eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

ACB liga 2016/2017 – Kdo bude hrát o záchranu? | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

ACB liga 2016/2017 – Kdo bude hrát o záchranu?

📁 ACB (Španělsko), Články, Topstory, Zahraniční soutěže 🕔30.9.2016
ACB liga 2016/2017 – Kdo bude hrát o záchranu?

Please enter banners and links.

Seriál představování účastníků nadcházejícího ročníku španělské nejvyšší soutěže končí celky, které s největší pravděpodobností čeká boj o setrvání mezi španělskou klubovou elitou.

Na předměstí Madridu v uplynulé sezóně slavili. Po sestupu následoval administrativní návrat zpět mezi elitu, který vyvrcholil postupem do play off, kde se Fuenlabrada objevila naposledy v roce 2011. Letos v létě však přišlo vystřízlivění a v nadcházející sezóně budou v klubu muset všichni vyvinout značné úsilí, aby se vyhnuli záchranářským starostem.

V letní přestávce odešel zkušený střelec Urtasun, který dal přednost angažmá ve Francii. Fanoušci dále neuvidí v oranžovém dresu belgického rychlíka Tabu, Američana Scotta, ostřílené dlouhány Sobina a Steviče, ani protřelého rozehrávače Úrize. Podařilo se však udržet oba tahouny z loňska, konkrétně veterána Popoviče a ostrostřelce Pauniče. Populární Popa nic neztratil ze svých ofenzivních dovedností, problémem zůstává jeho chatrné zdraví.

Oproti loňské sezóně se podařilo posílit v prostoru pod košem. Černohorec Blagota Šekulič přichází s vizitkou dlouhána s všestrannými schopnostmi na obou koncích palubovky a zdobí jej bohaté zkušenosti z předních evropských klubů. Z Tenerife spolu s ním přišel Ian O´Leary, který přes výškový hendikep dobře zvládá hru pod oběma koši. Velikou posilou, což prokázal už v přípravě, bude Moussa Diagné, který se vrací do klubu z Barcelony, odkud byl zapůjčen na rok na hostování. Na postu rozehrávače posílili Fuenlabradu veterán Carlos Cabezas a nadějný Ludde Hakanson. Prvního představovat netřeba, mladý Švéd byl v Seville jedním z objevů loňské sezóny. Mexičan Francisco Cruz má jako vyhlášený střelec z dálky za úkol odlehčit Popovičovi s Pauničem.

Příprava týmu s oranžovými dresy vůbec nevyšla. Prohrál všech pět zápasů a z opor, na něž bude Fuenlabrada v sezóně nejvíce spoléhat, podávali vyrovnané výkony pouze Ivan Paunič a Moussa Diagné. Přínos náhradníků byl mizivý a prakticky v každém zápase měli svěřenci kouče Cuspinery velké problémy s úspěšností střelby.

Příchody: Blagota Šekulič, Carlos Cabezas, Ian O ´Leary, Moussa Diagné, Francisco Cruz, Ludde Hakanson
Odchody: Alex Urtasun, Jonathan Tabu, Oliver Stevič, Josip Sobin, Ernest Scott, Ricardo Úriz

Prognóza před sezónou: 10. – 13. místo

Starosti se záchranou se staly běžnou součástí jednoho ze tří zástupců Katalánska v ACB lize. V poslední dekádě Manresa třikrát sestoupila a nejlepším umístěním bylo dvakrát 11. místo. Ambice senzačního mistra Španělska z roku 1998 jsou tedy jasné – vyhnout se záchranářským starostem a pokusit se prohánět silnější soupeře.

Přes veškerou snahu se v Katalánsku nepodařilo udržet nejlepšího hráče z uplynulé sezóny. Srbský obr Dejan Musli v Manrese odehrál nejlepší rok v kariéře a skvělé výkony mu zajistily dvouletou smlouvu v Malaze. Litevský křídelník Grigonis přestoupil do Tenerife a po šesti letech je pryč i stálice Hernández, stejně jako Američané Foster a Simon, resp. ukrajinský duet Otverčenko – Sandul.

Při výběru posil měli šéfové klubu znovu omezené možnosti, přesto však ulovili zajímavá jména. Na pozici obra Musliho získali zkušeného Chorvata Lukšu Andriče. Dlouholetý hráč Cibony Záhřeb má za sebou angažmá v předních klubech Evropy a zdobí jej bohaté zkušenosti. Ač nedosahuje kvalit svého předchůdce v obraně, v útoku jej zdobí dobrý výběr místa a pestrý repertoár zakončení blízko koše. Američan Joe Trapani vnáší do hry energii a snahu získat každý míč. Jeho krajan Scott Suggs je předurčen stát se hlavním tahounem ofenzívy. Disponuje výtečnou střelbou z dálky a dobrým přehledem pole. Konžský křídelník Romaric Belemene je vynikající atlet s tahem na koš. Cennou posilou je zkušený Pere Tomás, který může hrát na pozici obou křídel. Novým dirigentem týmu je mladý Srb Saša Cvetkovič, který má za sebou povedenou sezónu v Partizanu Bělehrad. Chorvatský dlouhán Marijan Čakarun je všestranným hráčem, jehož zdobí kvalitní zakončení a přehled.

Vedení klubu potěšil český reprezentant Patrik Auda, který původně zvažoval odchod, ale po krachu všech jednání v Manrese podepsal novou roční smlouvu. A dobře učinil! V přípravě nastupoval pravidelně v základní sestavě a jeho výkony nabíraly na intenzitě. Ve vítězném zápase proti Tenerife dal rozhodující koš, k vítězství nad Andorrou přispěl 20 body a proti Barceloně zaznamenal 15 bodů a 9 doskoků.

Osm přípravných zápasů, pět vítězství, tři porážky. Před začátkem sezóny výtečná vizitka. Manresa porazila rozdílem 23 bodů silný ruský Zenit Petrohrad a v každém utkání se mohla spolehnout na výkony tria Auda, Suggs a Andrič. Zdravotní problémy dlouhána Trapaniho jsou pryč a před ostrým startem do sezóny čiší z hráčů Manresy sebevědomí.

Příchody: Lukša Andrič, Scott Suggs, Joe Trapani, Aleksandar Cvetkovič, Petar Aranitovič, Romaric Belemene
Odchody: Dejan Musli, Marius Grigonis, Je´Kel Foster, Chase Simon, Alex Hernández, Nemanja Jaramaz, Ruslan Otverčenko, Maxim Sandul, Dmitrij Flis

Prognóza před sezónou: 10. – 13. místo

Pokračování: 1 2 3
Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace