eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Ostravský obrat snů, Olomoucko překvapilo Beksu | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Ostravský obrat snů, Olomoucko překvapilo Beksu

📁 Články, Domácí soutěže, KNBL, Topstory 🕔11.3.2018
Ostravský obrat snů, Olomoucko překvapilo Beksu

Please enter banners and links.

Neúplné 3. kolo nadstavby přineslo tři jednoznačné výsledky, ale také nečekaný, leč zasloužený triumf Olomoucka v Pardubicích, nebo velký obrat Nové Huti z -24 na konečných 86:81.

Olomoucko se vyrovnalo s absencí Močnika a Norwy ve velkém stylu. Rozehrávku obstarali Dedek s Šepou, popřípadě Gogou a Hanáci ani o píď neslevili ze své ofenzivní show. Přestože i hlavní bodoví lídři Fuller s Mitchellem v týdnu kvůli nemoci netrénovali tak, jak by bylo potřeba, zejména druhý jmenovaný řádil jako černá ruka. Jeho 30 bodů a 12 doskoků trápilo Beksu měrou vrchovatou. Po vyrovnaném prvním poločase byly Pardubice o bod vzadu, avšak po změně stran začali hosté rychlou šňůrou 0-6. Olomoucko dobře využívalo častých okének v domácí obraně a svéj náskok si zkušeně drželo. Ke konci třetí periody dokázal Fuller se Šepou zvýšit už na 61-73 a domácí bili na poplach. Ztrátu začal hned od počátku poslední desetiminutovky redukovat Radek Nečas, k němž se přidal například nejlepší pardubický střelec Spearman (24 bodů) a v polovině 36. minuty už to bylo 82-83. O minutu později už vyrovnával z dálky Pandula a Dašická bouřila. Ne však na dlouho. Koncovka totiž patřila hostům. Domácí snahy zmařil za stavu 86-90 Spearman, jemuž v útoku vypadl míč a Pandula musel hasit hostující protiútok nesportovní chybou. Hanáci si svůj mírný náskok už dokázali uhlídat a slaví velké vítězství.

„Rozhodl vstup do zápasu. Dovolili jsme hostujícímu týmu, aby se dostal do útočné pohody a pak jeho hráči trefovali i těžší trojky. V průběhu druhého poločasu jsme se dokázali přiblížit, ale vždycky jsme udělali chyby v obraně a soupeř to potrestal, třeba i košem s faulem. Dostali jsme 94 bodů – věděli jsme o útočné síle Olomoucka, ale je třeba říci, že naše obrana nebyla tak důsledná a agresivní, jak by měla být,“ poznamenal domácí kouč Tomáš Bartošek.

„Myslím, že jsme vyhráli zaslouženě. Vedli jsme 35 minut, Pardubice nás pokaždé dotáhly, ale my jsme šli znovu do vedení. Musím ale říci, že jsem z vítězství překvapený, protože náš tým celý týden trénoval v malém počtu hráčů kvůli viróze, která u nás řádí. Utkání jsem se obával, myslel jsem si, že kvůli nedostatku sil nás Pardubice převálcují, ale naštěstí pro nás se to nestalo. Měli jsme i štěstí v tom, že Mitchell trefoval trojky, není to jeho největší přednost, ale hrál odvážně, věřil si a dával. Nevyhráli jsme jen kvůli tomu, ale i kvůli tomu,“ byl spokojen trenér vítězů Predrag Benáček.

 

Nymburku stačilo 5 minut

Prakticky celý první poločas se držela Opava oslabená o Šiřinu s Vlčkem v souboji s Nymburkem. Od stavu 35-37 ale mistr odskočil i díky dvěma trojkám Bohačíka s Lawrencem na 41-49, když druhou periodu zakončil tříbodovou akcí Vyoral. Kde Středočeši skončili, tam pokračovali po změně stran. Šňůra 2-10 za dvě minuty dopomohla rozhodnout zápas a ten pokračoval v místy exhibičním tempu až do svého závěru (88-100). Nymburk mohl pošetřit síly na odvetu Ligy Mistrů s AEK Athény a Opava zápas sympaticky nezabalila, takže se zrodila 12-bodová výhra mistra. V domácím dresu se nedařilo Martinu Gniadkovi (2 body a 1/7 z pole), jehož však zastoupil Václav Bujnoch s 26 body, potažmo Radim Klečka s 15 body a 7 asistencemi. Nymburk, jenž porazil Opavu její vlastní zbraní (trojky 14/31), pro změnu vedla dvojice Hruban (19 bodů) – Vyoral (17 bodů a 6 asistencí).

 

Děčín ve formě, odnesli to Tuři

Válečníci se rehabilitovali za porážku od Svitav v Českém poháru tím, že ji svému rivalovi v boji o 4. místo vrátili doma i s úroky. Hosté přijeli na sever Čech oslabeni o svou oporu Garreta Kerra, jehož sklátila nemoc, přesto se ještě po 18 minutách zdálo, že se s jeho absencí Tuři vyrovnávají dobře. Pak ale uděřili Válečníci (bez Landy) a po šňůře 7-0 se šlo do kabin za stavu 35-28. Kdyby hosté věděli, co se stane na začátku třetí čtvrtiny, nejspíš by z šatny radši ani nevyšli. Svitavám přišlo jako nadlidský úkol vstřelit koš a domácí další sérií 10-0 definitivně rozhodli. První koš hostů po osmi minutách (v součtu s koncem třetí čtvrtiny) zaznamenal až Roseboro, ale to nic neměnilo na domácím vedení 45-30. Utkání nakonec skončilo 72-50 a pro Tury byla jejich ofenziva velmi hořkou pilulkou. Děčín naopak vyhrál poosmé z devíti posledních zápasů v NBL a pokukuje po třetím místě. Na Opavu ztrácí pouhou jednu výhru. Nejlepším střelcem domácích se stal rozehrávač Šiška s 15 body, výborných 14 minut odehrál i kapitán Jakub Houška, jenž stihl za tuto dobu výtečných 13 bodů a 5 doskoků. Jediným dvouciferným střelcem Svitav se stal Roseboro s 10 body.

 

Brno trumflo Tury

Ještě o bod méně, než Svitavy v Děčíně, zaznamenalo Brno na Folimance. Jihomoravané působili po celý zápas ospalým dojmem, totálně vyhořeli na doskoku, kde prohráli 44-21 (v útoku 14-5). Sovy naopak cítily, že se mohou dostat na play off pozice, takže výborně bránily a v útoku vedl zejména Mareš, Madsen a Sehnal a Křivánek. Právě Ondřej Sehnal zvládl i double – double za 11 bodů a 11 asistencí, podobně jako Alex Madsen za 10 bodů a stejný počet doskoků. V jednoznačném utkání si udržel v hostujícím dresu standard pouze Canyon Barry s 20 body. Nejméně do zítřejší dohrávky Kolína v Jindřichově Hradci tak USK zůstane na osmém místě tabulky.

„Nedá se to opravdu moc komentovat, USK byl lepší v mnoha aspektech hry – především na útočném doskoku. My jsem se po celé utkání nemohli trefit – ani za tři body, ani za dva, dokonce ani trestné hody. Nerespektovali jsme naše pravidla a dělali hlouposti,“ byl stručný lodivod Brna Dejan Jakara.

„Z naší strany to bylo dobré utkání. Před začátkem jsem hráčům řekl, že musíme respektovat sílu soupeře – Brno má dobrý tým složený z kvalitních hráčů a jsou dobře vedeni a my tím pádem musíme být soustředění po celých 40 minut. Dostali jsme do rotace v konečné fázi všechny hráče, což považuji za dobré, protože nás v následujících dnech čeká hodně utkání, stejně jako Brno. Určitě bychom chtěli pokračovat s touto energií, zápalem a intenzitou i v následujících týdnech,“ chválil své svěřence kouč Chris Chougaz.

 

Neříkej hop, dokud nepřeskočíš!

Ostrava se nevzdává. Play off pro ni po včerejšku už není pouze vzdálenou metou, po velkém obratu s Ústím na něj tým trenéra Medveckého ztrácí už jen dvě výhry. Ústí zvládlo skvěle druhou (15-29) a větší část třetí čtvrtiny. Dvě minuty před jejím závěrem vedly Pandy po koši Šteffela už 44-66 a někteří domácí diváci začali naštvaně opouštět halu. Jejich odchod možná přibrzdila rychlá šňůra 8-0, jíž vedl Milič Blagojevič. Pro Slunetu to měl být varovný signál, že na Tatranu nedostane nic lacino a to se začalo projevovat i v posledním kvartálu.

Po dvou trojkách Blagojeviče se Sluneta po téměř pěti minutách rozvzpomněla, jaké je to dát koš a byl to znovu Šteffel. Jenže tou dobou už Ostrava prohrávala jen 60-68 a byla při chuti. Domácí byli daleko aktivnější a výbornou hrou na obou stranách palubovky ukrajovali ze ztráty i nadále. Nepomohly ani oddechové časy trenéra Pištěckého a domácí pivot Woods pěti body v řadě snížil už na 75-76 a to v době, kdy do konce normální hrací doby zbývalo 3:13. Severočeši se rozhodli odstřelovat domácí koš z dálky, ale to k úspěchu nevedlo, naopak Stanojevič sám otočil na 80-76. V euforii hrající Ostravané už zápas ze svých rukou nepustili a připsali si grandiózní triumf 86-81. Domácí byli strojově přesní v exekuci šestek (24/26), lepší byli i na doskoku (40-32). Jejich lídrem se stal 21-bodový Stanojevič, hostům nepomohlo ani 24, resp. 22 bodů dvojice Singletary – Robinson.

 

Foto: Pavel Netolička

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace