eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Tomáš Satoranský kraloval, Valencii ale nezlomil | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Tomáš Satoranský kraloval, Valencii ale nezlomil

📁 ACB (Španělsko), Články, Topstory, Zahraniční soutěže 🕔25.1.2016
Tomáš Satoranský kraloval, Valencii ale nezlomil

Please enter banners and links.

Český reprezentant si vytvořil osobní rekord v počtu asistencí, trojkou si vynutil prodloužení, ani to však nestačilo a Valencie tak bez porážky dál vévodí pořadí ACB ligy.

Šlágr kola nabídl skvělou podívanou a zaplněné tribuny Palau Blaugrana v Barceloně musely být spokojeny. Možná až na konečný výsledek. Valencie byla blízko vítězství už v normální hrací době, český reprezentant Tomáš Satoranský byl ovšem proti a svou čtvrtou trojkou v utkání si vynutil prodloužení. I v něm nebylo do posledních sekund jasno. Hosté vedli o čtyři body, když z dálky přesně zamířil Doellman, který byl zároveň faulován. Rozhodčí ale celou situaci konzultovali s použitím videa, které odhalilo drobný přešlap. Američan tak trestný hod úmyslně nedal, ale žádný z jeho spoluhráčů se k odraženému míči nedostal. Valencie tak zvítězila i v 17. utkání v řadě a nadále suverénně vévodí ligovému pelotonu.

Tomáš Satoranský odehrál jeden ze svých nejlepších zápasů v kariéře. Spolu s Doellmanem byl se 17 body nejlepším střelcem Barcy, proměnil čtyři z pěti trojek, přidal 3 doskoky a hlavně zaznamenal 12 asistencí, což je jeho novým osobním maximem v ACB. Co víc, 17 bodů a 12 asistencí nezaznamenal žádný hráč od roku 2004, kdy se to podařilo Elmeru Bennettovi. Pro Tomáše to byl zároveň první double double v sezóně.

Ani druhý český hráč ve španělské lize se nenechal zahanbit. Ondřej Balvín patřil v dresu Sevilly znovu k nejlepším, když zaznamenal 13 bodů, 9 doskoků a 1 blok, jeho tým ovšem doma nestačil na Manresu. Zápas se zlomil ve třetí čtvrtině, v níž hosté zaznamenali šest trojek a do závěrečné části šli s náskokem 15 bodů. A právě rozdíl ve střelbě z dálky byl zcela zásadní – domácí dali pouhé dvě trojky, zatímco hosté plných šestnáct!

Trojkové hody byly k vidění i v baskickém Bilbau, jehož hráči si po těsném vítězství nad Compostelou zajistili účast v letošním Královském poháru. Domácí ve druhé části trefili pět trojek v řadě a po první půli vedli o šestnáct bodů. Hosté v závěru mocně dotahovali, tři minuty před koncem ale trefil klíčovou trojku domácí Hannah a náskok devíti bodů už hosté zlikvidovat nedokázali. Inu, dostat sedmnáct (!) trojek za zápas se nevyplácí.

Poslední zápas v dresu Murcie odehrál Brazilec Augusto Lima, který přestupuje do Realu Madrid. Mohl být hrdinou. Jeho dorážka nepřesné střely spoluhráče Campazza v poslední sekundě ale byla nepřesná a hráči Tenerife tak mohli slavit nejtěsnější možnou výhru. Oslava 500. zápasu v nejvyšší soutěži tak veteránu ve službách Murcie Carlosu Cabezasovi krapet zhořkla.

Ústřední dlouhán Baskonie Janis Bourousis vstoupil do historie. Proti soupeři z Andorry podal další unikátní výkon a jeho 26 bodů, 7 doskoků a 6 asistencí mu vyneslo popáté v sezóně titul Hráč kola, což se ještě žádnému hráči před ním nepodařilo. Měl zásadní podíl na vytvoření bezpečného náskoku ve třetí čtvrtině, díky němuž jeho tým nakonec v pohodě dovedl ofenzivně laděný zápas do vítězného konce.

Pokračování: 1 2
Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace