eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Inspirace úspěchu Golden State? Podle Myerse jsou to Spurs

📁 Články, NBA, Topstory, Zahraniční soutěže 🕔15.12.2015
Inspirace úspěchu Golden State? Podle Myerse jsou to Spurs

Please enter banners and links.

V posledních týdnech byla basketbalová média plná vítězné série Golden State Warriors. 24 vítězství v řadě ze startu sezóny je vynikající počin, o tom není pochyb. Ale jakoby se zapomnělo na ty zbylé týmy. A to především na San Antonio Spurs. Protože jak sám uznal Bob Myers, generální manažer Golden State, Spurs jsou tím týmem, který je inspirací pro Warriors. „Jsou jako model. Všichni se snažíme Spurs napodobit,“ řekl pro server RealGM.com.

Není divu, že manažeři v NBA hledají podněty u texaského týmu. O družstvu, které ovládlo NBA v předminulé sezóně, se může stále hovořit jako o dynastii. Za posledních 16 let vyhráli Spurs všech svých pět titulů a v jedenácti případech vyhráli svou divizi. Tým kolem trenéra Popoviche a majitele Holta je budován systematicky už téměř 20 let a to je přesně důvod, proč jsou Spurs stále na vrcholu. „Součinnost je tam, kde je důvěra. Nejsou žádné překážky. Všechno se prodiskutuje,“ řekl dřív Gregg Popovich na adresu svého klubu. A Myers si tahle slova neustále připomíná, dokonce je má uložené ve svém vlastním mobilu.

Statistiky dokazují, že ohromný úspěch San Antonia je dlouhodobý. Od první úplné sezóny, kterou vedl trenér Gregg Popovich, měli jeho hráči vždy bilanci s alespoň 50 vítěznými zápasy. Výjimkou je zkrácený ročník 1998 – 1999, ale i tehdy měli 74procentní úspěšnost vítězství. Skvělou vizitkou je další zkrácený ročník 2011 – 2012, kdy i v pouhých 66 zápasech na 50 výher dosáhli. Webový magazín Basketball Insider přišel s dalším argumentem, že v dobách úspěchu Celtics i Lakers v lize nebylo tolik družstev a tedy nebyla taková konkurence. „V dnešní NBA se všemi těmi týmy, rovnými příležitostmi, zlepšenou lékařskou i tréninkovou péčí, trhem volných hráčů a jinými faktory, je těžší se dostat na vrchol NBA? Odpověď je bezpochyby ano.“

Potenciál mají další týmy

Inspiraci ve vedení týmu by mohli najít všichni sportovní manažeři, nejen ti basketbaloví a nejen ti vrcholoví. Spurs jsou totiž jako skládačka, do které je každý kousek vsazen pečlivě a uváženě. Samozřejmě ne vždy se to podaří. Avšak téměř nikde a nikomu se nepovedlo spojit tolik zahraničních hráčů s americkými, mít v sestavě i problémové hráče a dosáhnout takového úspěchu. Právě v tom je koncepce trenéra Popoviche a sportovního úseku ve vedení Spurs jedinečná. „Kritika je vítaná, a když ji zpracujete, máte sakra dobrý tým kolem sebe,“ zní Popovichova slova.

A ostatní se snaží vítěznou koncepci okopírovat nebo jinak napodobovat. U Warriors se několikaletá soustavná práce projevuje v letošním roce. Od hráčů jako Draymond Green nebo Festus Ezeli se nečekala tak zářná kariéra. Shaun Livingston málem přišel kvůli těžkému zranění o nohu a dnes je podstatnou součástí Warriors. Součaný kádr úřadujících šampionů byl budován s ohromnou trpělivostí. Výsledkem je titul z minulé sezóny a šňůra 24 vítězství na začátku letošní sezóny.

Nejsou to však jen Warriors, kteří se snaží jít touto cestou. Podobně je na tom i Oklahoma, která se po přesunu ze Seattlu doškrábala pod vrchol a pečlivou prací s vlastními výběry v draftu patří už několik let k nejvážnějším adeptům na titul. Jistý potenciál mají v současné době Milwaukee, Charlotte, Orlando nebo i New York Knicks. U těchto klubů je však předčasné vyvozovat nějaké závěry.

Na závěr je nutné zmínit, že Spurs nikdy nebudou jako dřív, až svou kariéru zakončí dvojice Tim Duncan a Manu Ginobili. Podle mnohých expertů ale neúspěch v San Antoniu nehrozí. Už teď totiž vychovává generaci kvalitních a především sehraných hráčů kolem Kahwie Leonarda.

Zdroj foto: Kin Man Hui; www.chron.com

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace