eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Satoranskému s Veselým se v Eurolize náramně dařilo | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Satoranskému s Veselým se v Eurolize náramně dařilo

📁 Články, Evropské poháry, Topstory, Zahraniční soutěže 🕔1.2.2015
Satoranskému s Veselým se v Eurolize náramně dařilo

Please enter banners and links.

Pátým kolem pokračovala v Eurolize nadstavbová fáze Top 16 a české fanoušky musely potěšit výkony obou českých reprezentantů, kteří významně přispěli k výhrám svých týmů.

Barcelona Tomáše Satoranského rozhodla o svém vítězství nad litevským Kaunasem hned zkraje zápasu. Během úvodních deseti minut si vytvořila náskok 16 bodů a obrana Litevců jen stěží zachytávala přesné domácí kombinace. Náskok Barcy narůstal a v polovině druhé čtvrtiny se přehoupl dokonce přes 20 bodů. Bezpečné vedení si pak udržovala i ve druhé půli, kde dostal hodně prostoru i výše zmiňovaný český reprezentant, který se blýskl několika parádními asistencemi, resp. přesnými zakončeními, včetně nádherných smečí po nahození alley oop od dlouhána Tomiče a nekompromisním dunkem po úniku přes půl hřiště. Hráči Žalgirisu neměli svůj den a ovace sklidil jen Šarunas Jasikevičius, nyní asistent kouče Krapiskase, jemuž vedení Barcelony oficiálně poděkovalo za skvělé výkony v letech 2000 – 2003, které vyvrcholily triumfem v Eurolize v roce 2003.

Tomáš sice nastoupil znovu jako náhradník, odehrál však téměř půlku zápasu, během něhož zaznamenal 7 bodů a 3 asistence a v obraně i parádním blokem na unikajícího rozehrávače Lekavičiuse.

Výtečnou partii rozehrál v Malaze i druhý z českých reprezentantů Jan Veselý. Jeho Fenerbahce mělo s domácími plné ruce práce, nakonec však jeho hráči slavili. V prvním poločase se skóre přelévalo ze strany na stranu, ve třetí čtvrtině ale úřadující turecký mistr udeřil. Jeho hráči 10 body v řadě strhli vedení na svou stranu a po koši „Veselky“ a dvou trojkách Goudelocka vedli na konci třetí části hry o 9 bodů. Domácí pak ještě dokázali snížit na rozdíl jediného bodu, pak ale dal koš český dlouhán, který následně proměnil (!) i přiznaný trestný hod po faulu Vazqueze. Malaga už v závěru hrála vabank a několik snadných košů po brejcích znamenalo třetí vítězství z pěti zápasů v Top 16.

Jan Veselý patřil toho večera k nejlepším na hřišti. Se 17 body byl po Goudelockovi druhým nejlepším střelcem Fenerbahce. K nim přidal 7 doskoků, 3 získané míče a 2 bloky. Zakončoval ve svém stylu – třikrát zasmečoval a jeho smeč v polovině závěrečné čtvrtiny patřila k nejlepším akcím celého kola!

Ve zbývajících zápasech překvapil mladý celek tureckého Efesu, který se velmi rychle oklepal z neúspěchu v Novgorodu. Proti Olympiakosu se zejména ve druhé půli jeho hráči vybičovali k maximálnímu výkonu v obraně a zkušený soupeř působil mnohdy bezradným dojmem. Důkazem budiž nízká úspěšnost střelby (37% za 2) celého týmu a nejhorší výkon rozehrávače Spanulise v sezóně. Lídr „reds“ dal pouhé 2 body a minul všech šest pokusů ze hry.

Nádhernou bitvu spolu v Tel Avivu svedli oba finalisté loňského ročníku. Maccabi začalo proti Realu velmi vlažně a hosté si zásluhou trojek Llulla a zkušeností veterána Reyese vypracovali dokonce dvouciferný náskok a vedení drželi ještě na začátku poslední čtvrtiny. Následně ale přišly velké chvíle domácího Landesberga, resp. dvojice Pargo – Tyus, z jejichž spolupráce vzešlo během pěti minut vedení Maccabi rozdílem 8 bodů! Real ještě vsadil na trojky, po Llullově zásahu vedli domácí pouze o koš, jenže na zvrat u že jeho hráčům nezbyl čas.

Výsledky 5. kola Top 16:

FC Barcelona – Žalgiris Kaunas 89:70

Tomič 16, Nachbar 15 – Gudaitis 17, Ulanovas 14

Unicaja Malaga – Fenerbahce/Ülker Istanbul 60:68

Stefansson 13, Vazquez 12 – Goudelock 20, Veselý 17

Anadolu Efes Istanbul – Olympiakos Pireus 84:70

Draper 14, Krstič 13 – Hunter 11, Mantzaris a Lafayette 11

Maccabi Tel Aviv – Real Madrid 90:86

Haynes a Schortsanitis 17, Landesberg 16 – Reyes 20, Ayon 13

Crvena Zvezda Bělehrad – Alba Berlín 86:69

Marjanovič 17, Jenkins 12 – McLean 14, Hammonds 11

Panathinaikos Atény – Galatasaray Istanbul 86:77

Blums 16, Diamantidis 14 – Micov 16, Gonlum 14

CSKA Moskva – Nižnij Novgorod 103:95

Teodosič 25, Voroncevič 22 – Rochestie 22, Kinsey 19

Laboral Kutxa Vitoria – EA7 Olimpia Milán 102:83

Bertans 19, James 16 – Samuels 18, Gentile 15

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace