eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Jeremy Lin zbláznil New York | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Jeremy Lin zbláznil New York

📁 Basketbal.cz Extra, Topstory 🕔13.2.2012
Jeremy Lin zbláznil New York

Please enter banners and links.

Je tomu přesně týden, co do světa NBA vnikl nový fenomén. Stal se jím rozehrávač s tchaj-wanskými kořeny v barvách New Yorku Knicks.

Nejprve se vraťme k situaci v New Yorku. Knicks po letech strádání vynaložili velké prostředky a sehnali tři opravdu zvučná jména. K Amare Stoudemireovi se přidal už vloni Carmelo Anthony a v letošní sezóně i vítěz NBA Tyson Chandler. Knicks to ale zatím vůbec nešlapalo a prakticky celou sezónu hledali vhodného rozehrávače. Zraněný Baron Davis zatím do hry nezasáhl a mimo Anthony tak ofenzívu vedli nezkušení mladíci Shumpert s Douglasem. Když bylo ještě hůř, zranil se Anthony a Stoudemire opustil tým kvůli smrti svého bratra.

Právě tehdy byl New York zcela na dně. Play-off mu začalo utíkat a předváděná hra nestála za nic. Kouč D´Antoni tak (možná ze zoufalství) poslal do hry Jeremyho Lina. Mladý rozehrávač do svého prvního zápasu vlétl jako vítr (ve skutečnosti odehrál první zápas za Knicks pár dní předtím, když nastoupil proti Golden State). Datum čtvrtého února si zřejmě zapamatuje nejen on, ale i všichni v New Yorku. V prvním velkém zápase proti New Jersey zaznamenal 25 bodů, 5 doskoků a 7 asistencí a vůbec mu nevadilo, že proti němu stál jeden z nejlepších rozehrávačů v lize – Deron Williams. Daleko zkušenějšího kolegu několikrát vyškolil perfektním nájezdem do koše a Knicks si nad městským rivalem připsali výhru 99:92.

To však zdaleka nebylo vše. Hned v následujícím duelu proti Utahu se Lin postavil do základní pětky. V jedné z nejlepších hal na světě, slavné Madison Square Garden se mu během duelu dostalo potlesku na otevřené scéně. Utah totiž zničil 28 body a 8 asistencemi. A pokračoval dál. Jeho řádění odnesl i Washington nebo Minnesota. To nejlepší si ale nechal proti Lakers. Bývalé šampióny z Los Angeles doslova zdemoloval 38 body a vysloužil si pochvalu i od Kobeho Bryanta.

Určitě se ptáte, kde že se vlastně tenhle chlapík vzal? Kdo ho draftoval a proč ho proboha nechal odejít? Odpověď není tak jednoduchá. Podívejme se zpátky do minulosti na to, jak Lin začínal a co mu stálo v cestě.

Linovi se dařilo už na střední škole, kde v posledním ročníku dovedl svůj tým k bilanci 32-1 v druhé divizi a byl jmenován hráčem roku. Jasnou volbou tak mělo být studium na univerzitě spojené s basketbalem. Stejně jako všichni rozeslal školám DVD se svými výkony, ale u prestižních škol neuspěl. Jediné dvě školy, jež mu zaručily místo na basketbalové soupisce byly Harvard a Brown. Tedy školy hrající Ivy League a také školy nenabízející stipendium sportovcům.

Jeremy Lin s basketbalem rozhodně nechtěl seknout. Rozhodl se vzepřít osudu a vydal se na Harvard, všeobecně uznávanou školu, která mu tu nejlepší pověst. Dokázal tu skloubit studium ekonomie s basketbalem. I zde všechny překvapoval svým talentem a během studií se stal jediným hráčem Ivy League, který zaznamenal alespoň 1450 bodů, 450 doskoků, 400 asistencí a 200 zisků.

I přes tyto výkony si ho v draftu roku 2010 nikdo nevšiml. Nebylo to ale velkým překvapením, neboť z Ivy League se do NBA nechodí často a poslední student Harvardu, který se do nejlepší ligy světa dostal, byl Ed Smith v roce 1954. Lin ale nesložil zbraně a výborně se ukázal v letní lize, kde mu hned několik týmů nabídlo místo na soupisce. Pro Lina však nebylo o čem přemýšlet. Rozhodl se pro svůj oblíbený tým Golden State Warriors. Zda a ani posléze v Houstonu si však příliš nezahrál, neboť byl vždy až třetím rozehrávačem.

Štěstí se na Lina usmálo 27. prosince, kdy ho získal New York. Po prvním oťukávání odehrál jeden zápas v D-League, kde zaznamenal triple-double a kouč D´Antoni si ho ihned stáhl zpátky. Hned při prvním zápase proti New Jersey exceloval a celá Madison Square Graden mu vzdala svůj hold.

Možná vás napadne, proč je Lin tak dobrý? A proč ho vlastně nikdo nedokázal zastavit? Na to je jednoduchá odpověď. Lin naprosto skvěle ovládá základní basketbalovou akci pick and roll. V kombinaci s Tysonem Chandlerem pak tvoří téměř nebránitelnou střelu. Lin ale také skvěle střílí z dálky, věří si a hraje srdcem. Navíc zatím oceňujeme jen jeho ofenzivní dovednosti, ale on je i skvělým obráncem. Ve třiadvaceti letech tak má ještě všechno před sebou, ale celá Amerika mu leží u nohou už teď.

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace