eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Řady Čechů v zahraničí řídnou | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Řady Čechů v zahraničí řídnou

📁 Články, Topstory, Zahraniční soutěže 🕔19.5.2017
Řady Čechů v zahraničí řídnou

Please enter banners and links.

S blížícím se koncem sezóny zůstává v zahraničí ve hře už jen pětice legionářů.

V předvečer zahájení závěrečných bojů o titul v letošním ročníku Euroligy si v Turecku úřadující mistr Fenerbahce pohlídal první místo po základní části. V posledních dvou kolech nejprve zadupal v derby do země Efes na jeho palubovce 96:57 (!), aby vzápětí zvítězil na palubovce poslední Ankary 101:55. Český reprezentant Jan Veselý zasáhl do hry jen proti Efesu; k vítězství pomohl 4 body a 3 doskoky a zůstal ve stínu spoluhráčů Udoha a Bogdanoviče. V Ankaře dostal volno a jeho místo zaujal mladý Ahmet Duverioglu, který nakonec zaznamenal double double za 11 bodů a 10 doskoků.

Ve španělské ACB v posledním kole základní části podlehla doma Andorra těsně Realu Madrid 88:86 po prodloužení a David Jelínek se proti úřadujícím mistrům jen mihnul. Trenér Peňarroya jej poslal do hry pouze na necelých 9 minut, během nichž se dostal pouze třikrátk zakončení a nakonec zaznamenal 2 body, 1 doskok a 1 zisk. Jeho spoluhráč z reprezentace Patrik Auda se s nejvyšší soutěží ve Španělsku rozloučil 11 body, 4 doskoky a 2 asistencemi na palubovce Tenerife, kde jeho Manresa prohrála vysoko 84:51 a potřetí během posledních pěti let sestupuje. Odchovanec brněnského basketbalu byl v posledním zápase spolu s dlouhánem Čakarunem nejlepším střelcem svého týmu a jeho nekompromisní smeč v polovině třetí čtvrtiny patřila k nejlepším akcím celého utkání.

Ve druhé francouzské lize si Bourg-en-Bresse domácím vítězstvím 94:77 nad celkem Fos-sur-Mer udržel první místo v tabulce a před závěrečným kolem základní části již nemůže být předstižen. Odchovanec USK Praha Tomáš Kyzlink pomohl k výhře 13 body, 2 doskoky a 2 asistencemi, když všechny své body zaznamenal ve druhém poločase.

V rakouské lize je krok od překvapení Wels, který vede v semifinále 2:1 nad favorizovaným Oberwartem a má velkou šanci postoupit po roce znovu do finále. Jeho hráči vyhráli úvodní zápas na palubovce favorita 84:75 a nepřehlédnutelný obr Aleš Chán pomohl k vedení v sérii 7 body a 4 doskoky. Druhý zápas už vyhrál Oberwart 89:83 – Chán dal 2 body -, po přesunu série do Welsu ovšem ve třetím zápase triumfovali domácí 63:57 a od postupu do finále je dělí jediná výhra. Zápas byl plně v režii českého veterána; Chán zaznamenal 21 bodů, dal tři trojky, přidal 8 doskoků a 1 blok a byl nejlepším hráčem Welsu.

Na Slovensku je v plném proudu finálová série mezi Interem Bratislava a Komárnem a po čtyřech zápasech dělí Inter od zisku titulu jediné vítězství. Po úvodní výhře 75:70 vyhráli svěřence trenéra Vidina v Komárnu druhý zápas série 66:64 košem těsně před koncem normální hrací doby. Následně triumfovali znovu doma 79:73 a po porážce v Komárně 86:66 mají možnost završit sérii v sobotu 20. května doma. Český křídelník v barvách Komárna Filip Halada byl ve druhém zápase série se 17 body a 8 doskoky nejlepším hráčem svého celku, ve třetím přidal 9 bodů a 6 doskoků, ve čtvrtém znovu zapnul a k odvrácení předčasného konce série pomohl 15 body, 7 doskoky a 3 asistencemi.

Foto: Facebook

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace