eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Děčín potvrdil formu, Šotnar rozhodl v Ústí | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Děčín potvrdil formu, Šotnar rozhodl v Ústí

📁 Články, Domácí soutěže, KNBL, Topstory 🕔21.3.2018
Děčín potvrdil formu, Šotnar rozhodl v Ústí

Please enter banners and links.

Michal Šotnar se stal hrdinou posledního okamžiku velkého obratu Slunety s Kolínem, díky němuž jsou Severočeši už jednou nohou v play off. Děčín potvrdil výbornou formu, protože vyhráli 9 zápas z posledních 11. Duel o 2. místo, který bodovými hody bavil diváky, získala domácí Beksa.

Válečníci s postupující sezonou prodávají své zkušenosti a díky obrovské převaze na útočném doskoku (2-15) vyhráli o bod v Prostějově. Domácí Olomoucko zaznamenalo bodově druhý nejchudší počin sezony, když dalo pouhých 68 bodů. Hostující obránci dokonale vymazali rekordmana Fullera, jenž se zmohl pouze na 4 body a minul 12 ze 14 střel z pole. Domácí sice začali lépe a po první čtvrtině vedli 23-14, Děčín pak ale podle pokynu kouče Budínského zabral v obraně a soustředěnou hrou otočil postupně až na 36-37. Poslední slovo první půle měl z otočky těžkou dvojkou o desku domácí lídr Mitchell (20 bodů a 9 doskoků v zápase) a díky tomuto buzzer-beateru vedli Hanáci 38-37.

Oba týmy se po přestávce ve vedení střídaly, navrch začal mít Děčín až v závěrečném dějství: Olomoucko vedlo 54-50, avšak 7-15 hosté otočili skóre. Velký podíl na tom měla křídla Halada s Pomikálkem, která se složila na 11 bodů za čtyři minuty. Před poslední minutou snižoval Mitchell na 68-69, jenže pak už oba tábory střelecky mlčely a jelikož se neujala ani poslední střela Fullera, odjíždí Severočeši domů s veselou náladou. Nejlepší bodový výkon sezony předvedl Filip Halada se 17 body, 13 bodů za 15 minut stihl pivot Pavel Grunt a double – double za 10 bodů a stejný počet doskoků zapsal Tomáš Pomikálek.

Přestřelka pro Beksu

Těsnou výhru slaví také Pardubice, které o bod porazily Opavu 93-92. Beksu podržely doskoky (45-28), tedy disciplína, na niž si po utkání se Svitavami nejvíce stěžoval opavský trenér Czudek. Opavě nebyl nic platný ani famózní nástup do zápasu, provní čtvrtinu totiž ovládla 22-37. Perdubice pak ale zapnuly na rychlostní stupeň a do poločasu snížily na rozdíl jediného bodu 51-52. Pověst střelce potvrzoval zejména Spearman, jehož 11 bodů v této části pomohl Východočechům z nouze. Dařilo se rovněž dalšímu rozehrávači Půlpánovi, který Opavu načal šesti body.

Třetí perioda přinesla další radost v pradubické hale – to když se domácí dostali ze stavu 57-62 na 77-68. Prsty v tom měla především úderná dvojka Kohout – Kent, která posunula pardubické skóre hned o 16 bodů. Opava to ale nezabalila a Klečka s Šiřinou dostali hosty znovu na dostřel. Po trojce Gniadka minutu před koncem to bylo dokonce už 90-89. V koncovce plné taktických faulů už si zkušená Beksa výhru pohlídala. Jakub Šiřina pouze kosmeticky upravil trojkou s klaksonem na konečných 93-92. 23, resp. 22 bodů zaznamenali američtí krajánci Spearman s Kentem, za Opavu kontroval 22-bodový Klečka (a 5 asistencí) a po sérii matných výkonů se připomněl i Martin Gniadek, jemuž statistici napočítali 21 bodů, 5 doskoků a 5 přihrávek.

Ohlasy trenérů doplňujeme…

 

Demolice v posledních 12 minutách

Devět trojek Svitav první půli a vedení 53-48 nad mistrem si mohli u obligátní poločasové klobásy a piva užívat prořídlé tribuny haly Na Střelnici. Po přestávce ale Nymburk naprosto zatavil cestu ke svému koši a Turům povolil pouhých 28 bodů. Mistr za tři minuty smazal svou ztrátu a oslabení Tuři (o Smithsona a Rosebora) začali kupit chyby. Po bodech Kotáska s Puršlem sice ještě drželi kontakt (63-64), ale závěrečný únik mistra 2-9 byl rozhodující. V poslední periodě došel Turům dech a přestože hned trojice hostů měla problémy s fauly (Pumprla, Davis a Ray), dokázal mistr tuhle část vyhrát s přehledem 16-35.

Pro Východočechy je porážka velmi krutá, protože de facto po 30 minut byli favoritovy rovnocenným soupeřem. Nymburk opanoval doskok (23-45) a Martin Peterka zaznamenal kariérní rekord v užitečnosti (35) a bodech (22). Přidal i 10 doskoků a spolu s Vojtěchem Hrubanem (23 bodů) byl hlavním lídrem středočeského mužstva. Domácí se opírali o zkušenou dvojici Slezák (18) – Marko (19 bodů a 5 přihrávek), po hořkém konci se ale musí rychle přeorientovat na sobotu, protože je čeká derby na Dašické.

„Gratuluji trenéru Amielovi a Nymburku k vítězství. První poločas nám vyšel, hlavně v útoku. Dali jsme spoustu těžkých i otevřených střel. Nutili jsme Nymburk rotovat v obraně, což se mockrát nestává. Nebýt 9 bodů v řadě Lawrence, tak bych řekl, že jsme odvedli solidní práci na obranné polovině. V poločase jsme ubránili Nymburk na dvou bodech z rychlých protiútoků, což se letos asi žádnému týmu ještě nepovedlo. Co se týče druhého poločasu, Nymburk přitáhl šrouby v obraně, dostal nás pod tlak, my jsme si přestali vytvářet ty pozice jako v prvním poločase a když už jsme si tu střelu vytvořili, tak jsme nedali. Obrovský rozdíl je na doskoku, tam jsme prohráli o 22 míčů. Nymburk měl 16 útočných doskoků a my jsme z toho dostali 21 bodů, a když se zranil Brent Petway, tak jsme nemohli rotovat více pivotů a bylo hotovo,“ zhodnotil utkání asistent trenéra Svitav Lukáš Pivoda.

„Oren Amiel (trenér Nymburk): Měl bych být tvrdý na svůj tým za první poločas. Ale chtěl bych dát také velký kredit Svitavám za to, jak jej odehrály. Domácí hráli moc krásný basket, musel se líbit. Taky měli výbornou úspěšnost trojek, trefili 9 ze 14. O přestávce jsme si řekli, že se musíme začít soustředit na obranu, speciálně na Marka a Slezáka, kteří nás v první půli trápili. Pak dali každý jen 4 body. Pak jsme se díky dobré obraně dostali do tempa a pak už je těžké nás zastavit. Přeju Svitavám, ať se jim daří,“ řekl vůdce nymburské lavičky Oren Amiel.

 

Velký obrat Slunety

Kolínské noční můry znovu ožily. A s kým jiným, než s letošním neoblíbeným soupeřem z Ústí nad Labem. Severočechům nic nevadilo, že v poločase prohrávali s Medvědy už 28-46 a nebyli schopni dávat koše ani z těch nejvyloženějších pozic (27 % z pole). Důležité bylo, že neztráceli víru a David Šteffel 12 body ve třetím kvartálu zavelel ke zteči. Probralo se i publikum a když Singletary snižoval v závěru třetího dějství už na 51-54, bylo doslova ve varu. Zlomovým momentem, kdy šli domácí přes svého rivala v boji o play off, byla 36. minuta, v níž nejprve vyrovnal trojkou přes hráče Svejcar a poté se trefil z boku úplně volný Filip Šmíd.

Kolínu se sice povedlo ještě několikrát vymazat mírnou ztrátu, naposledy v samotném závěru, když při šestkách zklamal Šotnar, ale ani koš Skinnera na 78-78 nebyl v základní hrací době tím posledním. „Hrozbu“ třetího prodloužení ve čtyřech letošních vzájemných zápasech odvrátil po time outu domácích předchozí smutný hrdina – totiž Michal Šotnar. Jeho trojka znamenala triumf Slunety 81-78 a celkově 15. vítězství v sezoně. Na Kolín se naopak se 13 výhrami dotáhl USK Praha. Medvědům nepomohl ani double – double Skinnera (17 bodů a 12 doskoků), či 18 bodů Šafarčíka. Ústí ztratilo jen 5 balonů a jeho nejlepším střelcem se stal s 20 body (a 9 doskoky) pivot Šteffel. Velmi slušný part stihl i bijec Filip Šmíd s 11 body a 11 doskoky.

 

Blagojevič udržel Ostravu ve hře

Ostrava sice prohospodařila v Brně desetibodový náskok a po alley-oopu Bahamana Smithe ztrácela těsně před koncem už tři body (68-65), v pravý čas se však o slovo přihlásil Malcolm Canada, jenž trojkou vyrovnal a vynutil hostům prodloužení. I v něm byli svěřenci trenéra Medveckého po většinu času dole a první koš zaznamenal po trestných hodech Blagojevič až po téměř třech minutách.

A byli to právě Srbové v hostujících službách, kteří vedli další vítězný obrat. Stojačič po sebevědomém průniku 33 sekund před koncem prodloužení snížil na 75-74 a protože nervózní Brno neskórovalo, měla Nová Huť šest sekund na poslední útok. Milič Blagojevič předribloval celé hřiště a střelou přes hráče uzavřel účet utkání. Domácí kouč Jakara si sice ještě zkusil vzít oddechový čas, ale po něm už za jedinou sekundu jeho hráči nic nezměnili na tom, že si vysloužili definitivu nepostupu do play off.

Ostrava naopak vyhrála v nadstavbě A2 popáté z šesti kol a stále se drží dvě výhry za dvojicí Kolín – USK Praha. Hosté vyhráli na útočném doskoku 10-4 a mohli se vedle Blagojeviče (15) spolehnout na Canadu, jenž si připsal nejvíce bodů v této sezoně KNBL (17). Utkání pro pět faulů nedohrál nejlepší střelec mmcité+ Radulovič se 14 body.

 

Oslabení Lions vydrželi poločas

Bez Sinadinoviče, Faita a Upchurche vycestovali Jihočeši na Folimanku pokusit se dobýt druhého vítězství v této sezoně. Po dvacet minut se plány trenérského dua Forejt – Jugo dařily, neboť hosté vedli v půlce v zápase plném nepřesností 23-24. O přestávce ale Sovy seřídily vychýlená mířidla a základní pětka v čele s Rainesem se jala otáčet vývoj. Hosty v třetí části (23-9) dorazily dvě trojky v poslední minutě z rukou Tůmy a Bookerta, kteří zvýšili už na 46-33.

Úzká rotace Lions se už na zdramatizování ztráty nezmohla, naopak dokonce prohrála v Praze v defenzivním partu 68-44. Sovy slaví třináctou výhru v sezoně, díky níž se dotáhli na Kolín a v sobotu se s ním utkají na férovku doma o osmou příčku. Top skórérem zápasu se stal hostující pivot Petrič, který spolu se Stegbauerem jako jediný z Lions střílel s alespoň 50 % úspěšností. Na svých 18 bodů spotřeboval 7 úspěšných střel z 10. Z Pražanů byl nejlepší 14-bodový Raines, největší rozdíl mezi oběma mužstvy byl ale v trojkách. Domácí jich trefili devět, hosté jen dvě.

„Gratuluji domácím k zasloužené výhře. Mohu říci pouze pár vět o našem týmu. Pracujeme teď na budoucnosti týmu. Na odpovědnosti v obraně, v útoku, přechodové fázi… Naší šancí dnes bylo kontrolovat utkání, nechat je hrát delší útoky, což se nám relativně dařilo. Kontrolovali jsme doskok, kde jsou silní, ale naše střelecké pokusy byly velmi sterilní. Nedali jsme příliš otevřených střel,“ kroutil hlavou asistent trenéra Lions Rudolf Jugo.

„V prvním poločase jsme měli problém s koncentrací. Soupeř toho využil i přes své aktuální problémy. V druhém poločase jsme hráli mnohem koncentrovaněji, s energií a přidali jsme i rychlost. Blížilo se to k tomu, jak bychom chtěli hrát. To je to, co si beru z utkání k kromě výhry. Pokračujeme v boji o play-off. Věřím hráčům, že to zvládneme,“ byl spokojen s výhrou lodivod USK Chris Chougaz.

 

Foto: Facebook Sluneta Ústí

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace