eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Obhájce titulu Maccabi doma padl s Albou | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Obhájce titulu Maccabi doma padl s Albou

📁 Články, Evropské poháry, Topstory, Zahraniční soutěže 🕔14.2.2015
Obhájce titulu Maccabi doma padl s Albou

Please enter banners and links.

Největší překvapení 7. kola v Top 16 letošního ročníku Euroligy se zrodilo v Tel Avivu, kde domácí tým Maccabi zpackal třetí čtvrtinu a překvapivě podlehl berlínské Albě.

 

Už první poločas probíhal k údivu zaplněných tribun Nokia Areny ne zcela v režii obhájců titulu. Vázla kombinace i střelba, skóre narůstalo jen pomalu a co je hlavní, domácí si nedokázali vytvořit pořádný náskok. Po přestávce bylo ještě hůř. V úvodních sedmi minutách druhého poločasu dali hráči Maccabi pouhé dva body a jejich fanoušci marně pátrali v paměti, kdy byli naposledy svědky podobné mizérie. V závěrečné čtvrtině sice trápící se domácí dokázali po dalekonosné trojce Jeremyho Parga vyrovnat, pak ale uzdravený rozehrávač hostů Tabu dal trojku a nejlepší hráč Alby McLean šesti body v závěru zařídil nečekanou, ale zcela zaslouženou výhru německého týmu.

Téměř celý zápas se favorizovaní Řekové z Pirea nedokázali vyrovnat s ofenzivně laděným stylem Novgorodu. Pod košem je nemilosrdně přehrával běloruský obr Parakhouski, z dálky se domácí mohli spolehnout na Rochestieho s Antonovem. Tři minuty před koncem ale přišly velké chvíle hostujícího tahouna Spanoulise. Do té doby se trápící rozehrávač dal důležitou trojku, posléze si došel pro faul při další trojce, přidal čtyři body z trestných hodů a zápas zakončil symbolicky další trojkou. Jeho 11 bodů v tomto úseku hry domácí dostalo na lopatky a Olympiakosu zajistilo vítězství.

Bílý balet v Kaunasu dominoval a bez větších problémů si došel pro šesté vítězství ve skupině. Před začátkem zápasu došlo ke slavnostnímu uvítání Šarunase Jasikevičiuse, současného asistenta trenéra Žalgirisu Krapikase, mezi Legendy Euroligy a zařadil se tak po bok velikánů jako Navarro, Papaloukas nebo Šiškauskas. Domácím vyšla v podstatě jen druhá čtvrtina, v níž excelovali veteráni Songaila s Javtokasem a Žalgiris se dokonce ujal vedení. Ve třetí čtvrtině se ale naplno rozzářila hvězda hostujícího Rudyho Fernandeze a Real se dostal do dvouciferného trháku. V závěrečné čtvrtině dali domácí během osmi minut pouhých šest bodů a jejich osud byl zpečetěn.

Tomáš Satoranský má v poslední době formu jako hrom. Jeho Barcelona hladce přehrála Galatasaray a český rozehrávač byl se 17 body nejlepším střelcem svého týmu! V úvodní čtvrtině dal 9 bodů v řadě, včetně parádně zakončeného alley oopu po přihrávce Američana Olesona. Ve druhé čtvrtině domácí spustili kanonádu a po dvou trojkách uzdraveného kapitána Navarra se do konce první půle dostali přes padesát bodů. Ve druhém poločasu hosté přidali v útoku, na začátku závěrečné čtvrtiny se přiblížili na rozdíl tří bodů, vynikající Satoranský ovšem vzápětí odstartoval šňůru tří trojek v řadě a Barcelona si bez problémů dokráčela pro další výhru.

Moskevský CSKA si doma pohrál s „návrháři“ z Milána a připravil jim čtvrtou porážku v řadě. Hosté se drželi jen do poloviny třetí čtvrtiny, kdy se jim podařilo snížit na rozdíl tří bodů. Vzápětí však inkasovali čtyři koše, domácí znovu získali dvouciferný náskok a v dalším průběhu se už řešil jen konečný výsledek. Hráčům CSKA nakonec o tři body utekla populární stovka a šestá výhra v sedmém zápase se stala skutečností.

O poznání vyrovnanější průběh mělo turecké derby mezi Efesem a Fenerbahce. Už úvodní čtvrtina chudá na body naznačila další průběh zápasu – intenzivní boj o každý centimetr palubovky až do roztrhání těla. Zápas nakonec dospěl do dramatické koncovky. V poslední minutě dostal domácí do nejtěsnějšího vedení trojkou Perperoglou, na druhé straně však vzápětí oplácel stejnou mincí ostrostřelec Goudelock a protože měli hosté v závěrečných sekundách pevné nervy při střelbě trestných hodů, urvali pro sebe nakonec důležité vítězství.

Velikou zásluhu na něm měl znovu český dlouhán Jan Veselý. Reprezentační pivotman sice naskočil do zápasu jako náhradník, přesto byl se 14 body spolu se Srbem Bjelicou nejlepším střelcem Fenerbahce.

Derby dvou španělských celků ovládli Baskové z Vitorie. Domácí souboj s Malagou byl vyrovnaný do poloviny třetí části, kdy hosty dostal naposledy do vedení Američan Toolson. Pak ale zavelel trojkou k obratu jeho krajan Adams a pět minut před koncem už domácí vedli o deset bodů. Hosté v závěru tvrdě dotírali, podařilo se jim snížit na rozdíl čtyř bodů, v poslední minutě ovšem jejich poslední zbytky naděje pohřbil přesnou trojkou znovu rozehrávač Adams.

Slavný Panathinaikos vedl nad Crvenou Zvedou úvodní čtvrtině, v níž hostům nedovolil prakticky nic, rozdílem dvaceti bodů! O bezzubosti hostů svědčí to, že se během úvodních osmi minut zápasu zmohli na jediný koš. V dalším průběhu ovšem hru vyrovnali, k velkému zápasu se rozehráli Marjanovič s Mitrovičem a pět minut před koncem už hosté vedli dokonce o pět bodů! Domácí ovšem vzápětí kontrovali šňůrou deseti bodů v řadě a hostům již nezbyl čas zápas zvrátit.

 

Výsledky 7. kola Top 16:

Maccabi Tel Aviv – Alba Berlín 59:66

Smith 17, Linhart 15 – McLean 18, Banič 11

Nižnij Novgorod – Olympiakos Pireus 83:91

Parakhouski 25, Rochestie 18 – Printezis 20, Spanoulis 13

Žalgiris Kaunas – Real Madrid 71:88

Javtokas 12, Milaknis 11 – Fernandez 17, Reyes 16

FC Barcelona – Galatasaray Istanbul 82:70

Satoranský 17, Nachbar 15 – Erceg 18, Young 11

CSKA Moskva – EA7 Olimpia Milán 97:75

Teodosič 19, De Colo 18 – Brooks 24, Ragland 18

Anadolu Efes Istanbul – Fenerbahce/Ülker Istanbul 71:77

Heurtel 17, Draper 13 – Bjelica a Veselý 14, Hickman 11

Laboral Kutxa Vitoria – Unicaja Malaga 79:74

Adams 20, Causeur, San Emeterio a Šengelia 12 – Kuzminskas 12, Granger a Vasiliadis 11

Panathinaikos Atény – Crvena Zvezda Bělehrad 74:69

Slaughter 16, Batista 13 – Jenkins a Marjanovič 17, Williams 10

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace