eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Barcelona znovu zaváhala, v čele zůstává Malaga | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Barcelona znovu zaváhala, v čele zůstává Malaga

📁 ACB (Španělsko), Články, Topstory, Zahraniční soutěže 🕔26.1.2015
Barcelona znovu zaváhala, v čele zůstává Malaga

Please enter banners and links.

Katalánský velkoklub od začátku roku připomíná chameleóna. V jednom zápase se jeho hráči dokáží vybičovat k vynikajícímu výkonu, aby v dalším zcela propadli. Stalo se tak v Compostele, Bilbau a naposledy ve Vitorii. I proto jim v tabulce patří až páté místo.

Barcu s blížícím se koncem uplynulého roku nemilosrdně kosila zranění, hráči odpadávali jeden po druhém a trenér Pascual musel sáhnout hned po několika nezkušených mladících, resp. odehrát zápasy ve značně okleštěné sestavě. S větším vytížením klíčových hráčů pak souvisí i únava, která se hromadila a v konečném důsledku vedla u řady hráčů k poklesu formy. Možná i proto jindy suverénní Barcelona prohrála v Madridu s Estudiantes, v Compostele, v Bilbau a naposledy ve Vitorii.

Vitoria sice kvůli úspornému programu musela nedobrovolně ustoupit z pozice top klubu, přesto se jí stále daří zaskočit na všech frontách nejednoho favorita. Proti Barceloně se před zraky téměř 12 tisíc diváků její hráči vybičovali na maximum. Prohrávali vlastně jen v úvodní čtvrtině a v dalším průběhu bod po bodu favoritovi unikali. Motorem domácí ofenzívy byl Američan James, resp. mladík Bertans, a hlavně jejich zásluhou zaznamenala Baskonia do poločasu téměř 50 bodů. Po přestávce přiložil ruku k dílu i veterán San Emeterio a po jeho dvou trojkách už domácí vedli v polovině třetí části o 13 bodů. Dvouciferný náskok sice Barca následně málem smazala, dvě trojky Bertanse a Jamese zkraje závěrečné čtvrtiny však vrátily do domácích řad klid a po nevídané smeči Jamese  v poslední minutě mohla bouřící Fernando Buesa Arena začít slavit naplno.

V dresu Barcelony odehrál skvělé utkání Tomáš Satoranský. Ač jako náhradník strávil na palubovce pouze 15 minut, stihl zaznamenat 17 bodů a spolu s ostrostřelcem Abrinesem byl nejlepším střelcem svého týmu. Blýskl se bezchybnou střelbou ze hry a minul jediný z pěti trestných hodů. K tomu přidal ještě 4 doskoky a 3 asistence.

V čele ligy zůstává Malaga, která ve hře nervů na palubovce nováčka z Andorry prokázala větší zkušenosti a nakonec těsně zvítězila.  Výhru zařídil Američan Thomas, který v poslední minutě proměnil přesný pas rozehrávače Grangera. Domácí v závěru ještě mohutně protestovali proti netečnosti rozhodčích ke střílejícímu Greenovi, který byl dle jejich názoru faulován hostujícím Kuzminskasem. Na vítězství hostů se však nic nezměnilo.

Výlet Compostely do Manresy skončil pro Pavla Pumprlu neslavně. Český reprezentant nebyl od začátku zápasu ve své kůži a jak se s přibývajícím časem víc a víc nedařilo jeho spoluhráčům, tak jeho snaha přicházela stále častěji vniveč. Odehrál pouze necelých 15 minut, dal 4 body a v polovině závěrečné čtvrtiny se vyfauloval. A jelikož se obdobně vedlo i řadě jeho spoluhráčů, odvezla si Compostela z Katalánska nečekaně vysokou porážku.

Real Madrid zvítězil na palubovce Gran Canarie  a k vidění byla ofenzivní podívaná, okořeněná celou řadou efektních akcí v hlavní roli s domácím obrem Tavaresem. Nejprve si dvakrát naběhl na bloky Carrolla s Nocionim, přičemž „stopka“ druhého jmenovaného bude žhavým kandidátem na blok roku, aby následně dvakrát nádherně zasmečoval.

Jediná výhra z posledních šesti zápasů, předposlední místo v tabulce. Řeč je o Fuenlabradě, která přes heroický výkon Andyho Panka podlehla doma Bilbau. Domácí veterán v závěrečných minutách prakticky sám téměř smazal náskok hostů, jenže kvůli děravé obraně hráčů v oranžovočerném přišla jeho snaha nakonec vniveč. Půldruhé minuty před koncem totiž rozhodl o výhře hostů přesnou trojkou hrdina zápasu Quino Colom, který zaznamenal double double za 17 bodů a 10 asistencí.

Poslední zůstává po vysoké porážce v Tenerife Sevilla. Vedení klubu hledá posily a novou akvizicí je vyhlášený ostrostřelec Kirk Penney. Veterán z Nového Zélandu zná ACB ligu jako své boty; působil v Gran Canarii a Fuenlabradě a v obou klubech patřil k vyhlášeným střelcům, kteří klubu z Andalusie v současné chvíli zoufale scházejí.

Ondřej Balvín se tentokrát střelecky neprosadil a vyjma 3 doskoků se do statistik nikterak významně nezapsal.

 

Výsledky 18. kola ACB ligy:

Laboral Kutxa Vitoria – FC Barcelona 103:94

Bertans 19, James a San Emeterio 17 – Abrines a Satoranský 17

Morabanc Andorra – Unicaja Malaga 74:77

Ivanov 12, Navarro 11 – Toolson 17, Thomas 16

Bruixa D´Or Manresa – Obradoiro Compostela 78:59

Ogilvy 16, Šakič 13 – Corbacho 12, Waczyński 10

Herbalife Gran Canaria – Real Madrid 80:88

Kendall 13, Newley 12 – Llull a Nocioni 14

Montakit Fuenlabrada – Bilbao Basket 85:91

Panko 29, Akindele 12 – Mumbru 22, M. Todorovič 20

Iberostar Tenerife – Baloncesto Sevilla 82:61

Richotti 16, Beirán 13 – Hernangomez a Porzingis 14

Valencia – UCAM Murcia 81:63

Sato 20, Dubljevič 18 – Antelo 17, Wood 14

Joventut Badalona – CAI Zaragoza 73:67

Hannah 17, Suton 13 – Landry 18, Lisch 14

Gipuzkoa San Sebastian – Estudiantes Madrid 76:82

Dean 22, Jordan 14 – Salgado a Slokar 15

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace