eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Dvě prodloužení a skvělý Sergio Llull. Real Madrid obhájil prvenství v Královském poháru

📁 ACB (Španělsko), Články, Topstory, Zahraniční soutěže 🕔20.2.2017
Dvě prodloužení a skvělý Sergio Llull. Real Madrid obhájil prvenství v Královském poháru

Please enter banners and links.

Prestižní soutěž vyhrál počtvrté za sebou, byť  má jeho letošní triumf pachuť nespravedlnosti.

Čtvrtfinálový souboj Realu s Andorrou se nesl v obdobném duchu jako ligový zápas obou soupeřů zkraje letošního roku. Andorra vedla v polovině druhé čtvrtiny o 15 bodů a úřadující španělský mistr jen dotahoval. V poslední minutě vedli hráči Andorry 84:80, když se do zápasu nešťastně vložili rozhodčí. Nejprve nesmyslně odpískali kroky skórujícímu obrovi Šermadinimu a za stavu 86:83 přehlédli došlápnutí Sergia Llulle na středovou čáru. Namísto odpískání přestupku o porušení pravidla „přes půl“ našla Llullova přihrávka osamoceného Američana Randolpha, který poslal zápas do prodloužení, kde už měl Real viditelně navrch. Kouč poražených Peňarroya hovořil po utkání o nespravedlnosti, generální manažer Solana dokonce o ukradeném vítězství.

Souboj s Realem vůbec nevyšel Davidu Jelínkovi. Český reprezentant proměnil jediný z jedenácti pokusů ze hry a zaznamenal 4 body, 2 doskoky a 3 asistence.

Real Madrid – MoraBanc Andorra  99:93 po prodl.
Randolph 25, Llull 22, Dončič 12 – Šermadini 27, Albicy 15, Navarro a Schreiner 11

Semifinálový duel Realu s Baskonií nabídl skvělou podívanou dle hesla každý chvilku tahá pilku. Ve vyprodané Fernado Buesa Areně domácí lépe začali, ve druhé čtvrtině ovšem Real zásluhou zmiňovaného Randolpha a zázračného mladíka Dončiče otočil a na začátku třetí čtvrtiny už vedl 50:37. Domácí však vrátily do hry přesné zásahy Rodrigua Beauboise a byli to oni, kdo vedl tři minuty před koncem o osm bodů. Stejná bodová šňůra v podání Sergia Llulle ovšem nakonec poslala zápas do prodloužení. V něm kraloval znovu Llull, resp. dlouhán Ayón, který zaznamenal dva koše s faulem, a Real tak mohl začít spřádat plány na obhajobu loňského prvenství.

Baskonia Vitoria – Real Madrid  99:103 po prodl.
Beaubois 27, Hanga 19, Larkin 17 – Dončič a Llull 23, Randolph 20

Finálovým soupeřem Bílého baletu byla Valencie a závěrečný zápas letošního Královského poháru znovu nabídl jedinečnou podívanou. Real vedl ve druhé čtvrtině už 40:30, pěti body v řadě ale zavelel ke zteči jako správný kapitán Rafa Martínez a do šaten odcházeli oba soupeři za stavu 47:45. Ve druhém poločase si hráči Realu udržovali těsný náskok, soupeř jim však nedal vydechnout a zásluhou perfektního útočného doskakování se neustále držel v těsném závěsu. Půldruhé minuty před koncem už měl Real vítězství nadosah. Po trojce Llulle vedl 95:87, hráči Taronji se ovšem nezměrnou bojovností dostali zpátky do hry a trojkou San Emeteria snížili sekundu před koncem na rozdíl dvou bodů. Mohli ještě vyhrát, to když rozhodčí opravili svůj mylný výrok „přes půl“ po tom, co křídelník Sastre ve vzduchu zachytil dlouhou přihrávku Realu a dopadl s ní na vlastní polovinu. Precizní obrana Realu ovšem nedovolila soupeři se řádně uvolnit a když už Belgičan Van Rossom dostal přihrávku, nestačil vůbec vystřelit.

Real Madrid obhájil v baskické Vitorii loňský triumf. Cennou trofej získal počtvrté v řadě za sebou a s 27 vítězstvími zůstává i nadále historicky nejúspěšnějším španělským celkem.

Real Madrid – Valencia BC  97:95
Llull 22, Randolph 20, Ayón 18 – Dubljevič 28, San Emeterio 17, Sastre 12

Cenu pro nejužitečnějšího hráče si po pěti letech po právu znovu odnesl rozehrávač Sergio Llull, který ve finále zaznamenal 22 bodů a 4 asistence. Ve všech třech zápasech překročil hranici 20 bodů a byl hlavní postavou Realu v rozhodujících momentech.

Foto: Facebook

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace