eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

U19: Frisco si upevnilo vedení po úspěších na východě Čech

📁 Mládež 🕔10.2.2012
U19: Frisco si upevnilo vedení po úspěších na východě Čech

Please enter banners and links.

Brněnské Frisco nadále zůstává na vedoucí pozici, přestože mělo před sebou nelehký úkol. Zavítalo totiž na palubovku Hradce Králové a Trutnova. Oba duely svěřenkyně trenéra Fouska zvládly a s dvoubodovým náskokem zůstávají na čele juniorské Extraligy.

17. kolo

USK Praha-Valosun Brno 59:52 (Matulková 19, Pohunková 11, Bakajsová a Salačová 8 – Vojtková 26, Adamcová 12, Burešová 7)

Pražanky potvrdily roli favoritek a po desetibodovém vedení z první půli si došly pro konečné vítězství 59:52. Nejlepší střelkyní zápasu byla hostující Vojtková s 26 body. Naopak hráčka Valosunu Adamcová pokračovala ve střeleckém trápení, zaznamenala sice 12 bodů, ale proměnila jen 3 z 11 pokusů. Za USK odehrála pouze necelých 7 minut Reisingerová. Ta za tento úsek stihla 5 bodů a 2 doskoky. O polovinu domácích bodů se zasloužilo duo Pohunková (11b) a Matulková (19b). 

BK Strakonice-Slavia Kroměříž 86:55 (Jozová 28, Paroubková 19, Kuncipálová 18 – ???)

Jubilejního desátého vítězství se dočkaly hráčky Strakonic proti předposlední Kroměříží. Domácí uspěly rozdílem 31 bodů. Střelecky explodovala Šárka Jozová, autorka 5 trojek a výsledných 28 bodů. 

Sokol Hradec Králové-Studánka Pardubice 92:43 (Samková 14, Hrušková a Kaňuková 12 – Žáková 19, Hlaváčková 10, Sehnoutková a Johnová 4)

Miloš Růža, asistent trenérky Sokola Hradec Králové: "Do Hradce Králové v sobotu dorazil tým BK Studánka Pardubice. Tým Pardubic se dlouhodobě potýká s marodkou, stále chybí Dušková Žaneta a Chocholoušová Eliška a to je dlouhodobě znát na pardubické hře. Náš tým poprvé v sezoně nastoupil s plným počtem hráček. Více prostoru na palubovce bylo věnováno mladším hračkám Prachařové Katce, Kosové Marcele a Míše Kaňukové, které předvedly skvělý výkon. Asi nejslabší čtvrtinou byla ta druhá, kdy se nám nevedlo v útočném a co je horší ani v obranném doskoku. S příchodem druhé půle se nám začalo více dařit, a náš tým ukázal, v čem je jeho síla. Dařil se rychlý přechod do protiútoku a v případě zonové obrany soupeře odpověděl náš tým úspěšným procentem střelby trojek."

KARA Trutnov-Frisco Brno 44:51 (Mazurová 14, Skokanová 13, Murgašová a Kozumplíková 6 – Havlíková 19, Mainclová 10, Hošková 7)

Vedoucí celek se na našem hřišti prvních pět minut rozkoukával a vstřelil pouhé tři body, bohužel my jsme naší laxností nedokázali tento pomalejší rozjezd Brna potrestat (4:3). Poté už se soupeř rozehrál, naopak naše trápení pokračovalo – 16. minuta 12:27. Díky konečně zlepšené hře jsme ale do poločasu téměř srovnali (27:29).

Po čtyřech minutách druhé půle jsme se konečně dostali do vedení (35:34), a zdálo se, že bychom mohli soupeře přehrát. Opak však byl pravdou. Naše trápení dostoupilo ve zbývajím průběhu zápasu vrcholu, za 16 minut jsme vstřelili sedm bodů, a povolili soupeři zvítězit.

Gratulujeme Friscu k výhře, ale tentokrát jsme mu ji v podstatě věnovali. Zásadní otázkou je, jak můžou být faktické mistryně republiky totálně bez sebevědomí, proč se bojí zakončovat, proč jsou nedůsledné, proč jim chybí aktivita, agresivita, radost ze hry. Zvlášť když ještě před měsícem, měsícem a půl, byly schopné porazit v podstatě kohokoliv. (Trenér BK KARY Trutnov Petr Kapitulčín, bktrutnov.cz)

Tomáš Vencúrik, asistent trenéra Frisco Brno: „Do zápasu jsme vstoupili trochu nervózně, stejně tak i soupeř a prvních 5 minut hry jsme se rozehrávali (4:2). V posledních 2 minutách jsme se však dokázali odtrhnout a čtvrtinu jsme vyhráli o 9 bodů (9:18). V 2. čtvrtině jsme zvýšili náskok až na 15 bodů, ale nedůsledností v obraně a lehkovážností v útoku jsme dali soupeři v posledních 4 minutách šanci vrátit se do zápasu (šňůra 11:0), což i využil a do druhého poločasu jsme šli jen s 2bodovým náskokem. V 3. čtvrtině se Trutnov dostal dokonce do vedení (35:34), ale dívky se dokázaly včas zkoncentrovat a do poslední čtvrtiny jsme vstupovali se 7bodovým náskokem. Zápas však nebyl ještě ani z daleka rozhodnutý a 6 minut před koncem zápasu to bylo z naší strany vedení jen o 3 body. Do konce zápasu jsme už Trutnovu nedovolili stáhnout náskok a další vývoj jsme kontrolovali až do jeho konce. Z naší strany to byla dobrá obrana podkošový hráček, čímž jsme soupeře pouštěli jen do těžkých střel z větších vzdálenosti. Bohužel naše úspěšnost střelby trestných hodů byla velmi nízká a mohla rozhodnout o výsledku zápasu. Pokud bychom prohráli tento zápas o to víc by nás mrzelo procento proměněných trestných hodů (jen 43% – 16/7!). Tento těžký zápas jsme nakonec dotáhli do vítězného konce.“ (Mirek Štěpánek, dorkybrno.webnode.cz)

BK DE Prosek-SBŠ Ostrava 83:67 (Kulhánková 33, Ornstová 15, Urbánová 14 – Kustvánová 20, Pustějovská 18, Pudilová 8)

Na rozdíl jediného bodu se Prosek v tabulce dotáhl na Ostravu. Prosek se vzepjal v závěrečném dějství k heroickému výkonu a soupeři nadělil 32 bodů. Lídrem domácím ofenzívy byla Veronika Kulhánková, autorka 33 bodů a 5 doskoků.

Basket Slovanka-OSK Olomouc 71:57 (Satoranská 18, Prášková 13, Mircová a Kracíková 9 – Sehnalová 9, Valentová 8, Vítková a Lančová 6)

Jiří Toušek, trenér Basketu Slovanka: "První půle byla z naší strany noční můrou každého soupeře, nepřesné přihrávky, zbytečné ztráty, neproměňování jasných situací a do toho výborně hrající soupeř znamenalo vedení Olomouce v poločase 40-32. V druhé půli jsme naštestí začali lépe doskakovat a proměňovat šance a urvali očekávanou výhru."

 

Začala extraliga juniorek, bez porážky brněnské celky a Hradec

U19: Hradec a Frisco nadále bez porážky, zářila Gabriela Mervínská

U19: Hradec bez porážky, v Trutnově se zabydluje Hana Veselá

U19: Hradec Králové stále bez porážky, první vítězství slaví Kroměříž

U19: Hradec nalezl přemožitele, Pustějovská královnou 11. kola

U19: Hradec dvakrát nestačil na Trutnov a ten jde s Friscem do čela

U19: Trutnovu se vstup do roku 2012 vůbec nevydařil

U19: Slovanka ztratila zápas s Friscem, nedala totiž přes 9 minut koš

U17: Ostrava se dostala do společnosti Frisca Brno, Slovanky a Hradce

U17: Třináctiletá Reisingerová dopomohla USK k 2 vítězstvím

U17: Bez porážky Frisco a Slovanka, na chvostu Studánka a Prosek

U17: Ostrava doma dvakrát prohrála, Prosek deklasoval Studánku

U17: Na čele se osamostatnila Slovanka, Hradec nasázel 17 trojek

U17: Paradox v zápase Studánky, Strakonice s novým antirekordem

U17: Slovanka se vrátila do čela, USK doma nestačil na Frisco

U17: Studánka zažila víkend hrůzy, dala 37 bodů a 255 jich inkasovala

 

18. kolo

BK Strakonice-Valosun Brno 74:71 (Jozová 18, Svobodová 14, Paroubková 12 – Vojtková 21, Kopecká 12, Burešová 11)

Strakonice tímto vítězství poskočily na 6. místo právě před Valosun. Brňankám nepomohlo ani 14 útočných doskoků, mrzet je musí nulová potence na perimetru. Naopak Strakonice trefily 6 z 16 tříbodových pokusů. Opět se nedařilo Beátě Adamcové. Ta za 29 minut zaznamenala 2 body (1/3 z pole), 7 doskoků a 4 ztráty.

USK Praha-Slavia Kroměříž 78:29 (Matulková 19, Reisingerová 11, Černá 10 – Kováčová a Petrová 8, Vojtíková 4)

Souboj z opačných pólů tabulky jednoznačně vyzněl pro USK. Ten těžil ze soupeřových 31 ztrát, doskočil téměř dvakrát tolik míčů (40:21) a v koeficientu užitečnosti jasně uspěl 100 ku -4. Majitelkou 7 zisků a nejlepšího bodového příspěvku (19) byla Tereza Matulková.

KARA Trutnov-Studánka Pardubice 102:64 (Talácková 20, Kozumplíková 19, Potočková 18 – Žáková 17, Málková 15, Hlaváčková 10)

Ani v neděli jsme do zápasu nevstoupili příliš dobře, a tak přišlo brzké oživení sestavy o mladší dorostenky Taláckovou s Potočkovou. K této dvojici se postupně začaly přidávat další hráčky a první poločas skončil naším třicetibodovým vedením.

Vstup do druhé půle – 2:13 za tři a půl minuty – snad ani není nutno komentovat. Ve zbytku zápasu už se projev znovu vrátil alespoň do podprůměru až normálu, ale zda jsme se z největší krize vyhrabali, se ukáže až v dalších zápasech.

Velmi dobře se zapojily do týmu mladší hráčky, které již měly v nohách zápasy dorostenecké ligy – možná mohly dostat větší příležitost už v sobotu. (trenér BK KARY Trutnov Petr Kapitulčín, bktrutnov.cz)

Sokol Hradec Králové-Frisco Brno 48:53 (Selucká, Samková a G. Andělová 8 – Křivánková 13, Hošková 12, Mainclová a Havlíková 8)

Miloš Růža, asistent trenérky Sokola Hradec Králové: "Nedělní utkání proti vedoucímu týmu tabulky Frisco Brno nám vůbec nevyšlo. Soupeř nás převyšoval v bojovnosti, dokonce nás přeskákal pod vlastním košem. Naše hra postrádala chvílemi organizaci. Nelze našim hráčkám upřít bojovnost, ale zřejmě až z přehnané bojovnosti pramenila spousta chyb. Vyložené tutovky se nám nedařilo proměnovat. Podařilo se nám sice vedení Frisca stáhnout, ale na vítězství to dnes bohužel nestačilo."

Tomáš Vencúrik, asistent trenéra Frisco Brno: „Po vítězství v Trutnově jsme chtěli potvrdit první místo v tabulce i v Hradci, ale věděli jsme, že to bude těžký oříšek a bude se rozhodovat až v závěrečných minutách. Opět dobrý vstup do zápasu v 1. čtvrtině a 8bodový náskok. Hradec začal v 2. čtvrtině stahovat a do druhého poločasu jsme vstupovali s 3bodovým náskokem. Během celého zápasu jsme podobně jako v Trutnově ubránili podkošové hráčky Hradce, a dovolili jsme jim pouze těžké střely z perimetru. V obranné fázi jsme se soustředili hlavně na ubránění 3bodové střelby, protože jsme věděli, že to je jejich nejsilnější zbraň (v sobotním zápase dal Hradec 11 trojek!). Během celého zápasu nám znepříjemňoval přechod do útoku vytaženou agresivní osobní obranou, čímž jsme se těžko dostávali do nacvičený systémů. Častokrát, pokud se nám podařil přechod na útočnou polovinu, tak na zorganizování a zakončení útoku nám zbývalo jen velmi málo času. Přesto jsme se s touto obranou  dokázali vypořádat a vzhledem k agresivní hře Hradce jsme se dostávali do časté střelby trestných hodů (Hradec 6 TH, my 30 TH). Zápas se rozhodoval až v posledních sekundách a 5bodový náskok, který jsme si vytvořili 2 minuty před koncem se nám podařilo udržet a nedovolili jsme soupeři se bodově dotáhnout. I v tomto zápase jsme bojovali se střelbou trestných hodů, úspěšnost 63,3% – 30/19!). V těžkém utkání vybojovaly dívky vítězství. Doufáme, že jsme si upevnili 4 zápasy před koncem základní části postavení na čele tabulky!“ (Mirek Štěpánek, dorkybrno.webnode.cz)

Basket Slovanka-SBŠ Ostrava 84:59 (Opočenská 20, Červenková 15, Kracíková 14 – Pustějovská 15, Dvořáková 11, Kustvánová 10)

Jiří Toušek, trenér Basketu Slovanka: "V nedělním utkání došlo ke zlepšení výkonu oproti sobotě, každopádně pokud chceme zopakovat vítězství s USK, se kterým se přivítáme doma příští kolo, je potřeba podávat ještě lepší výkony!"

BK DE Prosek-OSK Olomouc 63:70 (Kulhánková 18, Ornstová 12, Urbanová 9 – Ondrejková 23, Kubová 12, Vítková 10)

Prosek nenavázal na vítězství s Ostravou a po boji nakonec podlehl Olomouci. Domácí se dokázali vrátit do zápasu i přes 14bodovou ztrátu z první čtvrtiny. Olomouc minimazovala ztráty (4, domácí 13), krapet lépe střílela a 6. vítězstvím v sezóně si upevnila 8. místo v tabulce. Na sedmý Valosun však hledí s 4bodovým odstupem.

Tabulka Extraligy juniorek po 18 odehraných kolech

1. Frisco Brno 16-2

2. USK Praha 14-4

3. Basket Slovanka 14-4

4. Sokol Hradec Králové 13-5

5. KARA Trutnov 12-6

6. BK Czech coal Aldast Strakonice 11-7

7. Valosun Brno 10-8

8. OSK Olomouc 6-12

9. SBŠ Ostrava 5-13

10. BK DE Prosek 4-14

11. TJ Slavia Kroměříž 2-16

12. BK Pliska Studánka Pardubice 1-17

Basketbal.cz děkuje za spolupráci všem trenérům a basketbalovým nadšencům za spolupráci.

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace