eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Real deklasoval Tenerife a vrátil se do vedení ACB ligy | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Real deklasoval Tenerife a vrátil se do vedení ACB ligy

📁 ACB (Španělsko), Články, Topstory, Zahraniční soutěže 🕔14.11.2016
Real deklasoval Tenerife a vrátil se do vedení ACB ligy

Please enter banners and links.

Bílý balet doma neponechal nic náhodě a v souboji o první místo v tabulce španělské ligy nedal ostrovnímu celku šanci.

V sestavě hostů se po dvou měsících objevil uzdravený kapitán Richotti, nicméně ani on nedokázal zastavit bílou lavinu. Hosté vzdorovali v podstatě jen v první čtvrtině; pak Real zařadil vyšší rychlost a jeho náskok už jen narůstal. Rozehrávač Dončič s robustním Hunterem dostali na konci první půle Bílý balet do dvouciferného vedení, v polovině třetí části vedli domácí po koši dlouhána Ayóna už o dvacet bodů a v tu chvíli už zbývalo jen vyřešit otázku konečného skóre. Hosté propadli na doskoku pod oběma koši poměrem 45 – 21 a vůbec poprvé v sezóně se nedostali přes 60 bodů.

Jak se dá prohrát vyhraný zápas názorně předvedli hráči Obradoira, jimž proti Gran Canarii nic nepomohlo vedení o 21 bodů v průběhu druhé čtvrtiny, ani úžasný výkon rozehrávače McConnella. Závěrečnou čtvrtinu totiž prohráli rozdílem osmnácti bodů a deset sekund před koncem rozhodl o vítězství hostů Američan O´Neale. V poslední akci totiž domácí Allen trestuhodně ztratil míč a faul Litevce Dulkyse na unikajícího Aguilara posoudili rozhodčí jako nesportovní.

Nová akvizice Zaragozy Adas Juškevičius se okamžitě stala v novém působišti hrdinou. V zápase, který dospěl do prodloužení, dal půl minuty před jeho vypršením za nerozhodného stavu 75:75 veledůležitou trojku a poté, co hostující Popovič minul, z protiútoku lehce skóroval zpod koše a zajistil svému týmu třetí výhru v sezóně.

Do sestavy Murcie se vrátil s chráničem na zlomeném nose kouzelník Facu Campazzo, ani s ním však domácí neměli proti Barceloně šanci. Hostům perfektně zahrála dvojice rozehrávačů Rice a Koponen a nová akvizice Jonathan Holmes se uvedla 12 body, 6 doskoky a 2 bloky. Hosté dali zkraje třetí části dest bodů v řadě, zatímco domácí se v tu chvíli nezmohli na jediný koš a ze ztráty 17 bodů se už nevzpamatovali.

Barca se vyšplhala na druhé místo v tabulce, zatímco Murcia momentálně okupuje poslední nesestupovou příčku.

Třetí vítězství v sezóně zaznamenali po výhře nad Badalonou hráči madridských Estudiantes. Stejně jako v předchozích případech na něm měl největší zásluhu francouzský ostrostřelec Edwin Jackson, který zaznamenal 27 bodů. Byl to on, kdo dvěma trojkami odstartoval ve třetí čtvrtině nápor Estu, kteří během pěti minut nastříleli sedmnáct bodů a zajistili si tím rozhodující dvouciferný náskok.

Hráči Bilbaa živili v Malaze naději na úspěch do poloviny třetí části, kdy svítil na výsledkové tabuli nerozhodný výsledek 48:48. Pak ale inkasovali jedenáct bodů v řadě, aniž by sami jediný dali, a propadli se do dvouciferné ztráty. Domácí byli na koni a když přišel na palubovku Kyle Fogg, byl s hosty amen. Američan zaznamenal do konce utkání 13 ze svých 17 bodů a prodloužil tak domácí neporazitelnost Malagy ve vzájemných soubojích, která trvá od roku 2010.

Baskonia odjížděla do Valencie povzbuzena drtivým vítězstvím v Eurolize nad Fenerbahce, realita ale nakonec vypadala poněkud jinak. Zápas vůbec nevyšel hvězdě hostů Bargnanimu. Ital proměnil pouze jediný z pěti pokusů ze hry a pro pět faulů musel předčasně ze hry. V domácím dresu naopak zazářil rozehrávač Antoine Diot, který zaznamenal 28 bodů a 6 asistencí, a také dlouhán Oriola, jenž se v závěru třetí části mihl nádhernou smečí přes bránící Diopa s Voigtmannem. Hosté v závěrečné části srovnali na 73:73, jenže téměř okamžitě inkasovali trojku a po ní dalších sedm bodů a šance na vítězství se jim rozplynula.

Křídelník Fernando San Emeterio odehrál 500. zápas v ACB lize a proti svému bývalému klubu zaznamenal 9 bodů a 9 doskoků.

Na závěr pikantní souboj dvou českých reprezentantů. Poslední Manresa doma přivítala Andorru a David Jelínek hostům téměř okamžitě třemi trojkami zajistil pohodlné vedení. To Patrika Audu, který ve třetí čtvrtině nádherně zasmečoval, zastínil v domácím dresu Američan Trapani, jehož zásluhou nakonec zápas dospěl do dramatické koncovky. V ní opět sehrál důležitou roli český křídelník v barvách Andorry. Jelínek v posledních deseti sekundách minul tři ze čtyř trestných hodů, domácí Suggs ale svou trojku neproměnil a hosté se mohli radovat z těsného vítězství.

David Jelínek byl se 14 body druhým nejlepším střelcem Andorry a přidal ještě 3 asistence. Patrik Auda zaznamenal 6 bodů a 4 doskoky.

Přehled výsledků 8. kola Endesa ligy 2016/2017:

Real Madrid – Iberostar Tenerife  86:59
Ayón a Carroll 14, Dončič 13 – Doornekamp 11, Niang a Vázquez 10

UCAM Murcia – FC Barcelona Lassa  83:99
Campazzo 24, Faverani 21, Pocius 14 – Koponen a Rice 23, Tomič 16

Rio Natura Monbus Obradoiro – Herbalife Gran Canaria  87:90
McConnell 26, Pustovyj 13, Whittington 11 – Báez 17, Kuric 14, Salin 13

Unicaja Malaga – Retabet Bilbao  85:64
Fogg 17, Suárez 16, Smith 12 – Mumbrú 17, Buva 13, Llorente 9

Valencia BC – Baskonia Vitoria  99:91
Diot 28, Martínez a Oriola 15 – Larkin 26, Tillie 17, Hanga 15

ICL Manresa – MoraBanc Andorra  91:93
Trapani 20, Suggs 15, Andrič 14 – Šermadini 15, Jelínek 14, Navarro 12

Tecnyconta Zaragoza – Montakit Fuenlabrada  80:75 po prodl.
Jelovac 29, Bellas 15, Fotu 7 – Popovič 14, Rey 11, Diagné 10

Movistar Estudiantes Madrid – Divina Seguros Joventut Badalona  83:71
Jackson 27, Traoré 12, Fernández 9 – Abalde 16, Vidal 13, Lapornik 12

Foto: Facebook

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace