eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Ve španělské ACB lize je už pět Čechů. Ondřej Balvín se vrátil porážkou

📁 ACB (Španělsko), Články, Topstory, Zahraniční soutěže 🕔6.2.2017
Ve španělské ACB lize je už pět Čechů. Ondřej Balvín se vrátil porážkou

Please enter banners and links.

Český reprezentační dlouhán debutoval v dresu madridských Estudiantes ve Fuenlabradě těsnou prohrou.

Na palubovce se objevil už v první čtvrtině a po minutě poprvé skóroval, když dorazil nepřesný pokus spoluhráče Sutona. Estu v tu chvíli vedlo už dvouciferným rozdílem a o krok napřed bylo až do posledních sekund třetí čtvrtiny, kdy už byli domácí bez trenéra Cuspinery, který byl pro ostré kritice rozhodčích vyloučen už ve druhé čtvrtině. Na závěrečných deset minut by ovšem hosté nejraději zapomněli. Za stavu 79:78 nechali rozstřílet Paca Cruze a nejlepší střelec domácích zařídil devíti body v řadě Fuenlabradě dvouciferné vedení. Edwin Jackson sice pár sekund před koncem snížil trojkou na 99:97, jenže pak proměnil oba trestné hody veterán Popovič a bylo hotovo.

Ondřej Balvín nakonec odehrál téměř 20 minut a zaznamenal 6 bodů, 5 doskoků, 3 asistence a 1 blok. Zůstal však ve stínu zmíněného Edwina Jacksona. Francouz zaznamenal na předměstí Madridu 39 bodů, což je nejen jeho nové osobní maximum a nejlepší výkon v lize v letošní sezóně, ale též čtvrtý nejlepší výkon za posledních deset let. Před třemi lety zaznamenal Jacob Pullen 42 bodů ve Valladolidu, o bod méně pak nastříleli loni Darius Adams a před osmi lety Gerald Fitch.

Andorra letos poprvé prohrála na domácí palubovce. Postarali se o to hráči Baskonie, v jejímž dresu zazářila skomírající hvězda Andrey Bargnaniho. Italský dlouhán zaznamenal v dresu vítězů 21 bodů a ukázkově zakončoval akce pick´n pop. Společně s Maďarem Hangou se v úvodu závěrečné čtvrtiny postaral o vedení 70:58 a v závěru odrazil nápor domácích šňůrou pěti bodů v řadě.

David Jelínek odehrál proti svému bývalému klubu pouze 14 minut a zaznamenal 5 bodů a 2 doskoky.

O poznání lépe se vedlo druhému odchovanci brněnského basketbalu v ACB lize. Patrik Auda zaznamenal na palubovce Obradoira 18 bodů a 3 doskoky a byl nejlepším střelcem Manresy. Jeho tým však ve veledůležitém souboji zklamal. V závěru první půle inkasoval za stavu 38:37 jedenáct bodů v řadě a propadl se do dvouciferné ztráty, kterou pak nesmazal ani zlepšeným výkonem ve třetí části. V úvodu závěrečné čtvrtiny totiž hosté dali jediný koš a smazat další dvoucifernou ztrátu už bylo nad jejich síly. Domácí kouč Moncho Fernández mohl být spokojen – podepsal novou dvouletou smlouvu a v tabulce se jeho tým dotáhl na nesestupovou příčku.

Z vítězství se radoval také Adam Pecháček, který se ovšem na palubovce neobjevil.

Na palubovce se neobjevil ani mladý Šimon Puršl, který alespoň přihlížel parádnímu obratu Zaragozy proti Seville v posledních minutách zápasu. Hosté vedli na začátku poslední čtvrtiny 83:69 a jejich tahoun Boki Nachbar byl k neudržení, jenže Slovinec se náhle střelecky odmlčel a pět minut před koncem začalo drama. Devatenáctiletý Sergi García – v utkání zaznamenal 16 bodů, 4 doskoky a 4 asistence dvě minuty před koncem vyrovnal a osud utkání vzal do rukou zkušený Robin Benzing. Německý reprezentant úspěšným nájezdem pod koš půl minuty před koncem otočil na 98:97 a vítězný obrat v utkání pak dokonal z trestných hodů nejlepší domácí střelec Gecevičius.

Murcia je v krizi a doma proti vedoucímu Realu neměla šanci. Rozehrávač Campazzo rozhodně nepředvedl výkon à la NBA, do níž má dle vlastních slov po sezóně nakročeno, a Dominikánec Rojas na všechno sám nestačil. V dresu hostů hráli od začátku první housle Sergio Llull a Jaycee Carroll, kteří společnými silami zařídili vedení Realu o 21 bodů po prvním poločasu. Aktivita lídra ligy pokračovala i po změně stran a mezi střelce se nakonec zapsalo všech dvanáct jeho hráčů.

Pohoda je tatam také v Barceloně, která doma nestačila na Bilbao, ač se bulharský křídelník Saša Vezenkov snažil, co mohl, a s 20 body si vytvořil nové osobní maximum ve španělské lize. Půldruhé minuty před koncem vykřesal pro Barcu trojkou naději, když snížil na 71:68, jenže zakrátko jej z rohu hřiště napodobil hostující kapitán Alex Mumbrú, který měl nečekaně hodně času přesně zamířit. Domácí pak už ve zbývajícím čase neskórovali a hosté se mohli radovat ze zaslouženého úspěchu.

Druzí za Realem zůstávají senzačně hráči Tenerife, kteří letos přepisují klubovou historii. Vítězství nad Badalonou bylo už šestým v řadě, což se ostrovnímu celku v minulosti ještě nikdy nepodařilo. Hlavní úder vedli domácí ve třetí čtvrtině, kdy konečně protrhl střeleckou smůlu Kanaďan Doornekamp. Rychle dal dvě trojky, jeho spoluhráči přidali další čtyři a před vstupem do závěrečné čtvrtiny už vedli domácí dvouciferným rozdílem, byť po střetu s dlouhánem Jordanem dohrávali bez zraněného rozehrávače San Miguela.

Fanouškům Tenerife se poprvé představil veterán Tariq Kirksay, který v ACB naposledy oblékl právě dres Badalony. Proti bývalému klubu ale neskóroval.

Druhý celek z Kanárských ostrovů z Las Palmas porazil Malagu, když lépe zvládl posledních pět minut utkání, kdy ještě panoval nerozhodný stav 63:63. Fin Sasu Salin se následně dvakrát přesně trefil z dálky, po něm skóroval rychlík McCalebb, který proměnil po faulu i trestný hod, a nápor domácích završil necelé dvě minuty před koncem obr Anžejs Pasečniks. Po Lotyšově dopichu nepřesné střely McCalebba vedli hráči Grancy rozdílem šesti bodů a ten se pro zbytek zápasu ukázal vítězným.

Přehled výsledků 20. kola Endesa ligy 2016/2017:

FC Barcelona Lassa – Retabet Bilbao  68:76
Vezenkov 20, Rice 11, Ericsson a Faverani 9 – Mumbrú 17, Bamforth 13, Todorovič 11

UCAM Murcia – Real Madrid  61:89
Rojas 14, Radovič 10, Antelo a Benite 8 – Carroll 21, Llull 19, Nocioni 11

Herbalife Gran Canaria – Unicaja Malaga  76:71
Salin 12, Báez a Kuric 10 – Musli 15, Fogg 13, Waczyński 11

MoraBanc Andorra – Baskonia Vitoria  82:91
Šermadini 25, Navarro a Stevič 12 – Bargnani a Larkin 21, Budinger 13

Rio Natura Monbus Obradoiro – ICL Manresa  89:75
Bendžius a Dulkys 15, Yusta 12 – Auda 18, Tomas 17, Cvetkovič a Čakarun 10

Tecnyconta Zaragoza – Real Betis Energía Plus Sevilla  102:99
Gecevičius 26, Benzing 18, García 16 – Nachbar 25, Mahalbašič a Stojanovski 14

Iberostar Tenerife – Divina Seguros Joventut Badalona  89:75
Abromaitis 16, White 14, Grigonis 12 – Sabat 14, Vidal 12, Jordan 10

Montakit Fuenlabrada – Movistar Estudiantes 103:97
Cruz 27, Popovič 23, O´Leary 15 – Jackson 39, Grimau a Vicedo 9

Foto: Facebook

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace