eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Gran Canaria šokovala Španělsko a vyhrála Superpohár | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Gran Canaria šokovala Španělsko a vyhrála Superpohár

📁 ACB (Španělsko), Články, Topstory, Zahraniční soutěže 🕔26.9.2016
Gran Canaria šokovala Španělsko a vyhrála Superpohár

Please enter banners and links.

Ostrované chtějí v nadcházející sezóně vysoko a potvrdili to hned zkraje, když za sebou ve Vitorii nechali domácí Baskonii a ve finále rozstříleli Barcelonu rozdílem 20 bodů!

Pořádající Baskonia nastoupila do souboje s Grancou bez největší hvězdy Bargnaniho a také bez francouzského rychlíka Beauboise, jehož nepustilo do hry zranění hamstringů na pravé noze. Hlavní úderné trio tak zastupoval pouze rychlík Larkin, který sice odehrál jen dvacet minut, ale i tak stihl naznačit svůj ohromný ofenzivní potenciál.

První půle patřila ostrovnímu celku, jehož motorem byl vynikající McCalebb, ovšem Baskonia srovnala krok na začátku třetí části třemi trojkami v řadě a do závěrečné čtvrtiny vstupovali oba soupeři za stavu 53:53. Přetahovaná o výsledek trvala do posledních okamžiků. Tři minuty před koncem dostal domácí naposledy do vedení neomylně zakončující Šengelija, na druhé straně ale vzápětí trefil klíčovou trojku McCalebb, resp. dlouhán Planinič, který odpověděl na snížení Larkina. Účet zápasu a postup do finále pečetil nejlepší hráč na palubovce Kyle Kuric. Američan zaznamenal celkem 24 bodů, 3 asistence a 4 zisky.

Ve finále byla soupeřem Gran Canarie Barcelona, jejíž hráči ve druhém semifinále ve strhujícím souboji přehráli Real Madrid 99:93 a Američan Tyrese Rice se v novém působišti uvedl fantastickým výkonem, když zaznamenal 30 bodů a přidal i 6 asistencí. Jeho minisouboj s Sergiem Llulem, který dal jen o tři body méně, byl ozdobou celého utkání. Bílý balet ještě v polovině závěrečné čtvrtiny vedl, pak ale Rice nasázel 8 bodů v řadě, v poslední minutě našel přesným pasem pod košem dlouhána Doellmana a účet utkání uzavřel symbolicky z trestných hodů. Barcelona tak poosmé v řadě postoupila do velkého finále.

Atraktivní předkrm před vyvrcholením turnaje nabídl souboj o krále nejlepších trojkařů. Mezi osmičku vybraných letos pořadatelé zařadili i dvě překvapení – španělskou reprezentantku Silvii Domínguez a Terryho Bywatera, reprezentanta Velké Británie v basketbalu na vozíčku a čtyřnásobného účastníka paralympijských her. Do finále se probojoval obhájce trofeje Jaycee Carroll, jehož soupeřem byl Alberto Corbacho, který v semifinále zaznamenal úctyhodných 27 bodů. Kapitán Compostely měl vítězství nadosah, v rozhodující chvíli ovšem netrefil dva závěrečné pokusy a koruna krále trojkařů tak zůstala na hlavě ostrostřelce z Realu Madrid.

Závěrečný zápas prestižního turnaje nabídl dominanci jednoho družstva. A nebyla jím Barcelona. Slavný velkoklub držel s ostrovany krok jen do začátku druhé čtvrtiny, kdy hráči ve žlutých dresech rozpoutali ojedinělou ofenzivní smršť. Bo McCalebb zcela zastínil zmiňovaného Rice a v minisouboji dvou rychlíků měl jasně navrch, stejně jako v souboji spoluhráčů z chorvatské reprezentace Planinič nad Tomičem. Na začátku třetí části zaznamenali svěřenci kouče Casimira 10 bodů v řadě a finský internacionál Salin zvyšoval trojkou už na 59:39. Barcelona byla viditelně zaskočená a i když ještě jednou zabojovala a nedovolila soupeři šest minut ani bod, dohnat ztrátu bylo toho dne nad její síly. Nic nepomohla snaha kapitána Navarra, který se stal nejlépe přihrávajícím hráčem v historii turnaje. Granca v závěrečných minutách znovu ovládla dění na palubovce a pro historický triumf v dějinách klubu si její hráči – hned šest z nich zaznamenalo v utkání 10 a více bodů – dokráčeli v exhibičním stylu.

Nejužitečnějším hráčem turnaje o Superpohár byl vyhlášen Kyle Kuric. Američan zaznamenal v semifinále 24 bodů, 3 asistence a 4 zisky, ve finále pak přidal 10 bodů a 3 zisky.

Přehled výsledků turnaje o Superpohár 2016:

Baskonia Vitoria – Herbalife Gran Canaria  80:84
Šengelija 16, Cooney a Hanga 15 – Kuric 24, Salin 12, McCalebb 11

Real Madrid – FC Barcelona Lassa  93:99
Llull 27, Fernández 15, Carroll 10 – Rice 30, Claver 16, Tomič 14

FC Barcelona Lassa – Herbalife Gran Canaria  59:79
Claver a Navarro 12, Doellman 9 – McCalebb 15, Planinič 12, Báez 11

 

Foto: Facebook

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace