eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Extraliga kadetek: Titul vybojovaly domácí hráčky, bronz putoval do Prahy

📁 Články, Domácí soutěže, Mládež, Topstory 🕔7.5.2018
Extraliga kadetek: Titul vybojovaly domácí hráčky, bronz putoval do Prahy

Please enter banners and links.

V prvním semifinálovém zápase se utkala domácí Slovanka a Trutnov, pátý tým základní části. Pražský celek si pohlídal vstup do zápasu a rychle vedl 8-2. Na toto skóre zareagovala trojkou trutnovská Tereza Králová, Slovanka ale opět odskočila a výraznější náskok si vybudovala již během první čtvrtiny. Domácí tým zdobila hlavně dobrá obrana, Trutnov trápily ztráty a nízká úspěšnost střelby. Slovanka v poločase vedla o pětadvacet bodů a po změně stran dovedla utkání do vítězného konce. Vítěz základní části těžil hlavně ze hry z vymezeného území, ze kterého nastřílel hned osmačtyřicet bodů. Eliška Hálová byla s patnácti body nejlepší střelkyní zápasu, navíc jí jediný doskok dělil od zisku double-double. Třináct bodů přidala Barbora Bušková a dvanáct jich zapsala Andrea Ondroušková. Po osmi bodech v dresu Trutnova zapsaly Kateřina Všetečková a Tereza Králová. Slovanka si v neděli zahraje o titul, Trutnov čeká souboj o bronz.

Ve druhém semifinále se střetly původně třetí Žabiny a druhý USK. Úvodních deset minut skončilo vyrovnaně, skóre se přelévalo ze strany na stranu. Ve druhé čtvrtině měly mírně navrch Žabiny, které si do poločasu vypracovaly sedmibodové vedení. Na začátku druhé půle Brno odskočilo až na deset bodů, USK ale proměnil trojku z rukou Anny Merhautové a koš s faulem vsítila Barbora Kapková. Na druhé straně odpověděla dvojtaktem Tereza Pogányová, duo Merhautová – Kapková se ale opět postaralo o následujících šest bodů a USK byl zpátky ve hře. Po koši Sarah Gallasové dokonce vedl 46-44, skóre těsně před koncem třetí čtvrtiny srovnala Veronika Štursová. V dramatické závěrečné části se oba týmy opět přetahovaly o každý bod, necelé čtyři minuty před koncem vedl USK o bod, následně se ale prosadila Štursová a Žabiny šly do vedení. Pražský tým už se trefit nedokázal, Žabiny třemi trestnými hody v řadě vedení natáhly na čtyři body. Vítězství košem šest vteřin před sirénou definitivně potvrdila Pogányová. Brno bylo lepší na doskoku a zapsalo méně ztrát, zvládlo tak ustát horší procento střelby. Dvanáct bodů nastřílela Tereza Pogányová s Eliškou Hamzovou, USK vedla s dvaceti body Anna Merhautová. O první místo si tak zahrají Žabiny a Slovanka, USK vyzve Trutnov v souboji o třetí místo.

Ve skupině play-out zavítaly chomutovské levhartice do Havířova. Zápas lépe začal domácí tým, který po deseti minutách vedl 17:9. Havířov v dobrém výkonu pokračoval i nadále a do šaten si odnášel třináctibodové vedení. Chomutov se ale nevzdal a během třetí části předvedl neskutečný obrat, po kterém dokonce o bod vedl. Čtvrtinu zahájila pěti body Nikola Zdeňková, tři trestné hody proměnila Valentýna Kadlecová. Havířov zapsal trojku od Terezy Kubeňové, na tu ale Chomutov odpověděl trojkou Karolíny Pikalové. Necelou minutu před koncem třetí desetiminutovky upravila na 46:45 Adéla Mešková. Závěrečnou část naopak zahájil bodovou šňůrou Havířov a opět vedl o pět bodů. Začátek této čtvrtiny se ukázal jako klíčový, jelikož Chomutov už náskok domácích znovu otočit nedokázal. Pět minut před koncem to bylo o dva body, blíž už se ale levhartice nedostaly. Havířov byl lepší na doskoku, zapsal méně ztrát a vybojoval si sedmadvacet trestných hodů. Eliška Kubíčková nastřílela dvacet sedm bodů a přidala dvanáct doskoků, Anna Paťorková zazářila čtrnácti body a sedmadvaceti doskoky.

KP Brno na domácí palubovce sehrálo zápas se Strakonicemi. Hostující celek držel s domácími hráčkami krok během první čtvrtiny, poté začal mírně ztrácet. Během třetí čtvrtiny se manko Jihočešek dostalo až na třicet bodů a o vítězi tak nemohlo být pochyb. Brno si pomohlo dvaceti osmi doskoky v útoku a lepší střelbou, díky které nakonec zvládlo i vyšší počet ztrát. Strakonicím se nedařila střelba za dva body a střílely o osm šestek méně. Lenka Slavíková vedla domácí tým s dvaceti body, Veronika Koppová ji podpořila patnácti body a čtrnáct zvládla Romana Veselá. Jedinou dvoucifernou střelkyní Strakonic byla s dvanácti body Anna Ovsjanniková.

Sobotní výsledky:

MČR:

Basket Slovanka – Loko Trutnov

USK Praha – Žabiny Brno 57:63

Play-out:

BK Havířov – Levhartice Chomutov 60:53

KP Brno – BK Strakonice 84:51

V zápase o třetí místo Trutnov dlouho trápil USK, nakonec se však z medaile radoval pražský tým. Po osmi odehraných minutách vedl Trutnov 13:10, následovalo ale sedm bodů USK v řadě a pražský klub šel do vedení. USK byl mírně vpředu i během první půle druhé části, po trojce Marie Žílové už to bylo 28:19. Trutnov si vzal time-out, přešel z osobní obrany na zónovou a pomalu začal manko stahovat. Ještě do poločasu se Východočešky vrátily do hry a bylo to 30:30. Vstup do druhého poločasu měl lepší USK, ačkoliv se Trutnov i nadále držel na dostřel. Na začátku čtvrté čtvrtiny snížila na rozdíl dvou bodů dvěma trestnými hody Markéta Šmahelová, blíž už se ale trutnovské hráčky nedostaly. Trutnov si řekl o devatenáct trestných hodů, srážel ho ale vysoký počet ztrát. Kristýna Holubcová byla s třiadvaceti body nejlepší střelkyní zápasu, USK táhla s osmnácti body Anna Merhautová. Bronzové medaile tak oslavil USK, Trutnov zakončil sezónu na celkovém čtvrtém místě.

V souboji o titul byly dlouho lepší Žabiny, Slovanka se ale nevzdala a bojovala až do konce. Po vyrovnaném poločase se třetí čtvrtina lépe povedla Brnu, které si do závěrečné čtvrtiny odnášelo pětibodový náskok. Čtyřmi body v řadě otevřela čtvrtou část Petra Malíková, Žabiny v následujícím útoku úspěšné nebyly a Slovanku poslala do vedení Monika Fučíková. Petra Malíková přidala dalších šest bodů v řadě a šňůru Slovanky utnula až čtyři minuty před koncem Veronika Štursová. Žabiny už se ale nedokázaly vrátit do zápasu a šestibodový náskok vrátila pražskému týmu Ondroušková. I v tomto zápase podržela Slovanku obrana, když povolila Žabinám za posledních deset minut pouze tři body. Domácí tým byl lepší na doskoku a zapsal méně ztrát, utkání dokázal vyhrát i přes nižší úspěšnost střelby. Petra Malíková vedla Slovanku k vítězství sedmnácti body, třináct bodů nastřílela Andrea Ondroušková. Žabiny našly jedinou dvoucifernou střelkyni v Tereze Pogányové, autorce jedenácti bodů. Letošní ročník extraligy kadetek tedy ovládla Slovanka, stříbro získaly Žabiny.

V závěrečném kole play-out přijel Chomutov bojovat do Brna, kde nakonec dokázal zvítězit těsně o dva body. Levhartice vedly po třetí čtvrtině o jedenáct bodů, KP Brno ovšem zabojovalo a sahalo po vítězství. Necelou minutu před závěrečnou sirénou snížila na rozdíl jediného koše Aneta Škápíková, Chomutov se v následujícím útoku dopustil ztráty. Brno mělo k dispozici poslední útok, dvoubodová střela ale obroučkou nepropadla. Následovala opět ztráta levhartic, cestu do koše ale nenašla ani závěrečná brněnská trojka. Chomutov se dopustil více ztrát, proměnil ale polovinu střel za dva body. K výhře ho do dvaceti devíti body a osmnácti body dovedla Natálie Horsáková, brněnská Romana Veselá zapsala šestnáct bodů. KP Brno zakončilo sezónu na devátém místě a má jistotu účasti v extralize i příští sezónu, Chomutov i přes nedělní výhru skončil na jedenáctém místě a o extraligovou příslušnost bude bojovat v baráži.

Strakonice zavítaly do Havířova, ani zde však jihočeský celek nedokázal uspět. Hostující hráčky opět odehrály velmi dobrý poločas a držely se na dostřel, po změně stran se ale výrazněji začal projevovat domácí tým. Po třiceti minutách Strakonice ztrácely hratelných třináct bodů, Havířov už ale nepřipustil žádné drama a výhru si pohlídal. Domácí tým se opíral hlavně o dobré doskakování a dobré procento střelby za dva body. Anna Paťorková do statistik zapsala dvacet osm bodů a osmnáct doskoků, na straně Strakonic se dařilo Tereze Soukupové, autorce jednadvaceti bodů. Havířov se nakonec zachránil a skončil na desátém místě, Strakonice skončily dvanácté a budou bojovat o setrvání v extralize v baráži.

Nedělní výsledky:

MČR:

Loko Trutnov – USK Praha 54:71

Basket Slovanka – Žabiny Brno 62:52

Play-out:

KP Brno – Levhartice Chomutov 75:77

BK Havířov – BK Strakonice 79:64

 

Zdroj foto: Aneta Bachtíková

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace