eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Leczo nasbíral 30 doskoků, na pardubickou rezervu to však vůbec nestačilo

📁 1.liga můžů, Články, Domácí soutěže, Topstory 🕔19.1.2016
Leczo nasbíral 30 doskoků, na pardubickou rezervu to však vůbec nestačilo

Please enter banners and links.

Mimořádný výkon se v 16. kole 1. ligy mužů povedl mladému pivotu VŠB Ostrava Janu Leczovi. Teprve devatenáctiletý hráč v Pardubicích nasbíral 32 bodů a 30 doskoků, jeho užitečnost se vyšplhala až k číslu 57, ale zbytek jeho týmu jej moc nepodpořil. Ostravané si tak z východních Čech odvezli výprask o 37 bodů.

První místa ve svých skupinách si upevnily týmy Sokolů. Ten pražský dvakrát porazil Karu Trutnov, královehradečtí zase zvládli zápas s Brnem. Jediným překvapením je porážka rezervy USK. Její okleštěné sestavě se vůbec nepovedl závěr zápasu na palubovce GBA a ze Stodůlek si nakonec odvezla těsnou prohru.

Královští Sokoli stále na čele Východní skupiny

Zápasy Východní skupiny žádná dramata nenabídly. Všichni vítězové uspěli s dvouciferným náskokem. Nejvyrovnanějším bylo utkání vedoucího Hradce Králové s Brnem. V něm domácí potvrdili roli favorita a upevnili si první příčku. Hosté se sice na svého soupeře několikrát dotáhli, ale hradečtí basketbalisté nakonec Brňany zlomili. Těm citelně chyběla dvojice Jan Kozina a Zdeněk Nehyba. Hradecký David Šírek nastřílel své letošní maximum 27 bodů.

Jasnou záležitost vidělo početné publikum v Olomouci. Zlín přijel na Hanou jen se sedmičkou hráčů, z nichž většina nemá s druhou nejvyšší soutěží valné zkušenosti. Zlíňané vstřelili první body až za stavu 10:0 a do poločasové přestávky bylo hotovo. Hanáci nakonec nenastříleli vytouženou stovku, ale pohlednou show včetně alley-oopu divákům ukázal dobře hrající Radek Jurka.

Leczo podal skvělý výkon, ale VŠB odjela s výpraskem

V souboj Josefa Potočka s Janem Leczem se změnil duel Pardubic a VŠB Ostrava. Domácí však jasně dominovali, protože Lecza bodově podpořil jen Roman Jurda. Už v první čtvrtině nastřílely Pardubice pět trojek a své galapředstavení načal Josef Potoček. Křídlo Pardubic nasázelo 8 trojek ze 14 pokusů a celkem si připsalo 30 bodů. Nejlepším hráčem zápasu byl ale ostravský pivot Leczo, který k 32 bodům přidal neuvěřitelných 30 doskoků. Kaňkou na jeho výkonu byly kromě porážky i špatné trestné hody.

Slezské derby dopadlo lépe pro favorizovanou rezervu Opavy. Na havířovské půdě si už v první čtvrtině vybudovala bezpečný náskok, který s postupem času jen navyšovala. Kromě toho si Opavané pomohli velmi dobrou střelbou z dálky. Každou ze čtvrtin ovládli hosté alespoň o tři body.

Jihlavská Vysočina potvrdila, že se jí v poslední době daří více venku než doma. Ve Šlapanicích se Jihlavanům utkání povedlo, už po 20 minutách vedli o 19 bodů a nakonec dokráčeli k jasnému vítězství. Hosty táhlo trio Šoula, Maňák a Číha. Jiří Šoula nastřílel 28 bodů, přidal pět doskoků a šest asistencí a byl jedním z nejlepších hráčů kola.

Výsledky 16. kola – Východní skupina

Královští Sokoli – JBC MMCITÉ Brno 93:79 (Šírek 27, Kiršbaum 16, Švandrlík 14, Majerík 13 – Líčeník 22, Hrabovský 19, Jedovnický 15, Müller 13)

Basketbal Olomouc – SKB Zlín 91:56 (Sedlák 25 a 12 doskoků, Jurka 16, Pavlovič 11 – Menšík 22, 11 doskoků a 15 získ. faulů, Chwaszcz a Kadlčík po 9)

BK Synthesia Pardubice – VŠB Ostrava 100:63 (Potoček 30, Šoukal 17, Hanuš 14 – Leczo 32 a 30 doskoků, Jurda 14, Mrkva 5)

TJ Start Havířov – BK Opava B 60:84 (Palát 16, Koloničný 13, Gerych 12 – Branda 15, J. Dihel, Matějka a Kvapil po 12)

Sokol Šlapanice – BC Vysočina Jihlava 72:96 (Pavličík 19, Šebela 17, Rotrekl 13 – Šoula 28, Maňák 19, Číha 18 a 18 doskoků, Strážnický 12)

Článek vznikl s přispěním redaktora proBasket.cz Františka Nerada.

Zdroj foto: FIBA Europe; Castoria, De Massis; fibaeurope.com

Pokračování: 1 2
Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace