eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Opava jde do boje. Požene ji vyprodaná hala? | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Opava jde do boje. Požene ji vyprodaná hala?

📁 Články, Evropské poháry, Topstory, Zahraniční soutěže 🕔10.10.2018
Opava jde do boje. Požene ji vyprodaná hala?

Please enter banners and links.

Premiéra slezského celku v Lize mistrů má pro tamní halu netradiční čas – úvodní rozskok proběhne v 18:30. Domácí doufají, že je požene co možná nejvíce zaplněná hala a také v to, že je Nanterre trochu podcení.

Není bez zajímavosti, že francouzský klub narazil v loňském prvním duelu Ligy mistrů také na českého souputníka. V Nymburce hosté překvapili slušnou obranou a výhrou 72-81. Letos museli do hlavní fáze soutěže přes 3. předkolo, v němž ale nedali nejmenší šanci finskému Karhu. V prvním utkání sice Finové vedli v poločase o 6 bodů, pak ale přišla ofenzivní smršť a triumf Nanterre 54-91. Nejinak tomu bylo i v domácí odvetě (91-58).

Opava se musí mít na pozoru především před skvělým trojkařem Invernizzim (loni měl Ital v LM bilanci 38/83, což znamená úspěšnost 45,8% zpoza oblouku), rozehrávačem Watersem, nebo islandským reprezentačním křídelníkem Palssonem. Pod košem vládnou Morin, Gamble a Pansa, což bude velká zkouška pro domácí dlouhány Gniadka s Kvapilem.
Opava je po delším čase kompletní, z reprezentační (3×3) anabáze v Číně se vrátil už i mladý rozehrávač Lukáš Bukovjan. Oba týmy si libují v časté střelbě za tři body, hosté z Francie loni trefovali více než 11 trojek na utkání. Slezané doufají, že se jim povede zachytit úvod a třeba také načapají soupeře v nedbalkách.

Dobrou zprávou pro kouče Czudka je i fakt, že ve všech třech dosavadních kláních NBL si jeho svěřenci vedli na doskoku. Zatím si průměrně skáčou pro 43,7 míčů a z toho dokonce 16 v útoku. I to může být kýžená vzpruha pro Slezany. Hlavní slovo by měl mít reprezentační guard Šiřina, který zkušenostmi může podnítit spoluhráče k velkým výkonům.

Petr Czudek (trenér BK Opava): „Nanterre hraje typický francouzský basket, založený na rychlosti. Mají dva silné pivoty, kteří se umějí prosadit pod košem, na což se musíme připravit. Na perimetru mají rychlé a šikovné hráče, kteří dokážou napíchnout obranu a dobře ji číst. V posledním ligovém zápase v Monaku tým odehrál dobrou první čtvrtku, pak ale domácí srovnali a nakonec vyhráli o dvanáct. Nanterre má ale dobré trojkaře, takže nejdřív uvidíme, jak budeme schopní bránit 1 na 1. Pokud bychom hořeli, snažili bychom se pomoct si jinak. Víme, kdo si u soupeře bere hodně pokusů s dobrým procentem, a na tyto hráče se zaměříme. Oni jsou ale ladění spíš do nájezdů než do střelby a mají to docela vyvážené. „Chceme ale mít z utkání dobrý pocit a ten většinou bývá po výhře. Nechci hrát na to prohrát přijatelně o pár bodů, to je hloupost. Možná nás soupeř podcení, v Evropě ještě nejsme tak čitelní a taky uvidíme, jak na nás premiéra v soutěži dolehne. Cítím z kluků natěšení a ukáže se, jak nás to bude svazovat, nebo naopak jak nás to nakopne.“

 

Foto: bkopava.cz

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace