eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Otevřený dopis prezidenta ČBF reprezentantům | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Otevřený dopis prezidenta ČBF reprezentantům

📁 Reprezentace 🕔24.7.2011
Otevřený dopis prezidenta ČBF reprezentantům

Please enter banners and links.

Dlouhosáhlý štos reprezentačních omluvenek už nenechal chladným ani prezidenta ČBF Miroslava Janstu.

Vážení hráči,

před dvěma lety jsem byl zvolen předsedou České basketbalové federace. Jako prezidentovi mužského klubu v Nymburce se mi podařilo vybudovat klub slušné evropské úrovně, ale cítil jsem nutnost a potřebu do basketbalového hnutí vstoupit na úrovni federace. Těžká celosvětová ekonomická situace, neschopnost ČSTV spravovat svůj majetek vrcholící pádem Sazky, která se značnou měrou finančně podílela na chodu federací a celkový opad zájmu mládeže o pohybové aktivity uvrhl většinu sportovních odvětví do složité pozice. Mým cílem při zvolení bylo a zůstává basketbal zpopularizovat, rozšířit členskou základnu a zlepšit komunikaci a celkovou atmosféru uvnitř hnutí. 

Šťastným začátkem pro mnou vedený Výbor ČBF bylo loňské mistrovství světa basketbalistek, při kterém náš tým předčil všechna očekávání ziskem stříbrných medailí. Právě díky tomuto úspěchu se nám do značné míry podařilo stabilizovat složitou finanční situaci svazu, která úzce koreluje s možnostmi reprezentačních družstev, na několik budoucích let. 

Nám vyslovená spokojenost nad organizací mistrovství ze strany účastníků a mezinárodní basketbalové organizace FIBA, slušně naplněné haly zejména mládeží, zvýšený zájem o basketbal a prezentace České republiky díky televizním přenosům do 155 zemí světa, to vše byly pozitivní kroky, ve kterých chceme pokračovat i do budoucna. Mým předsevzetím bylo pokusit se hostit akci mezinárodní úrovně v České republice každý rok, a proto jsem velmi potěšen, že již příští týden začíná ME mužů kategorie U16 v Pardubicích a Hradci Králové.

S velkým zklamáním jsem sledoval pád naší mužské reprezentace do divize B ME, vědom si divácké neatraktivnosti a relativní neznámosti budoucích soupeřů, ale na druhou stranu též složitosti zpětného postupu mezi elitu. Z toho důvodu jsem s nadšením přivítal rozhodnutí FIBA Europe o zrušení rozdělení mužské basketbalové Evropy na divizi A a B, které nás posunulo do bojů o místo na finálovém turnaji již od příštího roku. 

S nelehkým srdcem jsem zaznamenal letošní dlouhý seznam omluvenek trenéru Budínskému, ale zejména způsob a kvalitu komunikace s představiteli týmu. Reprezentaci země na jakémkoliv poli, oboru či úrovni považuji za velikou čest a výsadu pro vybrané. Jsem si vědom, že letošní dohrávka skupiny B nebude mít velký význam pro budoucí postavení našeho týmu, ale trend omluvenek bohužel prorostl ze seniorského týmu i do mládežnických reprezentací, což považuji za jev nemyslitelný a krajně nebezpečný. 

Byl jsem sice ubezpečen manažerem národního týmu Jiřím Zídkem, že všichni omluvivší se přislíbili účast příští rok, ale já osobně a mnoho mých kolegů taktéž se nemůže zbavit dojmu, že únava, osobní ambice, rodinné problémy či jiné důvody opět nakloní váhy při rozhodování v neprospěch reprezentace a letošní sliby zůstanou pouhými sliby. 

Mnozí z vás v rozhovorech v médiích neopomíjíte vyslovit touhu pomoci českému basketbalu. To je pro mě vyjádření více než potěšující, ale vaše slova je třeba podpořit činy a reprezentace je tím pravým místem. Já a moji kolegové jsme schopni ucházet se, získat a organizovat evropské či světové šampionáty, pokud nám to finanční situace umožní, ale hlavní propagaci basketbalu v naší zemi jste schopni udělat pouze vy – na hřišti, v dresu národního týmu. 

Pro naše příznivce je nesmírně hořkou pilulkou ke spolknutí sledovat mnohé z vás působit v nejkvalitnějších evropských ligách a soutěžích a následně pak odmítnout reprezentační dres.

Nemohu vám nic ukládat nebo vás jakkoliv sankcionovat. Pouze se mohu pokusit ve vás svým otevřeným dopisem probudit pocit hrdosti ze hry v dresu s národní vlajkou na prsou při reprezentaci země, kde jste se narodili. 

Věřím, že do kvalifikace o ME v příštím roce postavíme nejsilnější možný tým, našim fanouškům doma představíme basketbal vysoké kvality a podaří se nám navázat na historické úspěchy mužských reprezentací v minulosti, tak jako se to podařilo vašim ženským kolegyním.

Přeji vám všem úspěšnou klubovou sezónu 2011/12!

S pozdravem                                                                                                                              

JUDr. Miroslav Jansta, Prezident ČBF


Autorizovaný eshop adidas , všechno zboží SKLADEM, bezkonkureční ceny, široký výběr – boty adidas, tašky adidas, adidas žabky, adidas dámské, adidas pánské

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace