eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Preview 6. kola Kooperativa NBL | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Preview 6. kola Kooperativa NBL

📁 Archiv, Články, Domácí soutěže, KNBL, Topstory 🕔27.10.2018
Preview 6. kola Kooperativa NBL

Please enter banners and links.

Celé kolo se odehraje  v sobotu a diváci se mohou těšit na zajímavá utkání. Pět z nich nemá zcela jednoznačného favorita, pouze souboj nováčka s obhájcem titulu je natolik jasný, že sázkové kanceláře nevypsaly kurzy na výhru Středočechů. V rámci oslav 100. výročí samostatného Československa nastoupí v tomto kole hráči všech týmů s trikolorou na dresu.

Svitavští Tuři se v utkání s Kolínem budou snažit o ukončení třízápasové série porážek. Z výhry se naposledy radovali ve třetím kole na Folimance. Nebudou to mít ale snadné, protože Medvědi jsou letos střelecky velmi dobře disponovaní a opírají se o výkony Waltona s Thompsonem. Domácí zatím postrádají střeleckou individualitu prvně jmenovaného kolínského snajpra. Tuři budou chtít opět využít rozehrávačské kvality Romana Marko a pokud chytí Pavel Slezák střeleckou slinu, může se Střelnice změnit v opravdovou střelcnici. V minulém ročníku vyhrál Kolín oba vzájemné zápasy. Asistent trenéra Turů Lukáš Pivoda k utkání poznamenal: „Soupeř měl před sezonou šťastnou ruku při výběru hráčů ze zahraničí ze kterých se nejvíce prosazují Walton s Thompsonem. Ve velké formě hraje Šafarčík. Kolín je zatím střelecky při chuti, zatěžuje konto soupeřů v průměru 87 body. Pokud předvedeme týmový výkon na obranné polovině s rychlým přechodem do útoku po celou dobu utkání, máme podle mého názoru, velkou šanci vrátit se na vítěznou vlnu.“ Kolínský kouč Pavel Beneš zase míní: „Výsledky Svitav ukazují, že jejich mix zkušených, zahraničních a mladých talentovaných hráčů funguje. Když k tomu přidáme, že jejich hru řídí jeden z nejlepších rozehrávačů ligy, pak  nás čeká velmi těžké utkání. I přes sílu Svitav jedeme k soupeři ukázat kvalitu a stáhnout výhru na naši stranu.“ Rozhodčími utkání budou Hruša, Vondráček, Komprs.

Utkání sousedů v tabulce uvidí ostravská hala Tatran. Domácí NH Ostrava, podobně jako její soupeř, Sluneta Ústí, má na svém kontě jediné vítězství a v nadcházejícím souboji vidí příležitost přidat další. Oba týmy potřebují zabrat, protože dosavadní výsledky je neuspokojují a tak půjde o „zápas pravdy“. NH chce využít domácího prostředí a bude spoléhat na střelecký výkon Alleyna, Boogse a Petra Bohačíka, kterým by z druhé strany měli konkurovat především Stevanovic, P. Houška, Pecka či Svejcar. Severočeši utkáním uzavřou sérii tří zápasů venku. Na dnešní utkání se naladili ve středu výhrou ve Vídni nad Viennou 93:80 a střeleckou navštívenku ostravskému týmu poslal Stevanovic s 23 body. Domácí hráč Luka Zafarijevic k utkání říká: „Na trénincích tvrdě pracujeme a snažíme se zlepšit týmovou chemii a soudržnost. Věříme v proces a to, že se každý den zlepšujeme. Chceme, aby naše hra byla efektivní  a v sobotu chceme vyhrát.“ Trenér Slunety Antonín Pištecký před cestou na sever Moravy uvedl: „Důležité utkání v Ostravě, hodně podobně poskládaný tým z českých hráčů, doplněný o cizince. My se chceme soustředit na naši obranu, která nám nefunguje na 100 %, ale zlepšujeme se a věřím, že v Ostravě předvedeme dobrý výkon a přivezeme výhru.“ Utkání budou řídit Matějek, Kurz, Karafiát.

Do prostějovského Sportcentra DDM jede opavský tým s vírou zahladit šrámy z prohraného utkání s Benátkami v Lize mistrů. Na Hané se mu v minulé sezoně nadmíru dařilo a z 10 utkání v KNBL a Českém poháru jich vyhrál devět! Tuto sérii by Opavští rádi prodloužili, ale narazí na soupeře, který prahne po odvetě a který spoléhá na kvality nových zahraničních posil. Z těch se nejvíc prosazuje Douglas, Pelko, Smith. Síla Olomoucka vzrostla s příchodem Lukáše Palyzy. Domácí budou chtít navázat na dobrý výkon z Pardubic, kde nebyli daleko od výhry. Atraktivitě utkání může pomoci jistě výborná atmosféra, protože svůj tým se chystá podpořit i početná kolonie opavských fanoušků. K nadcházejícímu duelu poznamenal olomoucký trenér Predrag Benáček: Narazíme na těžkého soupeře, pokud ale k bojovnosti z posledních zápasů přidáme větší důraz na doskoku a klid při střelbě trestných hodů, nebudeme bez šancí. Opava je nesmírně kvalitní celek, my potřebujeme v domácím prostředí bodovat bez ohledu na to, kdo se proti nám postaví.“ Jeden z lídrů BK Opava Miroslav Kvapil upozorňuje, že „musíme zase přepnout z Ligy mistrů na domácí soutěž, vzít si ze zápasu s Benátkami to dobré, na zbytek zapomenout a v Prostějově vyhrát.“ Utkání budou rozhodovat Blahout, Jeřáb, Znamínko.

Děčínští Válečníci se v pondělí postarali o první prohru Pardubic v této sezoně. A na tuto výhru chtějí svěřenci Pavla Budínského navázat v domácí hale v utkání s USK Praha. Do utkání jdou v roli mírného favorita, ale při vzpomínce na minulou sezonu musí být velmi obezřetní. V lize s Pražany prohráli obě utkání a v Českém poháru to bylo 1 – 1. Touha vrátit to soupeři i s úroky je velká a pomoci by mělo i domácí prostředí. Tým USK ale nepatří k těm, které by se snadno vzdávaly a zalekly se bouřlivého prostředí. Mladí hráči těží z dobré spolupráce se zkušeným Vusavljevičem, ale i s Američany Applebym a Whackem, který se po zranění vrátil do sestavy. K těmto hráčům se přidávají tuzemští Mareš se Sehnalem a je z toho poměrně velká útočná síla. Motorem děčínského celku jsou vedle Autreye, zkušený Pomikálek a stále se lepšící Grunt,  Kroutil a Feštr. Předností mužstva je ale i vyrovnaná lavička. Zkušený lodivod domácích Pavel Budínský k utkání s USK řekl: „USK je tradiční rival se kterým bývají utkání velmi náročná nejen basketbalově, ale především mentálně. Navíc si myslím, že tak jako my trochu netradičně získali výhru v Pardubicích, budou se o to samé pokoušet Pražané u nás. Osobně budu na hráče apelovat, abychom prožité zkušenosti z loňské sezony použili v nastavení naší hlavy pro toto utkání. Žádný zápas se nevyhraje sám, každý začíná za stavu 0:0 a proto je potřeba předvést zodpovědný výkon po celých 40 minut.“ V minulé sezoně ještě na lavičce USK Dino Repeša nebyl, ale ví, co od utkání očekávat, když říká „s Děčínem nás nečeká nic lehkého. Hrají teď velmi dobře, což ukázali a potvrdili v Pardubicích. Navíc na domácí palubovce jsou daleko víc agresivní na obou stranách hřiště. Já doufám, že se nám do soboty podaří vyléčit všechna zranění a budeme kompletní, protože na Děčín budeme potřebovat všechny naše hráče. Pokud se vyrovnáme s jejich obranou, máme šanci na jejich půdě překvapit.“ Utkání přijedou řídit Hošek, Kec, Kučírek.

Hráči Beksy budou chtít pod Špilberkem zapomenout na porážku do Saratova, ale především na nezdar v domácím utkání s Děčínem, V Brně završí zápasy nabitý týden a rádi by prodloužili úspěšnou sérii vzájemných utkání s týme z jihomoravské metropole. Poslední ligová výhra brněnských basketbalistů se vztahuje k datu 19.3.2014. V letošní sezoně Brňané doma nepoznali hořkost porážky a jsou milým překvapením soutěže. Jejich dosavadní bilance 3 – 2 je řadí na 5. místo tabulky. A mohlo být ještě lépe, nebýt nešťastné prohry na USK o jediný bod. Klíčovým mužem brněnského je rozehrávač Deremy Geiger a aktuálním průměrem 18,8 bodu. Má výbornou úspěšnost trojkové střelby (51,6 %). Velkou práci možná budou mít podkošoví hráči Pardubic s domácím pivotem Keelym, který dává přes 15 bodů v každém utkání. Velmi platným hráčem je Radek Farský, který k týmu přišel z USK Praha, a má trojkovou úspěšnost 60,9 %. Beksa nesmí podcenit úvod utkání a dohánět ztrátu jako tomu bylo proti Děčínu. Naopak by měla na domácí vyrukovat v takovém stylu jako na Saratov. Pardubický kouč Levell Sanders před utkáním uvedl: „Brno má v letošní sezoně kvalitnější tým než v minulosti. Mají dobrý mix zkušených a mladších hráčů, také je zjevné, že zrychlili hru. Co se týče nás, klíčová bude naše defenzivní fáze: jak z hlediska dobré komunikace, protože domácí mají hodně útočných akcí a nedá se na všechny připravit, tak z hlediska obranného doskoku. Chceme hrát rychlou přechodovou fázi, ale pokud necháme soupeře útočně doskakovat, dáváme mu víc šancí ke skórování a pak nemůžeme hrát rychlý protiútok tak často, jak bychom chtěli.“ Jeho protějšek na brněnské střídačce Dejan Jakara o utkání soudí: „Pokud si chceme udržet dobrou obranu, budeme muset do zápasu dát všechno a fyzicky bojovat, byť jsou na tom Pardubice lépe. Myslím, že Pardubice mají letos lepší tým než před rokem. Zkušenosti z evropské soutěže jim hodně pomohly. Vím, jak je pro ně těžké hrát téměř tři zápasy za týden, takže bychom toho mohli využít. Budeme maximálně připraveni a budeme se soustředit na tento nelehký zápas.“ Rozhodčími utkání budou Vyklický, Linhart, Vošahlík.

Jediný zápas, který má jasného favorita se bude hrát v Hradci Králové – Třebši, kde hnízdí  místní Královští sokoli. Za nimi si pro další výhru přijede obhájce titulu z Nymburka. Bude to utkání týmů z obou pólů tabulky a zatímco hosté všechny utkání v lize vyhráli, domácí to mají naopak. Rozhodujícím faktorem bude herní kvalita hráčů, protože domácí nemohou konkurovat síle nymburského celku, který má ve svých řadách šest českých reprezentantů. Domácí nováček se opírá o zkušenost Petera Sedmáka a Dušana Panduly, nebezpeční jsou ale i zahraniční akvizice, Marko Rikolo a Bryce Canda, který je s průměrem 15 bodů nejlepším střelcem. Utkání lze označit jako „duel rodiny Peterků“. Hradecký tým trénuje Lubomír Peterka, který koučuje syna Ondřeje, v dresu Nymburka nastoupí mladší syn Martin. Velké dilema bude mít určitě paní Radka Peterková, komu víc fandit. Nymburský asistent Aleksander Sekulič  o soupeři a utkání říká: Je to tým, který sice nemá ještě žádné vítězství, ale jsou to vesměs dobří střelci za tři body. Mají i hráče s dobrými předpoklady pro útočné doskoky. Pro nás může být důležité zastavit jejich nejdůležitější střelce Candu a Sedmáka, a omezit jejich doskakování pod oběma koši. Oba jsou podle mě nejlepšími hráči týmu. Pro nás je v tomto období důležitý každý zápas, protože pro pozvednutí sebevědomí potřebujeme vyhrávat a ne se trápit.“  V domácí týmu je nejistý start Panduly a Mráze. Utkání budou řídit Baloun, Jedlička, Pokorný.

 

Foto: Basket Brno

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace