti, že já i Michael uděláme všechno co bude v našich silách pro to, abychom vám pomohli stát se lepšími, nejlepšími, jakými můžete být. Chceme také, abyste se bavili, milovali basketbal a přivezli si domů spoustu zážitků. Na konci kempu bych rád viděl šťastné lidi, kteří budou vědět, že to stálo za to. 

Herb Brown je vítězem NBA z roku 2004 s týmem Detroit Pistons a povede společně s Michaelem Holtonem Champions Camp 2012 v Kralupech nad Vltavou. Více informací a registraci najdete ZDE

Štěpán Renč

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace