eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Ligy v zahraničí: Tým Jana Veselého na úvod sezóny zklamal

📁 Články, Topstory, Zahraniční soutěže 🕔12.10.2016
Ligy v zahraničí: Tým Jana Veselého na úvod sezóny zklamal

Please enter banners and links.

Česká hvězda musela na úvod turecké BSL skousnout hořkou porážku na palubovce Usaku.

Po třech kolech se na čele francouzské LNB usadily Monaco a Nanterre. Hráči prvně jmenovaného týmu naposledy rozbili Chalons-Reims na jeho palubovce rozdílem 38 bodů. Celek Nanterre ještě minutu před koncem prohrával v Toulonu o tři body, pak ale přišly velké okamžiky Američana Chrise Warrena. Nejprve trojkou srovnal a po chybě domácích zajistil hostům výhru z trestných hodů. Bláznivý duel byl k vidění v Orléansu. Američan Slaughter ze Štrasburku nejprve dalekonosnou trojkou zařídil prodloužení, aby půldruhé sekundy před jeho vypršením zajistil domácím vítězství 83:81 švýcarský internacionál Kazadi. Štrasburk tak na první vítězství v sezóně stále čeká.

Veliké překvapení se zrodilo hned v prvním kole turecké BSL. Průměrný Usak si doma vyšlápl na mistrovský Fenerbahce, jehož kouč Obradovič po utkání zuřil. Jeho svěřenci hráli po celý zápas nekoncentrovaně a nakonec prohráli 71:70. Nezabránil tomu ani Jan Veselý, který zaznamenal 12 bodů a 6 doskoků. Nezaváhali naopak rivalové Fene. Galatasaray doma díky zlepšenému výkonu v závěrečné čtvrtině pokořilo nováčka z Balikesiru 81:72, Efes v derby Istanbulu rozdrtil Buyuksehir na jeho palubovce 95:67. Nečekaně vysoko 97:69 prohrál Trabzonspor na hřišti Buyukcekmece a domácí Osiris Eldridge se blýskl akcí kola, když po zisku míče předvedl zasmečování s otočkou o 360 stupňů.

Úvodním kolem odstartovala také nejvyšší soutěž v Řecku. A na úvod se konalo velké překvapení na hřišti nováčka z Lefkady, který porazil PAOK Soluň 84:78. Domácím v utkání padlo jedenáct trojek, zatímco hostům pouze čtyři. Městský rival PAOKu Aris zvítězil nad Trikallou a 11 body pomohl k výhře v Olympiakosu nechtěný dlouhán Kavvadas. Zmiňovaní reds s přehledem zvítězili na palubovce Koroivosu a letní posila, ostrostřelec Erick Green, zaznamenala 16 bodů. Úhlavní sok celku z Pirea Panathinaikos porazil nováčka Promitheas, už před zápasem však přišel o rozehrávače Mika Jamese, jehož zranění vyřadí ze hry zhruba na dva měsíce.

Milán zvítězil v italské Serii A i ve druhém zápase sezóny. Proti Avellinu nastoupil i srbský dlouhán Raduljica, který zaznamenal 4 body a 5 doskoků. V minisouboji dvou obrů ale podlehl hostujícímu Kyrylu Fesenkovi, jelikož zkušený Ukrajinec nasbíral 22 bodů a 7 doskoků. Stejně jako v prvním kole prohrálo Cantu ruského miliardáře Gerasimenka. Na palubovce nováčka z Brescie hosté propadli ve střelbě z perimetru. Proměnili pouze tři z 24 pokusů a v tomto ohledu „dominoval“ Američan Callahan. Bývalá hvězda Nového Jičína a Prostějova proměnila jediný z osmi pokusů.

Po čtyřech kolech zůstávají v ABA lize na Balkáně pouze dva neporažené celky. Crvena Zvezda doma v exhibičním stylu pokořila mladíky z týmu Mega Leks 96:76 a kouč Radonjič dal postupně příležitost celé dvanáctce hráčů. Čtvrtou výhru v řadě si připsala i černohorská Budučnost. Její hráči doma v Podgoricy rozbili Krku Novo Mesto 91:62. Bez vítězství naopak zůstává makedonský tým MZT Skopje, jehož vedení odvolalo kouče Rajkoviče a ukončilo spolupráci s Američany Masseyem a Thomasem. Ojedinělým výkonem se v makedonské metropoli blýskl mladý centr Cibony Záhřeb Ante Žižič. V zápase, v němž hosté zvítězili po dvojím prodloužení 89:85, nejprve košem a vzápětí skvělým blokem v obraně odvrátil porážku svého týmu, aby mu ve druhém prodloužení zajistil nádhernou smečí vítězství. Postupně nasbíral 37 bodů, 20 doskoků a 3 bloky a dosáhl nevídané užitečnosti 56!

Čtvrté kolo německé Bundesligy přineslo nečekaně dramatickou podívanou v Giessenu, kam zavítal vedoucí Bayern. Jeho hráči po většinu zápasu prohrávali, v závěrečných pěti minutách ale ztrátu zlikvidovali a půl minuty před koncem dokonal obrat v utkání trojkou Maxi Kleber. Český obr Ondřej Balvín naskočil do hry znovu pouze jako náhradník. Na palubovce strávil 13 minut, zaznamenal 1 bod, 3 doskoky a nečekaně i 4 asistence. Mistrovský Bamberg znovu naděloval; rozdílem 28 bodů pokořil na výjezdu Würzburg, byť během úvodních sedmi minut dal jen sedm bodů. Würzburg zůstává bez vítězství, stejně jako Hagen, na posledním místě.

Ve druhém kole prestižní VTB ligy došlo k velkému překvapení. Silný tým Chimki Moskva doma podlehl lotyšské Rize 76:73 a koučem Ivanovičem již dříve kritizovaný Američan Perry Jones znovu zklamal. V létě přicházel jako velká posila se zkušenostmi z NBA, svými výkony si ovšem říkal maximálně o vyhazov, k čemuž nakonec došlo, jelikož během 19 minut zaznamenal pouze 7 bodů a 1 doskok. Konkurenční CSKA nezaváhal v Astaně, i když kouči Itudisovi znovu scházel Miloš Teodosič. Nikita Kurbanov se ovšem během 20 minut na hřišti blýskl bezchybnou střelbou a 26 body a CSKA zvítězil 92:76. Premiéru má za sebou nováček z Permu – v týmu působí s výjimkou Srba Andjušiče pouze Rusové, který doma podlehl estonskému Tallinnu, v jehož dresu nastřílel Američan Demonte Harper 29 bodů.

Foto: Facebook

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace