eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Uplynulý týden byl v Evropě bohatý na události | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Uplynulý týden byl v Evropě bohatý na události

📁 Články, Topstory, Zahraniční soutěže 🕔17.2.2017
Uplynulý týden byl v Evropě bohatý na události

Please enter banners and links.

O tom, jak napjatá politická situace ovlivňuje basketbal, o jednom dilematu a loučící se legendě.  

Napjatá mezinárodní situace na Blízkém východě staví do obtížné situace klub Ironi Nahariya z Izraele. Tamní hlavní bezpečnostní služba Šin Bet totiž vedení klubu zakázala odcestovat kvůli obavám o bezpečnost týmu k odvetnému utkání Poháru FIBA do tureckého Gaziantepu, který leží v bezprostřední blízkosti syrských hranic a část inkriminovaného území na syrské straně ovládají teroristé. Vedení FIBA je kategoricky proti s odůvodněním, že v minulosti v tureckém městě k žádnému incidentu nedošlo a že je učiněno vše pro zajištění bezpečnosti všech aktérů utkání. Pokud Nahariya k zápasu nenastoupí, čeká ji kontumace a vyloučení z poháru.

Dilema zázračného mladíka z Realu Madrid Luky Dončiče je vyřešeno. Sedmnáctiletý rozehrávač na tiskové konferenci oznámil, že v budoucnosti hodlá oblékat reprezentační dres rodného Slovinska, odkud ve třinácti letech přestoupil do slavného španělského klubu, s nímž podepsal pětiletou smlouvu. Dle vlastních slov už se nemůže dočkat, až nastoupí na hřiště s oběma bratry Dragičovými. V úvahu připadal jeho start v národním týmu Španělska, jak to před ním učinil rodák z Černé Hory Nikola Mirotič.

Po neuvěřitelných 22 sezónách uzavřel doma v Itálii ve 42 letech profesionální kariéru ostrostřelec Gianluca Basile. Rodák z města Ruvo di Puglia v Apulii byl společně s dlouhánem Denisem Marconatem posledním aktivním hráčem, který zažil zlato z ME v roce 1999 ve Francii. V národním týmu odehrál přes 200 utkání a vybojoval s ním vedle zmiňovaného zlata ještě stříbro v roce 2003 a stejný kov i o rok později na olympiádě v Aténách. Nejslavnější část své kariéry prožil v Boloni, s níž v letech 1999 – 2004 dvakrát ovládl Serii A a postoupil do finále Euroligy, a především v Barceloně. V katalánské metropoli přidal v letech 2005 – 2011 do své sbírky další dva ligové tituly a také vytoužené prvenství v Eurolize v roce 2010. V jejím dresu odehrál 329 zápasů, což jej mezi cizinci řadí historicky na třetí místo za Erazema Lorbeka a Anteho Tomiče.

Vždy patřil k excelentním střelcům z dálky a jeho specialitou byly tzv. tiri ignoranti, beznadějné střely, jak říkával přesným zakončením z těžkých, často i nemožných pozic, jejichž úkolem bylo srazit morálku protivníka na dno. Jednu takovou chuťovku předvedl v dresu Cantu před pěti lety v Eurolize proti Bilbau.

Itálie ještě jednou. Aktuálně druhý celek Serie A z Avellina dotáhl úspěšně do konce přestup amerického ostrostřelce Davida Logana, který letos v Eurocupu patřil v dresu litevského Vilniusu k nejlepším střelcům soutěže s průměrem přes 18 bodů na zápas. Vedení klubu mělo zálusk i na veterána pod košem Davida Andersena, Australan však dal přednost setrvání v tamní nejvyšší soutěži.

Další Australan už vábení z Evropy neodolal. Do Řecka, konkrétně do AEK Atény, míří další veterán Brad Newley, který nahradí Američana Jawada Williamse. Ostřílený křídelník, který byl kapitánem španělské Gran Canarie, kde strávil poslední čtyři sezóny, nejde do neznámého prostředí. V letech 2007 – 2009 totiž oblékal dres Panioniosu a Panelliniosu.

V posledních dnech je pořádně horko u našich sousedů na Slovensku. Utkání 32. kola mezi Lučencem a Handlovou, jejímž kapitánem je český křídelník Luboš Stria, bylo za stavu 66:48 pro domácí na začátku závěrečné čtvrtiny předčasně ukončeno. Faul odpískaný právě Striovi totiž rozlítil srbského kouče Handlové Marka Cvetkoviče tak, že vběhl do hřiště a rozhodčím nevybíravě vyčinil. Byl vyloučen a po konfliktu s členy bezpečnostní agentury, kteří jej vyprovázeli ze hřiště, dal posléze pokyn svým svěřencům, aby jej následovali. Disciplinární komise na svém zasedání posléze potrestala Cvetkoviče zákazem funkce trenéra v šesti zápasech, celek Handlové pak kontumací 20:0 a ztrátu bodu za porážku.

Byl to další z nepovedených momentů ve slovenské lize od začátku nového roku. Po utkání mezi Komárnem a Košicemi došlo například ke slovním útokům na trojici rozhodčích, z nichž jeden posléze fyzicky napadl jednoho z fanoušků, po zápase mezi Levicemi a Prievidozou dokonce vběhli diváci na palubovku a zranili fanouška z tábora hostů. Naposledy rozvířil hladinu basketbalových vod tým Nitry, který pro nedostatek hráčů neodcestoval k zápasu v Košicích.
Foto: Facebook

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace