eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Real Madrid selhal v souboji o první místo | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Real Madrid selhal v souboji o první místo

📁 ACB (Španělsko), Články, Topstory, Zahraniční soutěže 🕔7.3.2017
Real Madrid selhal v souboji o první místo

Please enter banners and links.

Úřadující mistři prohráli na palubovce Tenerife, jehož hráči si udrželi senzační vedení v tabulce španělské ACB ligy.  

Pohádka o popelce pokračuje. Ostrovní celek doma před vyprodaným hledištěm prohrával pouze v úvodu; na konci čtvrté minuty se z dálky trefil Kanaďan Doornekamp a od té chvíle hráči ve žlutočerných dresech slavnějšímu soupeři nastavili záda. Střelba z dálky jim dávala křídla, proto už ve druhé části vedli dvouciferným rozdílem. Ve třetí části se Real dotáhl na 54:52, jenže se jeho hráčům vůbec nepovedl vstup do závěrečné fáze utkání. Za osm minut dali pouhé čtyři body, přišli o vyloučeného Američana Randolpha a šestnáctibodovou (!) ztrátu dokázali v závěru už pouze zkorigovat.

Domácím vyšlo v utkání téměř všechno. Zaznamenali celkem 12 trojek, z nichž téměř polovinu proměnil zmiňovaný Doornekamp. Robustní Řek Bogris se blýskl stoprocentní střelbou ze hry a dvouciferný počet bodů přidali ještě Abromaitis s Grigonisem. Hosté naopak nečekaně propadli pod oběma koši a lídr týmu Sergio Llull proměnil pouze 4 z 15 pokusů ze hry.

Trápící se Barcelona doma zvítězila nad Murcií až v posledních sekundách. Proti svým nedávným spoluhráčům z Murcie ji spasil Brazilec Faverani, který šesti body v řadě otočil dvě minuty před koncem na 66:65 a jeho noví spoluhráči pak měli na čáře trestného hodu pevné nervy. Čtyři sekundy před koncem měl ještě možnost vyrovnat argentinský kouzelník Campazzo, jeho trojka z poloviny hřiště se ale neujala.

Bez zraněných Bargnaniho s Hangou, resp. Diota s Kravcovem, proti sobě ve Vitorii nastoupily Baskonia a Valencie. O vítězství domácího týmu rozhodl před více než deseti tisíci diváky Rodrigue Beaubois. Francouzský ostrostřelec zaznamenal v závěrečné čtvrtině 13 ze svých 18 bodů; půldruhé minuty před koncem zvýšil nekompromisní smečí po rychlém brejku na 71:59 a Baskonia se díky vítězství posunula na druhé místo v tabulce.

V minisouboji dvou odchovanců brněnského basketbalu byl sice dlouho lepší Patrik Auda, z vítězství se ale nakonec radoval David Jelínek, jehož Andorra posílila šanci na postup do play off. Hostům z Manresy skvěle vyšla úvodní čtvrtina, v průběhu zápasu vedli dlouho dvouciferným rozdílem a dvě minuty před vypršením zápasu ještě 76:74. Koncovku ale zcela ovládli domácí. Američan Walker vyrovnal, rychlík Albicy proměnil klíčovou trojku, stejně jako obr Šermadini oba trestné hody, a hřebíček do rakve hostů zatloukl smečí půl minuty před koncem David Jelínek. Manresa zůstává poslední a její situace už začíná být kritická.

David Jelínek byl s 9 body třetím nejlepším střelcem vítězů, stejně jako Patrik Auda v dresu Manresy, který zaznamenal identický počet bodů.

Česká kolonie v ACB je bohatší o dalšího člena. V dresu Zaragozy debutoval na palubovce Fuenlabrady teprve šestnáctiletý odchovanec píseckého basketbalu Vít Krejčí, který dostal šanci na posledních čtrnáct sekund třetí čtvrtiny. V tu chvíli jeho tým prohrával jen 67:63, jenže v závěrečné části rychle inkasoval dvě trojky, brzy se propadl do dvouciferné ztráty a šance na vítězství byla rázem ta tam. V domácím týmu se po delší době blýskli nejzkušenější. Dlouhán Šekulič zaznamenal double double za 26 bodů a 10 doskoků, rozehrávač Popovič přidal 17 bodů, včetně pěti trojek.

Po utkání byl z pozice trenéra Zaragozy odvolán Andreu Casadevall, jehož nástupcem se stal zkušený Luis Guil, který v minulosti vedl právě Fuenlabradu nebo Murcii.

Smůlu měl dlouhán Adam Pecháček, jemuž dal kouč Fernández na palubovce znovu nečekaně hodně prostoru a zaznamenal 6 bodů a 2 doskoky. Jeho Obradoiro utrpělo debakl na hřišti Gran Canarie a pro českého reprezentanta skončil zápas minutu před koncem třetí čtvrtiny, kdy po střetu s domácím Kuricem musel odstoupit kvůli zraněnému levému kotníku. V tu chvíli ale jeho tým prohrával už o 30 bodů a pozici pro záchranu si rozhodně nevylepšil.

Toho využili hráči Badalony, kteří doma díky zlepšenému výkonu ve třetí čtvrtině vyzráli na madridské Estudiantes, v jejichž dresu zaznamenal 4 body a 9 doskoků Ondřej Balvín. Po změně stran si domácí zásluhou přesné střelby z dálky postupně vytvořili dvouciferný náskok, díky němuž nakonec přežili i čtyřminutový střelecký výpadek v závěrečné čtvrtině, kdy se hosté přiblížili na rozdíl čtyř bodů.

Pozici pro postup do play off si po porážce s Malagou rozhodně nevylepšili hráči Bilbaa. Čtyři minuty před koncem zápasu pro ně sice vykřesal šanci trojkou rozehrávač Bamforth, který snížil na 57:54, na druhé straně ovšem kontroval přesným zásahem z dálky Polák Waczyński a když po něm zvýšili na rozdíl devíti bodů svými trefami Smith a Suárez, neměli už domácí ani síly, ani čas zápas otočit ve svůj prospěch.

Přehled výsledků 23. kola Endesa ligy 2016/2017:

FC Barcelona Lassa – UCAM Murcia  73:70
Faverani 16, Claver 9, Koponen a Rice 8 – Campazzo 20, Radovič 14, Baron a Llompart 11

Iberostar Tenerife – Real Madrid  75:64
Doornekamp 17, Abromaitis 15, Bogris 14 – Llull 15, Fernández 12, Dončič a Hunter 9

MoraBanc Andorra – ICL Manresa  85:77
Šermadini 20, Walker 11, Albicy, Antetokounmpo a Jelínek 9 – Machado 20, Suggs 15, Auda a Tomás 9

Montakit Fuenlabrada – Tecnyconta Zaragoza  93:80
Šekulič 26, Popovič 17, Paunič 16 – Jelovac a Juškevičius 14, Fotu 13

Baskonia Vitoria – Valencia BC  71:63
Beaubois 18, Larkin 14, Blažič 9 – Oriola a Sikma 13, Van Rossom 10

Herbalife Gran Canaria – Rio Natura Monbus Obradoiro  91:57
Aguilar a Salin 13, Oliver 10 – Bendžius a Pustovyj 9, Llovet 7

Retabet Bilbao – Unicaja Malaga  63:74
Bamforth a Buva 13, Mumbrú 10 – Díez 17, Suárez 12, Nedovič 10

Divina Seguros Joventut Badalona – Movistar Estudiantes Madrid  77:71
Abalde 13, Sabat 11, Gieło a Jordan 10 – Jackson 22, Suton 18, Arteaga 8

Foto: Facebook

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace