eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Extraliga kadetek: O postupu na MČR mezi Hradcem a Trutnovem musel rozhodnout až pátý zápas, KP Brno má jistotu záchrany

📁 Články, Domácí soutěže, Mládež, Topstory 🕔20.4.2018
Extraliga kadetek: O postupu na MČR mezi Hradcem a Trutnovem musel rozhodnout až pátý zápas, KP Brno má jistotu záchrany

Please enter banners and links.

Slovanka zavítala na palubovku týmu HB Basket. Slovanka vedla 2:0 na zápasy a jako vítěz základní části byla favoritem. HB Basket začal dobře a se svými soupeřkami držel krok během první čtvrtiny, kterou prohrál o jediný bod. Ve druhé části se už začala projevovat síla hostujícího týmu, přesto se však domácí hráčky držely na dostřel a v poločase ztrácely pouze devět bodů. Po změně stran ovšem Slovanka zabrala a vypracovala si dvouciferný náskok, na který už HB Basket nedokázal odpovědět. Slovanka nasbírala sedmatřicet útočných doskoků a dala dvacet bodů z druhých šancí, navíc zapsala jen jedenáct ztrát. HB Basket měl lepší úspěšnost střelby z pole, proměnil ale jen šest trestných hodů, a navíc zapsal dvacet pět ztrát. Hostující Andrea Ondroušková zapsala ceněný triple-double za dvacet bodů, dvanáct doskoků a málo vídaných deset zisků, Monika Fučíková nastřílela bodů devatenáct. HB Basket vedla s patnácti body a jedenácti doskoky Charlotte Semgady. Slovanka ovládla sérii 3:0 a uspořádá MČR.

USK vyrazil na hřiště Sparty. Domácí hráčky sice od začátku ztrácely, prvních dvacet minut ale nenechaly soupeřky výrazněji odskočit. USK už začal ve druhé půli dominovat, odskočil na dvouciferný rozdíl, a již nedal domácímu týmu šanci utkání zdramatizovat. USK byl lepší na doskoku, nastřílel čtyřicet bodů z vymezeného území a měl produktivnější lavičku. Spartu trápil vysoký počet ztrát a horší úspěšnost střelby. V dresu USK se dařilo Sarah Gallasové, která nastřílela devatenáct bodů a přidala dvanáct doskoků, tři asistence a čtyři zisky. Jedinou dvoucifernou střelkyní Sparty byla s čtrnácti body Tereza Halátková. USK taktéž vyhrál 3:0 a jako druhý celek základní části bude na mistrovství patřit mezi kandidáty na titul.

Mečbol měly i Žabiny na hřišti Studánky. I toto utkání mělo téměř stejný průběh jako předchozí zápasy. Pardubice se soupeřkami držely krok během prvního poločasu, ačkoliv se nedostaly do vedení. Žabiny vedly v poločase o čtyři body, po změně stran si ale vypracovaly dvouciferné vedení a zápas dovedly do vítězného konce. Pardubice zapsaly pouze sedm útočných doskoků a Žabiny byly na doskoku celkově lepší. Pardubice proměnily čtyřicet procent střel za tři body a střílely třicet trestných hodů, jejich střelba za dva body se ale vyšplhala pouze na 19.4%. Brno naopak střílelo s úspěšností 48.3%. Díky výborné střelbě z pole nakonec dokázalo ustát i vyšší počet ztrát. Tereza Pogányová se na výhře podílela sedmnácti body, patnáct bodů přidala Zuzana Máchová a po deseti bodech nastřílely Eliška Hamzová a Veronika Štursová. Pardubická Pavlína Tabačková se blýskla sedmnácti body. Žabiny rovněž zvítězily 3:0 na zápasy a čeká je další MČR.

Za stavu 1:1 zavítal Hradec Králové do Trutnova. Hradecké lvice utkání začaly o trochu lépe a po deseti minutách vedly o čtyři body. Na začátku páté minuty druhé čtvrtiny šel Trutnov po koši Terezy Králové do jednobodového vedení, ve zbytku desetiminutovky už ale Trutnov přidal jen jeden bod a Hradec šel do desetibodového vedení. Třetí část zahájily čtyřmi body v řadě domácí hráčky, Hradec odpověděl košem Anny Pleskotové. V polovině třetí čtvrtiny vedly lvice už o čtrnáct bodů, Trutnov se ale nevzdal a ještě do konce části se dokázal dostat na rozdíl pěti bodů. Po koši Štěpánky Ježkové na začátku závěrečné čtvrtiny už to bylo jen o tři body a Trutnov se pokoušel překlopit skóre na svou stranu. Hradec nátlaku odolal, odskočit sice znovu nedokázal, ale domácí hráčky do vedení nepustil. Tři minuty před koncem proměnila trojku hradecká Simona Fišerová a Trutnov odpověděl dvoubodovou trefou z rukou Anety Finkové, od této chvíle už ale ani jeden tým další body nepřidal a utkání tak skončilo těsným rozdílem lépe pro Hradec. Lvice zapsaly pětadvacet ztrát, byly ale lepší na doskoku. Simona Fišerová byla nejlepší střelkyní Hradce se čtrnácti body, po jedenácti bodech přidaly Martina Sakslová a Natálie Rálišová. Pro Trutnov obstarala osmnáct bodů Kristýna Holubcová, jedenáct bodů zapsala Tereza Králová. Hradecké lvice se ujaly vedení 2:1 a v neděli budou mít šanci sérii ukončit.

Chomutov ve skupině o záchranu na svém hřišti přivítal KP Brno. Hostující hráčky byly od začátku mírně lepší, domácí hráčky se stále držely na dostřel, Brno si ale ještě do poločasu vybudovalo třináctibodové vedení. Levhartice dělaly co mohly, ale manko už se jim smazat nepodařilo. Brno bylo lepší na doskoku a zapsalo méně ztrát, hlavní roli také hrála úspěšnost střelby, když Brno proměnilo přes čtyřicet procent střel za dva i za tři body. Hostující tým ve svém středu našel hned čtyři dvouciferné střelkyně, nejlepší z nich byla s osmnácti body Romana Veselá. Petra Knoflíčková se na výhře podílela sedmnácti body, Petra Karlíková si jich připsala šestnáct. Za Chomutov se prosadila Natálie Horsáková, která si připsala double-double za jedenáct bodů a deset doskoků.

Strakonice se doma utkaly s Havířovem. Hostující hráčky vedly už po deseti minutách o deset bodů, v poločase už to bylo o dvacet. Strakonice už nedokázaly manko snížit a zápas zdramatizovat. Havířov těžil zejména z útočných doskoků, kterých si připsal třicet šest. Dopustil se sice více ztrát, podržela ho ale lepší úspěšnost střelby. Na úspěchu se nejvýrazněji podepsalo duo ve složení Anna Paťorková a Eliška Kubíčková. První jmenovaná do statistik zapsala dvacet sedm bodů a devatenáct doskoků, Kubíčková ji následovala s pětadvaceti body a sedmnácti doskoky. Strakonická Tereza Soukupová vedla Jihočešky se čtrnácti body a deseti doskoky.

Sobotní výsledky:

Play-off:

HB Basket – Basket Slovanka 54:71

BA Sparta – USK Praha 44:61

Studánka Pardubice – Žabiny Brno 53:74

Loko Trutnov – Sokol Nilfisk Hradec Králové 48:51

Play-out:

Levhartice Chomutov – KP Brno 54:79

BK Strakonice – BK Havířov 43:75

Trutnov v neděli čekal zápas o všechno. Výhra znamenala srovnání série, prohra naopak konec sezóny. Hned v úvodu utkání se trefil Hradec, poté se ale dlouho nic nedělo, Trutnov skóre srovnal až ve čtvrté minutě hry. Jeho první body nakonec odstartovaly bodovou šňůru domácích, kteří po první čtvrtině vedli 20:8. Trutnov si náskok držel během první půle druhé čtvrtiny, závěr druhé části ale patřil hradeckým lvicím, které se dotáhly až na tři body. Trutnov si tak do šaten odnášel náskok v podobě jediného koše. Po změně stran byly opět o chlup lepší domácí hráčky a opět vedly dvouciferným rozdílem, lvice ale opět zabojovaly a manko stáhly. Poté ale Hradec pět minut nepřidal jediný bod, čehož Trutnov využil a opět odskočil. V závěrečné čtvrtině už domácí tým nedal Hradci šanci zápas otočit a vítězství si pohlídal. Trutnov byl lepší na doskoku a lépe střílel. Tereza Králová nastřílela dvacet sedm bodů, dvacet přidala Kristýna Holubcová. Nikola Šafránková byla s dvaceti body nejlepší střelkyní Hradce, sedmnácti body ji podpořila Simona Fišerová. Trutnov srovnal sérii na 2:2 na zápasy, o vítězi rozhodne páté utkání, které se odehraje ve středu v Hradci Králové.

Ve skupině play-out se utkal Chomutov s Havířovem. Levhartice měly výhodu domácího prostředí, kterého také využily. Havířov měl stejný počet útočných doskoků jako Chomutov a zapsal dokonce o osm ztrát méně, zradila ho ale úspěšnost střelby. Zatímco domácí hráčky proměnily čtyřicet pět procent střel za dva body, Havířov se dostal jen na jednatřicet procent. Chomutov si během druhé čtvrtiny vybudoval dvouciferný náskok, který už si nenechal vzít a podařilo se mu ho udržet až do konce zápasu. Nikola Zdeňková byla s devatenácti body nejlepší střelkyní domácích, double-doublem za sedmnáct bodů a osmnáct doskoků ji doplnila Natálie Horsáková a trojice dvouciferných střelkyň uzavřela se čtrnácti body Adéla Mešková. Nejlepší střelkyní zápasu byla s dvaadvaceti body havířovská Eliška Kubíčková.

KP Brno hrálo v neděli ve Strakonicích, odkud si odvezlo vysokou výhru. Hostující hráčky měly od začátku zápasu převahu, již po deseti minutách vedly o patnáct bodů a vedení neustále navyšovaly i ve zbytku utkání. Strakonice zradila střelba, ztrácely i na doskoku a dopustily se třiceti čtyř ztrát. Brno jich naopak zapsalo jen čtrnáct a proměnilo přes polovinu střel za dva body. Hned šest z osmi hráček nastřílelo dvouciferný počet bodů, nejlepší střelkyní byla s dvaceti body Aneta Škápíková. Romana Veselá byla velice blízko zisku triple-double, když do statistik zapsala třináct bodů, sedm doskoků a devět získaných míčů. Ani jedna hráčka Strakonic nenastřílela více než deset bodů, Violet Roučková byla s devíti body nejlepší střelkyní domácích. Strakonice už nemají naději na záchranu a budou bojovat o udržení extraligy v baráži, Brno si naopak tímto vítězstvím pojistilo devátou příčku a setrvání v extralize kadetek.

Nedělní výsledky:

Play-off:

Loko Trutnov – Nilfisk Sokol Hradec Králové 67:47

Play-out:

Levhartice Chomutov – BK Havířov 72:59

BK Strakonice – KP Brno 39:101

Ve středu se hrál závěrečný zápas mezi Hradcem Králové a Trutnovem, který rozhodoval o postupujícím týmu na MČR. Hradecké lvice měly výhodu domácího prostředí, tu ale začaly využívat až ve druhé čtvrtině. V první části měl mírně navrch Trutnov, ačkoliv na začátku ztrácel 7:2. Po koši Kristýny Holubcové se ovšem dostal do vedení, následovala trojka Terezy Králové a po dvoubodové střele Anety Finkové Trutnov vedl po deseti minutách o pět bodů. Ještě dvě minuty před koncem prvního poločasu vedly hostující hráčky 37:29, závěr čtvrtiny ale patřil lvicím, které bodovou šňůrou otočily skóre ve svůj prospěch a do šaten si odnášely dvoubodové vedení. Po změně stran proměnila dvě šestky Králová a bylo srovnáno, následovala ale střelecká smršť Hradce, který během třech minut proměnil tři trojky a střelu za dva body. Trutnov prohrával o devět bodů, nesložil ale zbraně a díky vynikající obraně zůstal v zápase. Po zbytek třetí části už povolil soupeřkám jen dva body a pomalu manko stahoval. Poslední čtvrtina slibovala drama, Hradec vedl pět minut před závěrečnou sirénou o čtyři body po koši Simony Fišerové. Byla to ale opět výborná obrana, která Trutnov podržela. Hostující hráčky už ve druhé půli závěrečné čtvrtiny nedovolily domácím skórovat a dvě a půl minuty před koncem šly po trojce Králové poprvé ve druhém poločase do vedení. Následně se trefila Štěpánka Ježková a zatím nejdůležitější vítězství sezóny potvrdila třemi trestnými hody Markéta Šmahelová. Doskoky skončily vyrovnaně, Trutnov měl o něco lepší střelbu za tři body a zapsal méně ztrát. K vítězství ho třiadvaceti body a devíti doskoky vedla Tereza Králová, dvanácti body přispěla Kristýna Holubcová. Nejlepší střelkyní Hradce byla se čtrnácti body Natálie Rálišová. Trutnov se stal posledním týmem postupujícím na závěrečný turnaj. S účastí pražských USK a Slovanky a brněnských Žabin je tak Trutnov nejmenším městem, který si vybojoval účast na MČR.

Středeční výsledky:

Sokol Nilfisk Hradec Králové – Loko Trutnov 58:66

 

Zdroj foto: Marta Drbohlavová

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace