eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Andrew Wiggins vyhlášen nováčkem roku NBA | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Andrew Wiggins vyhlášen nováčkem roku NBA

📁 Články, NBA, Topstory, Zahraniční soutěže 🕔2.5.2015
Andrew Wiggins vyhlášen nováčkem roku NBA

Please enter banners and links.

Východní konference:

1. Atlanta – 8. Brooklyn

5.zápas Hawks – Nets 107:97

V utkání se s nepříjemností potýkal Al Horford. Se dvěmi zavázanými prsty na střelecké ruce odehrál celé utkání. U přes tento hadnicap dokončil zápas s 20 body a 15 doskoky. Společně s Demarre Carrollem a Jeff Teaguem (oba shodně 20 bodů) se tak postarali o uklidňující výhru před cestou do Brooklynu. Nets odehráli zápas pouze v osmi lidech, z nichž se ale hned pět dostalo bodově přes dvouciferné číslo.

6.zápas Nets – Hawks 87:111

Po vyrovnaném stavu z prvních čtyř utkání Atlanta zavzpomínala na dobu, kdy vládla Východní konferenci a s Brooklynem se rozloučila po šestém utkání. Hned tři střelci Hawks překročili hranici dvaceti bodů. Demarre Carroll přispěl 20 body, Paul Millsap 25 a Kyle Korver 20 bodů ( při střelbě 6-10 za tři body). Zajimavosí této série je fakt, že tým ovládnuvší první čtvrtinu slavil úspěch i v celém utkání. Ve druhém kole vyzve Atlanta v prním kole bezchybný Washington.

Stav série: Atlanta postoupila za stavu 4-2

 
4. Toronto – 5. Washington

Stav série: Washington vyhrál sérii 4-0.

 
3. Chicago – 6. Milwaukee

5. zápas Bucks – Bulls 66:120 (16:34, 17:31, 19:26, 14:29)

Totální destrukcí Millwauke skončila série mezi Bucks a Chicagem. Historický druhý nejvyšší rozdíl ve skóre v dějinách NBA nečekal asi nikdo. Větší rozdíl viděli pouze diváci Minnesoty v roce 1956, při výhře místních se St. Louis 133:75. Pro Bucks je to pochopitelně nejvyšší porážka v klubových dějinách. Do té doby bylo nejhorší vystoupení týmu proti New Yorku v roce 1970 při prohře o 36 bodů. Nikdo z třinácti hráčů oblékajících dres Buck nedokázal bodově překročit dvoucifernou hranici.

Stav série: Chicago postoupilo 4-2.

 

2. Cleveland – 7. Boston

Stav série: Cleveland vyhrál sérii 4-0.

 

Západní konference: 

 

1. Golden State – 8. New Orleans

 
Stav série: Golden State postoupilo 4-0.

 
4. Portland – 5. Memphis

5. zápas Grizzlies – Trail Blazers 99:93

Memphis ukončil sérii s Portlandem v pátém utkání na domácí palubovce a v neděli večer se chystá na nejsilnějšího možného soupeře. Ve druhém kole čeká na Grizzlies jasný vítěz základní části Golden State Warriors. V pátém klání se nejlépe zahřál Marc Gasol, jenž ukončil zápas s 26 body a 14 doskoky. Zatíněn mohl být snad pouze mužem, od kterého to nikdo nečekal. Nejlepším mužem Blazers se totiž stal Cj McCollum, jenž nastoupil do utkání až jako sedmý hráč, a nastřílel 33 bodů. Stal se také prvním hráčem od roku 1985 (tehdy Mychal Thompson), který nastřílel z lavičky více jak 15 bodů ve třech po sobě jdoucích zápasech playoff.

Stav série: Memphis vyhrál 4-1

 

3. Los Angeles – 8. San Antonio

5.zápas Clippers – Spurs 107:111

Nezpomalující jízda provází nejvyrovnanější sérii prvního kola mezi Spurs a Clippers. Pátý vzájemný duel nerozhodovali hvězdy, ale hráčí nastoupivší z lavičky. Ti ze San Antonia přestříleli kolegy z L.A. 48:17 čímž pohnali skóre na stranu hostů. S podporou nestárnoucího Tima Duncana a jeho 21 bodů s 11 doskoky jeli hosté do San Antonia s možností ukončit sérii na domácí půdě.

6.zápas Spurs – Clippers 96:102

Velmi těžký úkol měli před sebou hráči Clippers při cestě na palubovku obhájců trofeje za nepříznivého stavu 2:3. S enormním tlakem se vypořádali na výbornou a vynutili si sedmý rozhodující zápas na domácí palubovce. Celá základní pětka Clippers sehrála úžasné utkání. Blake Griffin zaznamenal 26 bodů a 12 doskoků. Redick s Paulem přispěli 19 body a DeAndre Jordan se podílel 15 body a 14 doskoky. V dresu Spurs byl překvapivě nejlepším střelcem až devátý hráč soupisky. Marco Belinelli měl ale pevnou mušku a do zápisu se zapsal 23 body. Podkošové duo Clippers Griffin a Jordan jsou prvními spoluhráči od roku 1995, které drží průměr v sérii minimálně na 13 doskocích (Griffin 13.4 a Jordan 13.0). V roce 1995 se to povedlo shodou okolností spoluhráčům San Antonia Davidu Robinsonovi (15.7) a Dennisu Rodmanovi (15.4). Jediná série prvního kola, jenž dospěla k sedmému zápasu se rozhodne v sobotu večer v Los Angeles.

Stav série: Vyrovnaná 3-3.

 
2. Houston – 8. Dallas

5.zápas: Rockets – Mavericks – 103:94

Poprvé od roku 2009 uvidí fanoušci Houstonu své miláčky ve druhém kole playoff. Největší zásluhu na postupu má dvojice James Harden – Dwight Howard. Prvně jmenovaný přispěl v rozhodujícím utkání 28 body a 8 asistencemi. Jeho parťák Howard si připsal 18 bodů a 19 doskoků. Výborné utkání odehrál i Josh Smith, jako šestý muž Rockets, s 20 body a 8 doskoky. Postupový pátý zápas si nenechali ujít legendy Houstonu Hakeem Olajuwon a Tracy McGrady. Ve druhém kole čeká na Houston vítěz jediné série, o které rozhodne až sedmý zápas mezi Los Angeles Clippers a San Antonio Spurs.

Stav série: Houston vyhrál sérii 4-1

 

Na pozadí bojů v playoff byla odtajněna další záhada letošního ročníku. Po vyřčení ortelu propukl jásot v Minnesotě, která poprvé v klubové historii dala příležitost hráči, jenž byl oceněn cenou nováček roku NBA. Ve své první sezóně v NBA podle odborníků nejvíce zazářil Andrew Wiggins. Anketu vyhrál naprosto suverénně, kdy ho na první místo umístilo 110 hlasujících odborníků ze 130. Na druhém místě se umístil Nikola Mirotic ze Chicaga a třetí Nerlens Noel z Philadelphie. Wiggins byl draftovaný Clevelandem. Po příchodu LeBrona Jamese, jenž hraje na jeho pozici, byla přítomnost Wigginse problematická a při první možné příležitosti putoval do Minnesoty výměnou za Kevina Love. V jendom z nejslabších týmů soutěže dostával Wiggins mnoho prostoru, což mu jen a jen prospělo.

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace