eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Navzdory kolapsu slaví v Eurolize titul CSKA Moskva | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Navzdory kolapsu slaví v Eurolize titul CSKA Moskva

📁 Články, Evropské poháry, Topstory, Zahraniční soutěže 🕔16.5.2016
Navzdory kolapsu slaví v Eurolize titul CSKA Moskva

Please enter banners and links.

Viktor Chrjapa se projevil jak správný kapitán. Kolabující CSKA znovu postavil na nohy a ruský celek zlomil prokletí posledních minut a dosáhl na vytoužený titul.

Ale pěkně po pořádku. Na cestě do finále zkřížil slavnému celku cestu Lokomotiv Krasnodar. Ten se ve čtvrtfinále postaral o velké překvapení, když se mu podařilo postoupit na úkor Barcelony. Na moskevský celek už ovšem nestačil. Postaral se o to hlavně MVP letošního ročníku Nando De Colo. Francouz v utkání zaznamenal rovných 30 bodů, z toho 10 v úvodní čtvrtině, kdy si CSKA vytvořil rozhodující náskok. V druhé, resp. na začátku závěrečné čtvrtiny narostl dokonce na 16 bodů a takovou ztrátu nedokázal soupeř v čele s nezadržitelným Američanem Delaneyem vymazat. 

Finálový soupeř CSKA vzšel ze souboje Fenerbahce a španělské Baskonie. Turecký gigant byl před začátkem zápasu považován za favorita – vždyť mohl do hry nasadit po zranění i klíčového dlouhána Jana Veselého. Minutu před koncem normální hrací doby ale byli blíže postupu hráči Baskonie, kteří vedli o čtyři body. Pak ale dal klíčovou trojku Datome, rychlík Adams na druhé straně proměnil pouze jeden trestný hod a zápas poslal do prodloužení. V něm dal Bogdan Bogdanovič 10 bodů a poslal Fenerbahce do finále.

Jan Veselý se vrátil ve velkém stylu. Uvedl se hned napoprvé parádní smečí a i v dalším průběhu byl pod košem k nezdržení a bavil diváky svými leteckými kousky. Minul jedinou střelu ze hry a nakonec zaznamenal 14 bodů, 3 doskoky a 1 blok.

Nedělní souboj byl parádním vyvrcholením Final Four. Vyprodaná hala v Berlíně sledovala v prvním poločase koncert CSKA. Ruský celek hrál zodpovědně v obraně, v útoku se ukázkově dělil o míč. Poslední tři minuty druhé čtvrtiny vyhrál 13:0 a při odchodu do šaten vedl rozdílem 20 bodů! Ve druhé půli ovšem Fene přidal a bod po bodu ukrajoval z náskoku soupeře. V hráčích CSKA jako by ožily neblahé vzpomínky na zápasy s Olympiakosem a  Maccabi v předešlých letech. I tentokrát přišli v závěrečných minutách o bezpečný náskok, i tentokrát hráli v závěru zcela bezradně a sobecky. Fenerbahce byl po trojce Dixona a trestných hodech Slukase blízko vysněnému cíli, jeho šance ovšem zmařil veterán Viktor Chrjapa, který jako správný kapitán vrátil CSKA do hry, když necelé dvě sekundy před koncem dopíchl do koše odražený pokus De Cola a poslal zápas do prodloužení. V něm se skóre dlouho přelévalo ze strany na stranu, dvě minuty před koncem se ale hráčům CSKA podařila šňůra 6 bodů v řadě a díky bezchybným trestným hodům si nakonec dokráčeli pro vytoužený titul, třetí od roku 2001, a Nando De Colo připojil k titulu nejužitečnějšího hráče sezóny i titul MVP pro nejlepšího hráče Final Four.

Jan Veselý byl po zápase smutný. Nepodařilo se mu navázat na Jiřího Zídka a Luboše Bartoně, nezvednul nad hlavu jako třetí Čech vítěznou trofej. Zápas mu vůbec nevyšel. Zaznamenal sice 7 bodů a 5 doskoků, ale také minul devět (!) trestných hodů za sebou a proměnil jediný ze čtrnácti v celém Final Four! Možná i proto proseděl celou závěrečnou čtvrtinu i celé prodloužení mezi náhradníky a přednost dostal veterán Antič, který patřil k nejlepším v dresu Fenerbahce.

V souboji o třetí místo uspěli díky zlepšenému výkonu ve druhém poločase hráči Lokomotivu Krasnodar, kteří porazili Baskonii 85:75.

Final Four 2016:

CSKA Moskva – Lokomotiv Kubáň  88:81

De Colo 30, Teodosič 13, Chrjapa a Voroncevič 9 – Delaney 26, Draper 17, Randolph 13

Fenerbahce Istanbul – Laboral Kutxa Baskonia  88:77 po prodl.

Bogdanovič 18, Datome 15, Udoh a Veselý 14 – Burusis 22, Adams 19, Tillie 13

Finále:

 

CSKA Moskva – Fenerbahce Istanbul  101:96 po prodl.

De Colo 22, Teodosič 19, Hines 15 – Dixon 17, Antič, Datome a Udoh 16

O 3. místo:

Laboral Kutxa Baskonia – Lokomotiv Kubáň  75:85

Adams 25, Bertans 13, Blažič 8 – Broekhoff a Delaney 21, Zubkov 11

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace