eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

„Pro český basketbal považuji lepší mít vrabce v hrsti než holuba na střeše, říká Jirka Zídek.“

📁 Rozhovory 🕔13.10.2008
„Pro český basketbal považuji lepší mít vrabce v hrsti než holuba na střeše, říká Jirka Zídek.“

Please enter banners and links.

O rozhovor jsme požádali jednoho z těch nejpovolanějších. Je jím první česká stopa v NBA a vítěz Euroligy s Žalgirisem Kaunas. Není to nikdy jiný než Jiří Zídek.

O rozhovor jsme požádali jednoho z těch nejpovolanějších. Je jím první česká stopa v NBA a vítěz Euroligy s Žalgirisem Kaunas. Není to nikdy jiný než Jiří Zídek.
 

Ze všech koutů slýchám, že letošní ročník Mattoni NBL bude patřit mezi nejvyrovnanější ve své historii, sdílíte podobný názor nebo bude Nymburk opět od samého začátku kralovat?

Samozřejmě v sílu našeho družstva opět věřím, čemuž nasvědčuje i výsledek prvního kola na půdě Liberce. Myslím si ale, že výhra na hřišti soupeře o více než 40 bodů je spíše špatnou reklamou pro naší nejvyšší soutěž. Nejlepší evropské basketbalové soutěže jako je španělská ACB jsou extrémně vyrovnané, kdy družstvo na 1.místě, před vstupem do play off, má 6-8 proher. Žádný z favoritů si na hřišti soupeře nemůže být ničím jist.

Největší posilou pětinásobného mistra se stal Goran Jagodnik, bude právě on hráčem, který má za úkol zacelit mezeru po odchodu Rada Rančíka?

Toto ukáže pouze čas. Goran je jiný typ hráče než je Rado. Obecně si myslíme, že styl našeho herního pojetí se tento rok změní ve smyslu, že máme k dispozici 12 hráčů, kteří všichni mohou nastoupit a významně ovlivnit výsledek utkání.

Je v silách stávajícího výběru Muliho Katzurina zopakovat obdobný úspěch v pohárové Evropě jako se povedlo v loňském ročníku poháru ULEB, v němž jste dokráčeli mezi nejlepších 32 týmů?

Vzhledem k tomu, že se formát soutěže, resp. startovní pole zúžilo na 32 účastníků z loňských 54, bude postup ze skupiny těžším oříškem k rozlousknutí. Samozřejmě uděláme vše, co bude v našich silách, abychom postoupili, k čemuž nám doufám opět pomůže plná pardubická ČEZ Aréna.

Poslední utkání ULEB cupu sledovala zaplněná ČEZ aréna, čítající 12.000 diváků, dají se očekávat tyto, na české poměry vysoké, návštěvy také letos? Může tomu napomoci pozdější start Eurocupu?

Věříme, že jsme basketbalové fandy, ale i všechny sportovní fandy, loni naučili, že v ČEZ Aréně se hraje špičkový evropský basketbal. Naše družstvo mělo možnost vyhrát všechna utkání, takže z diváckého hlediska se jednalo o zajímavé sportovní zážitky. Fakt, že na parkovišti byly k vidění SPZ vozů či autobusů z celé republiky, nás opravdu hřál na srdci.

V poslední době se hodně hlasitě hovoří o změně euroligových pravidel, což by znamenalo jedno místo v kvalifikaci pro českého zástupce. Znamenalo by to velký průlom pro český basketbal?

Tato informace je trochu zavádějící. Diskutovaný plán organizace evropských soutěží navrhuje jedno místo pro českého mistra v 1.předkole dvoukolové kvalifikace o Euroligu, ale bohužel na úkor garantovaného místa v hlavní soutěži Eurocup. V případě prohry v prvním kole kvalifikace by na českého zástupce čekala opět jen kvalifikace pro Eurocup. Pro český basketbal považuji lepší mít vrabce v hrsti než holuba na střeše.

U Euroligy ještě chvilku zůstaneme a chtěl bych se zeptat, jak Jiří Zídek vídí letošní ročník a koho řadí mezi možné kandidáty na vítězství?

Na letošní EL se jako vždy moc těším. Za kandidáty na zisk titulu řadím tradiční velkokluby: CSKA, Panathinaikos, Olympiakos, Barcelonu, Vitorii.

Stále se rojí spousta spekulací ohledně nového systému Mattoni NBL. Jeví se Vám jako reálná varianta, že by do druhé poloviny soutěže naskočila česká mládežnická reprezentace. Nepředstavovalo by to akorát další problémy, neboť by se to mohlo výrazně dotknout například USK Praha, v jehož dresu působí megatalent Tomáš Satoranský?

Myšlenku začlenit mládežnické družstvo do soutěže nepovažuji za špatnou. Především z důvodu, že zaměstnancem ČBF je trenér Michal Ježdík, který jakožto trenér A týmu má přes rok "volný kalendář". Trenéra Ježdíka považuji za skvělého trenéra individuálních činností jednotlivce neboli basketbalových základních dovedností, a právě to je prvek, který bych si představoval, že by mládežnické družstvo adresovalo. Samozřejmě vycházím z představy, že by se trenér Ježdík u družstva angažoval. Participace hráčů by měla být dobrovolná, ne direktivní. Snad by se program dopracoval do fáze, že by kluby z vlastní iniciativy hráče posílaly do tohoto projektu, aby se jim vraceli zpět lepší hráči.

Určitě jste v září, jakožto bývalý reprezentant, pozorně sledoval výkony české reprezentace. Myslíte si, že byla domácí, smolná porážka od Velké Británie klíčem k vytouženému postupu?

Prohra s Brity naše šance značně ztenčila a vyústěním byla deklasující prohra v Tel Avivu. Výši prohry si nedovedu vysvětlit, jinak vidím mnoho pozitivního v právě proběhlé kvalifikaci.

Před třemi lety jste ukončil Vaši impozantní kariéru, během níž jste okusil slavnou NBA jako první Čech a slavil vítězství v Eurolize s litevským Žalgirisem Kaunas. Hrajete ještě basketbal na nižší úrovni, nebo se naplno věnujete funkci manažera a tiskového mluvčího v Nymburku?

Bohužel ze zdravotních důvodů mi ze sportu zbylo pouze kolo a plavání, i když basketbal, na jakékoliv úrovni, bych si kdykoliv strašně rád zahrál. 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace