eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Další senzační porážka Realu, nestačil na předposlední Obradoiro

📁 ACB (Španělsko), Články, Topstory, Zahraniční soutěže 🕔20.3.2017
Další senzační porážka Realu, nestačil na předposlední Obradoiro

Please enter banners and links.

Mistrovský celek má za sebou černý týden. Po porážce v Eurolize s Panathinaikosem neuspěl ani ve španělské ACB, kde podlehl na palubovce předposledního celku soutěže.

Po první půli sice jeho hráči vedli 38:37, v úvodu druhého ovšem byla obrana Realu myšlenkami ještě v šatně. Jak jinak si vysvětlit, že hosté během šesti minut inkasovali 23 bodů, z toho sedm trojek! Domácí v tu chvíli hráli v euforii; proměnili úvodních osm střel a ve třetí části měli 75%ní úspěšnost ze hry. Real se pak ještě vzepjal, Sergio Llull otočil trojkou dvě minuty před koncem zápasu na 80:79, jenže domácí si výhru sebrat nenechali. Vedení jim vrátil rozehrávač McConnell, který o půldruhé minuty později zvyšoval z trestných hodů už na 87:80. Završil tak šňůru 8:0, díky níž si Obradoiro v boji o záchranu mezi elitou připsalo nesmírně cenné vítězství.

Na čele tabulky tak zůstávají ostrované z Tenerife, ač doma po boji podlehli Valencii, která se posunula na druhé místo a kapitán Rafa Martínez stylově oslavil svůj 500. zápas v klubovém dresu. Domácí měli lepší vstup do utkání, hosté kontrovali ve druhé čtvrtině, a tak se nakonec rozhodovalo až v koncovce. V polovině závěrečné čtvrtiny dali hosté dvě trojky za sebou a vedli 60:54. Domácí pak dvakrát minuli a zbytečně přišli o míč, aby na druhé straně nejlepší hráč Valencie Dubljevič proměnil oba trestné hody. Koš rozehrávače San Miguela těsně před koncem tak už na porážce Tenerife nic nezměnil.

Na konci třetí části se z 25 metrů parádně trefil hostující Fernando San Emeterio, jehož dalekonosný zásah se řadí mezi žhavé kandidáty na akci roku.

A ještě jednou Valencie. Na místo zraněného ukrajinského obra Kravcova angažovalo vedení klubu amerického dlouhána Mika Tobeyho, mistra světa do 19 let z roku 2013 v Praze, který po absolvování univerzity Virginia strávil letošní sezónu v záložním týmu Charlotte Hornets z Greensboro v NBDL.

Nečekanou domácí porážku s Estudiantes museli skousnout hráči Malagy. Strůjcem vítězství hostů byl nejlepší střelec ligy Edwin Jackson, který za stavu 68:64 pro hosty trefil těsně před vypršením limitu pro střelbu dalekonosnou trojku. Domácí následně minuli a jejich šance na zvrat v příští akci definitivně pohřbil další trojkou Omar Cook, resp. smečující Jackson po přihrávce Ondřeje Balvína. Český reprezentant zaznamenal 12 bodů, 4 doskoky, 5 asistencí a 2 bloky, byl druhým nejlepším střelcem Estu a zároveň jedním ze strůjců jejich vítězství.

Trápící se Barcelona ovládla katalánské derby. Domácím hráčům Badalony zlomil vaz mizerný výkon ve třetí čtvrtině, kterou hosté ovládli 29:6. Domácí od začátku druhé půle nebyli s to téměř sedm minut skórovat a hosté mezitím zvýšili na 52:28, když nastříleli rovných 20 bodů v řadě a o více než polovinu z nich se postarali jejich nejlepší hráči Koponen a Perperoglou. Pověstná obrana Barcy po dlouhé době fungovala na jedničku; v domácím dresu se ani jeden hráč v průběhu zápasu nedostal přes 10 bodů.

Šance na postup do play off posílila osmá Andorra, která má po vítězství nad Zaragozou znovu kladnou bilanci vítězství a porážek. Strůjcem úspěchu byl znovu gruzínský obr Giorgi Šermadini, který proměnil všech devět pokusů ze hry, resp. 9 z 10 trestných hodů, k nimž přidal ještě 9 doskoků a s užitečností 41 vyrovnal svůj nejlepší výkon v sezóně z utkání na palubovce Realu. Byl to on, kdo za stavu 84:84 dostal Andorru do vedení, které už domácí za velkého přispění Šermadiniho krajana Burjanadzeho nepustili.

Výtečný zápas odehrál v dresu vítězů David Jelínek. Se 17 body byl jejich druhým nejlepším střelcem; proměnil 7 z 12 pokusů ze hry a přidal ještě 2 doskoky a 4 asistence. Do povědomí se ale paradoxně zapsal hlavně faulem na smečujícího Holanďana Norela, který dopravil míč do koše i s Jelínkem.

V dresu hostů zůstal mladíček Vít Krejčí znovu jen na lavičce.

Postup do play off by po vítězství nad poslední Manresou už nemělo uniknout Gran Canarii. Hosté sehráli v Las Palmas vyrovnanou partii jen v prvním poločase. Po změně stran se během pěti minut propadli do hluboké ztráty, která po trojce Sasu Salina činila rovných dvacet bodů. Vzápětí přidal další trojku dlouhán Aguilar, který zvýšil na 70:47 a v tu chvíli bylo o vítězi rozhodnuto, neboť se v týmu hostů nenašel nikdo, kdo by se postavil na odpor. Patrik Auda zaznamenal 7 bodů a 4 doskoky, většinu bodů ale nastřílel za rozhodnutého stavu.

V boji o postup do vyřazovacích bojů nečekaně ztratili hráči Bilbaa. Dlouhán Hervelle sice snížil na začátku třetí čtvrtiny na 42:38, pak ale hosté z Murcie zaznamenali šňůru deseti, resp. devíti bodů v řadě, a na konci třetí části vedli už 63:44. Zlepšený výkon v posledních minutách zápasu pak už porážku odvrátit nemohl. A zatímco domácí se z dálky ne a ne trefit, hosté v průběhu zápasu zaznamenali dvanáct trojek. V jejich dresu nastoupil poprvé po zranění Ovie Soko, který v prvním zápase od loňského prosince zaznamenal 10 bodů.

Postup do play off se po domácí porážce se Sevillou vzdálil také Fuenlabradě, zatímco hostující celek učinil důležitý krok k setrvání v nejvyšší soutěži. Pět minut před koncem vedli domácí 62:60, pak ale smečí vyrovnal nejlepší hráč Sevilly Trent Lockett, po něm dostal hosty do vedení jeho krajan Kane a sedmibodovou šňůru zakončil přesnou trojkou veterán Nachbar. Stejný hráč pak sedm sekund před koncem doskočil nepřesný trestný hod Mexičana Cruze a na druhé straně si ve stejné situaci počínal bezchybně.

Přehled výsledků 25. kola Endesa Ligy 2016/2017:

Rio Natura Monbus Obradoiro – Real Madrid  90:83
Bendžius 21, McConnell 17, Pustovyj 14 – Dončič a Llull 17, Ayón a Carroll 10

Iberostar Tenerife – Valencia BC  62:65
San Miguel 13, Bogris a Vázquez 8 – Dubljevič 17, San Emeterio 14, Van Rossom 8

Montakit Fuenlabrada – Real Betis Energía Plus Sevilla  67:72
Popovič 11, Hettsheimeir 8, Wear 7 – Lockett 20, Nachbar 16, Radičevič 11

Retabet Bilbao – UCAM Murcia  71:82
Bamforth 16, Eric 14, Hervelle a Lapornik 9 – Radovič 13, Campazzo 12, Llompart a Soko 10

Herbalife Gran Canaria – ICL Manresa  95:76
Aguilar a O´Neal 21, McCalebb 18 – Suggs 12, Tomas 11, Machado 10

MoraBanc Andorra – Tecnyconta Zaragoza  100:92
Šermadini 27, Jelínek a Walker 17 – Benzing 20, Gecevičius 18, Jelovac 17

Divina Seguros Joventut Badalona – FC Barcelona Lassa  56:76
Abalde 9, Bogdanovič, Dimitrijevič, Gieło, Sabat a Smith 6 – Koponen a Perperoglou 19, Claver 11

Unicaja Malaga – Movistar Estudiantes Madrid  66:78
Omič 16, Smith 15, Nedovič 11 – Jackson 27, Balvín 12, Vicedo 11

Foto: Facebook

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace