eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

V souboji Barcelony s Realem měli jasně navrch domácí | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

V souboji Barcelony s Realem měli jasně navrch domácí

📁 ACB (Španělsko), Články, Topstory, Zahraniční soutěže 🕔7.11.2016
V souboji Barcelony s Realem měli jasně navrch domácí

Please enter banners and links.

Bílý balet utrpěl v katalánské metropoli první porážku v sezóně a přišel o první místo v tabulce ACB ligy.

Zraněními decimovaná Barca přišla před ostře sledovaným duelem o Victora Clavera, který si v Eurolize poranil levé zápěstí, a převaha Realu pod košem nabývala hrozivých rozměrů. Co hůř, do utkání ještě nemohla zasáhnout nová podkošová akvizice Jonathan Holmes. Americký dlouhán, jehož těsně před startem NBA propustil ze svých služeb mistrovský Cleveland, podepsal s Barcelonou dvouměsíční smlouvu s možností jejího prodloužení do konce sezóny.

Před zápasem byl vedoucí celek tabulky označován za favorita, realita se však ukázala úplně opačnou. Opory Llull, Ayón či Fernández hrály špatně, nedokázaly se bodově prosadit a vázla mezi nimi spolupráce v obraně. Na druhé straně naopak exceloval obr Tomič, který svým bývalým spoluhráčům nasázel už v první čtvrtině osm bodů v řadě a ve druhé korunoval parádní smečí nápor Barcelony, který vyústil v náskok 16 bodů. Domácí dali během necelých dvou minut tři trojky a trenér Realu Laso kroutil nad počínáním svých svěřenců v obraně nevěřícně hlavou. Ve druhé půli hosté hru vyrovnali, náskok domácích však byl příliš vysoký a výkon Realu toho dne na obrat v zápase nestačil.

Ante Tomič zaznamenal 19 bodů, z toho hned 14 v prvním poločase. O bod méně přidal křídelník Perperoglou, který se znovu dostává do formy. Naproti tomu Sergio Llull zaznamenal jen 6 bodů a 4 asistence; proměnil jen dva z osmi pokusů ze hry a zahodil všechny tři trestné hody.

Real zakusil první porážku v sezóně a přišel o vedení v tabulce. Na první místo se posunuli hráči Tenerife, kteří doma zdolali druhý celek z Madridu. Estudiantes držel dlouho nad vodou výkon Francouze Jacksona, na přelomu třetí a závěrečné čtvrtiny však nezachytili domácí nápor. Propadli se do dvouciferné ztráty a už  nebyli s to zápas otočit.

O velké překvapení se postaral mladý celek Badalony, který doma zaskočil Malagu. Hosté vyhráli čtyři zápasy v řadě, hýřili sebevědomím, tentokrát však propadli ve druhé čtvrtině, kdy během půldruhé minuty inkasovali čtyři trojky za sebou. Po zbytek zápasu museli dohánět ztrátu a když už je konečně dostal zpátky do vedení obrovitý Musli, přišla rozhodující trojka veterána Bogdanoviče. Ten pak z trestného hodu chvilku před koncem rozhodl o výhře Badalony, v jejímž dresu se poprvé představila nová podkošová posila Jerome Jordan. Američan debutoval 6 body a 5 doskoky.

Malou senzací je vítězství Fuenlabrady nad silnou Valencií. Pomohlo jí k tomu i zranění hvězdy hostů Dubljeviče, který musel ze zápasu odstoupit na konci prvního poločasu. Favorit si ještě pět minut před koncem udržoval mírné vedení, pak ale nečekaný hrdina domácích Rolands Šmits krásně zasmečoval a náporu Fuenlabrady hosté nakonec vzdorovat nedokázali. Znovu Šmits zvýšil na rozdíl pěti bodů a druhé vítězství v sezóně stvrdil trojkou veterán Popovič.

Murcia se na hřišti Andorry musela obejít bez zraněného Argentince Campazza a její výkon to notně poznamenalo. Domácí tým se znovu mohl spolehnout na údernou podkošovou dvojici z Gruzie Šermadiniho s Burjanadzem a k potěšení českých fanoušků rovněž Davida Jelínka. Brněnský rodák byl spolu s Šermadinim s 16 body nejlepším domácím střelcem a přidal ještě 5 doskoků a 4 zisky. Murcii zlomil vaz hluchý úsek ve třetí čtvrtině, kdy se během tří minut propadla do dvouciferné ztráty a z nastalého šoku se už nedostala.

Střelecký koncert Deivydase Dulkyse zajistil Obradoiru druhé vítězství v letošním ročníku. Litevec spolu s Američanem Allenem otočil na konci první půle doposud nepříznivý vývoj zápasu na domácí stranu a po přestávce stačili hráčům Obradoira dvě minuty, aby zápas rozhodli ve svůj prospěch. Hosté během čtyř minut na přelomu obou poločasů inkasovali 16 bodů v řadě. V jejich sestavě scházel mladý Šimon Puršl, jehož kouč Casadevall k utkání tentokrát nenominoval. A ani Adam Pecháček v dresu vítězů neměl velký důvod ke spokojenosti, jelikož strávil na palubovce pouze půl minuty těsně před koncem prvního poločasu.

Po nepovedeném začátku sezóny se derou vzhůru hráči Gran Canarie, kteří hladce přemohli Sevillu. Třetí vítězství v řadě za sebou se zrodilo ve druhé čtvrtině, kdy domácí zaznamenali 29 bodů a vytvořili si pohodlný dvouciferný náskok. V závěrečné čtvrtině pak hosté dali během dlouhých šesti minut jediný bod a zápas dokončili ve znatelném útlumu. V domácím dresu blýskl bezchybným zakončením lotyšský obr Anžejs Pasečniks, z něhož se nakonec vyklubal druhý nejlepší střelec Grancy.

Legii bývalých hráčů z NBA v dresu Baskonie rozšířil křídelník Chase Budinger a při svém debutu se uvedl 3 body a 5 doskoky. Baskickému celku sice znovu scházel Ital Bargnani, dobře jej ovšem zastoupil německý reprezentant Voigtmann a když měl svůj den Jaka Blažič, nestálo vítězství favorita nad Manresou už nic v cestě. Nic na tom nezměnil ani český reprezentant Patrik Auda a jeho 8 bodů, 6 doskoků a 2 zisky. Manresa prohrála popáté za sebou a s jedinou výhrou klesla na samotné dno tabulky.

Přehled výsledků 8. kola Endesa ligy 2016/2017:

FC Barcelona Lassa – Real Madrid  85:75
Tomič 19, Perperoglou 18, Rice 16 – Draper 13, Hunter 11, Nocioni 10

Rio Natura Monbus Obradoiro – Tecnyconta Zaragoza  80:63
Dulkys 21, Allen 17, McConnell 12 – Jelovac 12, Benzing a Norel 11

Montakit Fuenlabrada – Valencia Basket  73:68
Šmits 17, Paunič 14, Popovič 12 – Vives 13, San Emeterio 12, Sastre 11

Divina Seguros Joventut Badalona – Unicaja Malaga  82:79
Bogdanovič 15, Sabat 14, Lapornik, Miralles a Ventura 10 – Suárez 16, Musli 15, Fogg 13

Baskonia Vitoria – ICL Manresa  82:69
Blažič 17, Hanga 14, Šengelija 13 – Suggs 17, Cvetkovič 14, Auda, Tomas a Trapani 8

MoraBanc Andorra – UCAM Murcia  88:72
Jelínek a Šermadini 16, Burjanadze 14 – Baron 21, Antelo 11, Pocius, Rojas a Soko 7

Iberostar Tenerife – Movistar Estudiantes Madrid  81:72
Beirán, Doornekampk a Vázquez 13 – Jackson 21, Page 10, Cook 9

Herbalife Gran Canaria – Real Betis Energía Plus Sevilla  82:62
Báez 13, Pasečniks 12, Aguilar 11 – Chery a Žorič 14, Lockett 13

Foto: Facebook

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace