eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Llibertat presos polítics aneb Barcelona – Panathinaikos

📁 Články, Evropské poháry, Topstory, Zahraniční soutěže 🕔15.1.2019
Llibertat presos polítics aneb Barcelona – Panathinaikos

Please enter banners and links.

Vypravil jsem se na krátkou dovolenou do slunného Katalánska, jejímž zlatým hřebem byla návštěva euroligového klání 18. kola mezi domácí Barcelonou a Panathinaikosem Athény. Tady je pár fanouškovsko – novinářských postřehů, které vás třeba inspirují k podobnému výletu na euroligové palubovky.

V Barceloně jsme s přítelkyní strávili čtyři příjemné dny, v nichž jsme za bezmračného počasí a teplotami okolo 10 stupňů putovali ulicemi kosmopolitní metropole a navštívili řadu památek v čele s katedrálou Sagrada Familia, Parkem Güell, či gotickou čtvrtí a Parkem de Montjuic. V pátek večer jsme se však rozjeli autobusem západním směrem po hlavním bulváru Avignuda Diagonal směrem do čtvrti Camp Nou, kde se ve sportovním komplexu nachází rozsáhlá sportoviště v čele s legendárním Nou Campem, domovem FC Barcelona. Hned sto metrů od fotbalového stánku mají domov také basketbalisté.

Nou Camp

Barcelona Lassa se o svou halu Palau Blaugrana dělí ještě s futsalisty a házenkáři, součástí arény je z boku i menší ledová plocha s přilehlou tribunkou, na níž zápolí místní hokejový tým. Když jsme asi hodinu před utkáním dorazili k Palau Blaugrana, právě na ledě probíhalo veřejné bruslení. Chtěl jsem si večer zpříjemnit pěnivým mokem, jenže chyba lávky. V hale se prodávalo pouze nealko pivo, takže kdo si chtěl dát plechovou Estrellu s nějakými těmi volty navíc, musel před budovu do některého ze stánků rychlého občerstvení, či do blízké restaurace na točené. To jsem si nakonec rozmyslel, protože venku byla zima a dovnitř se s alkoholem nesmělo.

Navíc jsem chtěl čas věnovat koupi nějakého suvenýru. Příliš jsem nepochopil logiku činovníků Barcelony, poněvadž fanshop (jemuž vévodil hlavně fotbal) jsme spolu s dalšími zájemci našli zavřený, takže mi bylo chabou útěchou, že jsem za dres Juana Carlose Navarra ušetřil. V centru města jsme sice předchozí den objevili obchod, v němž se prodávaly i basketbalové dresy, jenže bez jmenovky hráče a tak jsem se těšil právě na obchod u arény…

Fanshop FC Barcelona

Se smíšenými pocity jsme tedy vyhledali místa téměř naproti půlící čáře v šesté řadě, které za dvakrát 55 euro zajišťovaly perfektní výhled na dění na palubovce i na lavičkách. Čtvrt hodiny před zápasem se Palau Blaugrana začala rychle zaplňovat a má nálada se začala prudce vylepšovat. Asi ve 20:55 už mohl hlasatel rozjet typicky španělskou show při představování domácích borců (viz video na Facebooku Probasketu). Aréna se mezitím zaplnila téměř do posledního místa a příznivci (mezi nimiž bylo i cca 200 z Řecka) byli pořádně nažhavení. Nutno dodat, že po celé hale visela spousta nápisů žádající svobodu katalánských politiků, jež vláda v Madridu za jejich separatistické ideje před rokem (nejspíš neprávem) zatkla.

Samotné utkání se hrálo od počátku podle defenzivních not a domácí se přes dvě minuty nemohli prosadit proti obrannému šiku Panathinaikosu vedeného Calathesem. Hosté mezitím odskočili na 0-6, ale díky výborně hrajícímu rozehrávači Heurtelovi se Katálánci postupně dostali přes svého soupeře a první čtvrtinu ovládli 17-13. Nebyl to zápas Nicka Calathese, jemuž se až na světlé výjimky dlouho nedařilo a vyšší vedení přímočařeji hrající Barcelony odmítl až Papapeterou, který deseti body ve druhé části přitáhl hosté na dostřel. V poločase byli přece jen spokojenější domácí, jenže stav 37-36 dával tušit otevřený duel až do konce.

Ani začátek třetí části se domácím úplně nevydařil a hosté zase chvilku vedli, ale Seraphin s Heurtelem si jeli vlastní zápas a po koši prvního jmenovaného to bylo už o 10 pro Barcu. Panathinaikos však dobrou obranou a zamezením rychlých brejků nedovolil domácím více odskočit a po chybách Barcy se dostal až k vyrovnání 58-58. Koncovka poslední desetiminutovky ale patřila Barceloně, která v posledních 3,5 minutách povolila Řekům jen tři body a Kuric, Heurtel a Hanga díky trojkám pojistili svému celku jedenáctý triumf v letošní euroligové sezoně.

Atmosféra šesti tisíc fanoušků (podle oficiálního zápisu, já bych však tipoval určitě o 500 více) byla ke konci utkání doslova elektrizující a to i proto, že domácí podporoval bubeník s citem pro rytmus i decibely svého nástroje. Velká poklona slouží i fandům Panathinaikosu, kteří o sobě dávali vědět a statečně se bili s hlasovou převahou barcelonských. Palau Blaugrana má navíc výtečnou akustiku, která ještě přidávala na impozantnosti střetnutí.

Co říci závěrem? Přestože ani jeden z týmů nemá ve svém středu už tolik euroligových hvězd, jako dřív, byl k vidění zápas na úrovni play off. S vynikajícími obranami, efektními smečemi, ale i výbornými individuálními výkony především 23-bodového Thomase Heurtela, Kevina Seraphina (14 bodů a 7 doskoků za 16 minut), nebo hostujícího Ioannise Papapetroua se 17 body. Barcelona předvedla ale hlavně nevídanou dominanci na doskoku 39-19, což je ostuda pro slušnou podkošovou sestavu Panathinaikosu v čele s Lasmem a Thomasem, nebo atletickým křídlem Gistem.

 

Foto: autor

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace