eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Základní část 1. ligy skončila, Englický má rekord | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Základní část 1. ligy skončila, Englický má rekord

📁 1.liga můžů, Články, Domácí soutěže, Topstory 🕔7.2.2018
Základní část 1. ligy skončila, Englický má rekord

Please enter banners and links.

Ve vyrovnaných tabulkách obou skupin si postup mezi nejlepší šestku zajistily Košíře, Vysočina, Zlín a Basketbal Olomouc.

Poslední kolo rozhodlo o prvních třech umístěných týmech ve skupině A. Už po minulé rundě si prvenství zajistily Litoměřice, které dominanci potvrdily těsným vítězstvím nad USK Praha B. Severočeši stříleli za dva body s 68 % úspěšností, zatímco Sovy jen s 39 %, což byl hlavní aspekt jejich porážky. Přesto se vysokoškoláci mohou těšit na boj o play off ve skupině o 7. – 12. místo. O pořadí na druhém až pátém místě musela rozhodnout až minitabulka všech zúčastněných. Na druhé příčku z ní vyšly Košíře, třetí skončila i přes porážku v Písku Vysočina. Sršni by museli vyhrát vyšším rozdílem, než 75-73, aby mohli pomýšlet na atak vyššího umístění. Hrdinou utkání se stal čtyřiatřicetiletý veterán Pavel Englický, jenž byl kromě 17 bodů a 12 doskoků i blízko triple – doublu. Svým soupeřům totiž stačil rozdat devět bloků! Jedná se o jednoznačný rekord první ligy mužů v celé její historii.

Skvělý finiš Plzně

Hubenou bilanci jediné výhry nevylepšil Žižkov, který podle očekávání na Folimance padl s nymburským béčkem. Hosté o svém jedenáctém triumfu v sezoně rozhodli drtivou druhou čtvrtinou, jíž opanovali 12-29. Pěti trojkami a celkově 24 body se prezentoval Lukáš Stegbauer. Povedenou poslední periodou otočila Plzeň zápas na palubovce Sokola Pražského. V bojovném utkání, které nenabídlo příliš basketbalové krásy se obě mužstva předháněla v tom, jak minout i ty nejvyloženější pozice. Svědčí o tom poměr střelby z pole (31 ku 34 %), resp. počty doskoků (51-51). Domácí sice po třiceti minutách vedli 45-40, jenže právě střeleckou impotencí dovolili Lokomotivě jít „přes ně“ a definitivní rozhodnutí přišlo po dvou trojkách Lejska v rozmezí půl minuty. Sokol tak před boji o udržení přišel o možnost dotáhnout se na plzeňského soupeře v bilanci 7-11. Přesto vzhledem k postavení Žižkova, či UP Olomouc mají Pražané slušně nahráno.

Krutílek rozhodl o postupu

Vedle dominujících Královských Sokolů (17-1), kteří si naposledy smlsli na Opavě B 98-69 a také Basketbalu Olomouc, si v hodině dvanácté zajistili postup do nejlepší šestky i hráči Zlína. Ševci, jak se zdá, přežili špatné období trvající od půlky prosince až do konce ledna a svou zlepšující se formu demonstrovali v Ostravě. Proti Snakes sice prohospodařili nadějný osmibodový náskok z začátku poslední periody, přesto však mohli domů odjíždět spokojeni. 13 ze svých 17 bodů totiž v poslední desetiminutovce potopil Jan Krutílek a to i včetně vítězného koše na 76-77. Snakes měli ještě tři šance na vyrovnaní, nebo dokonce otočku v zápase, jenže ani jednou netrefili (2x Palát a těžkou trojku Smolka) a hosté svůj postupový výsledek uhájili. Druhý nejlepší zápas v sezoně odehrál pivot Tomáš Vošlajer, jenž ke 35 bodům (5/7 za tři body) přidal i 13 doskoků, 6 asistencí a 2 bloky.

Překvapivě vyrovnané derby

V derby o Olomouc plály emoce. Rozhodčí Kapaňa s Karafiátem rozdali dohromady čtyři technické chyby. Jakkoli domácí SK UP nastoupil bez svých opor Nováka a Galuszky, odehrál s favoritem velmi vyrovnanou partii. Hosté sice vedli po celý zápas, ale když se domácí zejména dály slušné střelbě z dálky a bodům pivota Helekala (v zápase celkem 24) snížili v polovině třetí čtvrtiny na 41-42, do zpěvu hostům jim nebylo. Poté přesto využili převahy na doskoku a přece jen kvalitnějšího kádru a šňůrou 4-16 rozhodli zápas. V jeho závěru sice Basketbal Olomouc rivalovi nabídl několika lacinými ztrátami snížení až na pět bodů rozdílu, zkušenější svěřenci Željka Živkoviče však nakonec dva body za výhru uhájili. Double – doublem se blýskl veterán Eugeniu Scripcaru, jenž pomohl svému celku 15 body a 12 doskoky.

Zaspané poločasy

Oči pro pláč a nakonec čtvrté místo patří Novému Jičínu, který kvůli katastrofální první půli podlehl Šlapanicím 87-77. Hosté zcela zaspali a minutu před koncem poločasu ztráceli už propastných 22 bodů. Jihomoravané pod dojmem uspokojení však polevili a hosté se začali ponenáhlu přibližovat. Pomáhali si zejména doskakováním v útoku (18) a když Kelar s Jakubu snížili dvě minuty před koncem na 76-73, bili šlapaničtí na poplach. Naštěstí pro ně se záhy trefil z dálky Pavličík a domácí svou palubovku uhájili. Už v pátek Pardubice porazily mladé Orly 96-84, když i ony rozhodly v prvním poločase (55-35). Svěřenci dvojice Bartošek – Příhonský nastříleli 14 trojek a jejich osmá výhra v sezoně jim dává další sebevědomí do boje o udržení. Prostějovu nepomohlo ani 31 bodů Františka Váni.

Výsledky (sk. A):

Sokol Písek – BC Vysočina 75:73
Body: Šlechta 19 (5 asistecí), Englický 17 (12 doskoků a 9 bloků) – Kantůrek 17, Krajcigr 16

Slavoj Litoměřice – USK Praha B 63:57
Body: Žampach 18 (7 doskoků), Karlovský 11 – Vyroubal 12, Farský 9

Sokol Žižkov – Basketball Nymburk B 67:81
Body: Srna 15, Lev 13 – Stegbauer 24, Kolář 19 (9 doskoků)

Sokol Pražský – Lokomotiva Plzeň
Body: Hartig 17 (9 doskoků), Riemer 17 – David 16 (10 doskoků), Lejsek 14

 

Výsledky (sk. B):

SK UP Olomouc – Basketbal Olomouc 69:76
Body: Helekal 24 (7 doskoků), Sedmík 12 – Scripcaru 15 (12 doskoků), Urbánek 15 (6 doskoků)

Sokol Šlapanice – BC Nový Jičín 87:77
Body: Zachrla 25 (8 doskoků a 5 asistencí), Pavličík 21 (6 doskoků) – Pelikán 16 (7 doskoků), Jakubu 16

Královští Sokoli – BK Opava B 98:69
Body: Majerík 25 (12 doskoků), Špaček 22 (10 doskoků) – Bukovjan 21, Štěpánek 19

Synthesia Pardubice – BCM Orli Prostějov 96:84
Body: Potoček 23, Brožek 19 (6 doskoků a 5 asistencí) – Váňa 31, Palenik 15 (8 doskoků)

Snakes Ostrava – SKB Zlín 76:78
Body: Zikl 16 (7 doskoků), Havlík 13 (8 doskoků), Lukáč 13 – Vošlajer 25 (13 doskoků a 6 asistencí), Krutílek 17 (6 doskoků), Jedovnický 17 (10 doskoků)

 

Foto: Facebook Snakes Ostrava

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace