eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Hyundai Final4: Tuři slaví bronz | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Hyundai Final4: Tuři slaví bronz

📁 Články, Domácí soutěže, Ostatní domácí soutěže, Topstory 🕔18.2.2018
Hyundai Final4: Tuři slaví bronz

Please enter banners and links.

Svitavy daly zapomenout na semifinálový debakl s Nymburkem a v souboji o bronz nedaly šanci Děčínu. Svůj triumf slavily díky soustředěné obraně a kolektivnímu výkonu v útoku. Jedná se o první velkou medaili v historii klubu!

Tuři vědomi si domácího prostředí tentokrát na svého soupeře vlétli bez respektu a vedeni Pavlem Slezákem, jenž se v úvodu postaral o sedm bodů, šli do vedení 18-8. Válečníci začali v posledních čtyřech minutách pod dojmem narůstající ztráty lépe bránit a to přineslo ovoce. Sedm bodů pro změnu Pavla Houšky uzavřelo první periodu s výsledkem 22-20 pro Tury. Druhá desetiminutovka naopak přinesla rozuzlení duelu o bronz. Její první polovinu orámovali domácí šňůrou 15-2 a první koš Válečníků ze hry padl až z rukou Feštra po téměř šesti minutách. Otřesený Děčín byl rád, že šlo do kabin za stavu „jen“ 48-32.

První poločas patřil zkušenému křídlu Pavlu Slezákovi, který v něm zaznamenal 15 ze svých 21 bodů. Po přestávce si v pohodě hrající Tuři užívali vedení, které místy překypovalo i přes 20 bodů. V závěrečné čtvrtině se sice Děčín sérií dvou trojek a Kroutilova koše s faulem dostal až na jedenáctibodovou distanci, ale Svitavy ze střelecké mizérie této doby vysvobodil až Petway, jenž potopil veledůležitou trojkou. Američané v dresu Svitavy oderháli při triumfu 81-65 bez výjimky výborný zápas, Kerr si připsal double – double za 14 bodů a 11 doskok, Roseboro 14 bodů a 8 doskoků a Petway 11 bodů a 5 doskoků. Nejlepším Válečníkem byl se 14 body Tomáš Pomikálek.

„Musíme si uvědomit, že klub za posledních 16 měsíců prošel velkou rekonstrukcí, ať už kádru nebo na poli managamentu. Bronzová medaile znamená hodně nejen pro klub, ale i pro město. Máme tu skvělé podmínky ze strany vedení města a fanouškovské základny.  Ta medaile je jen jedna z třešniček na dortu. Dneska rozhodl přístup. Po včerejším zápase nás plno lidí kritizovalo, že to skončilo rádoby ostudou o 50 bodů. Po tom, co tu Petr Benda dal tři trojky a šlo to na 30 bodů, tak jsem věděl, že musím šetřit Slezáka, Kerra, Marka a ostatní. Přišlo mi, že jsme dneska byli živější a šli za vítězstvím víc než Děčín, který působil unaveným dojmem, protože měl těžký semifinálový zápas s Pardubicemi. Myslím, si, že nám ten dnešek dodá zdravé sebevědomí do konce sezony,“ radoval se trenér Svitav Lubomír Růžička.

„Abych řekl pravdu, my se celou sezonu nepotkáváme s útokem a v tomhle měření sil (na FINAL 4) byl pro nás základním problémem. Nenašlo se moc hráčů, kteří by v některých pasážích pomohli větší produktivitou, než jakou měli. A když talent a jistota chybí, nebo hráči nemají střelecký den, soupeři už vědí, kde jsou naše slabiny. V sobotu Pavel Houška nedal ani bod, protože se trápí se zraněním na střelecké ruce, dnes nebyl produktivní Ondra Šiška, nám se pak hraje špatně, a když nepřinese něco navíc někdo z lavičky, jako to dnes dokázal Robert Landa sedmi body v řadě, tak v tu chvíli nemáme šanci. Soupeř ze Svitav se naproti tomu mohl opřít o jistou ruku Kerra, silovou hru Rosebora, trojky dal i Petway a svou práci si splnil Slezák, a v tu chvíli je to pro nás složité,“ posteskl si trenér Děčína Pavel Budínský.

„Se třetím místem u nás panuje spokojenost. Je to první umístění na stupních vítězů a historický úspěch pro klub. Doufám, že se to našim fanouškům líbilo a dál budou chodit v tak hojném počtu. Jsem rád, že jsme dnes předvedli úplně jiný výkon než v semifinále s Nymburkem, kdy to byla ostuda. Jsem proto rád, že jsme dnes bojovali a ukázali, že jsme kvalitní tým. Doufám, že jsme se dnešním zápasem zase chytli, protože poslední dobou jsme nepředváděli moc dobré výkony, hlavně venku. Věřím, že nás tenhle úspěch nakopne do zbytku sezony,“ zhodnotil zápas jeho nejlepší střelec – Tur Pavel Slezák.

„FINAL 4 pro nás dopadlo zklamáním. Byla škoda už semifinále, které jsme si pokazili sami. Nejsme schopní zakončovat jasné situace. Jistě se může stát, že to někdy nepadá, ale proti Pardubicím jsme měli mnohem větší nástřel, který jsme nebyli schopní přetavit v úspěch. A dnes to bylo v podstatě stejné. Výborný začátek, kdy jsme byli schopní se Svitavami běhat a byli i aktivnější, pak jsme je i dočasně zamkli na doskoku, ale vzápětí přišla sekvence, kdy jsme nedali pár střel, nás to začalo strašně zalamovat, naopak domácí Slezák tam trefil tři střely za sebou a nás tohle sráží a vezeme se pak celý zápas. Na konci ještě byl nějaký odpor, ale začít tři minuty s minus 20 body je už pozdě. Dát 62 a 65 bodů na FINAL 4, kde hrají čtyři nejlepší týmy, to bohužel nestačí,“ kritizoval špatnou střelbu křídelník Válečníků Tomáš Pomikálek.

 

DEKSTONE Tuři Svitavy – BK ARMEX Děčín 81:65 (22:20, 26:12, 16:15, 17:18)

Body: Slezák 21, Kerr 14 (11 doskoků), Roseboro 14 (8 doskoků), Petway 11, Smithson 6, Jelínek 6, Puršl 5, Stria 4 – Pomikálek 14, Feštr 12 (5 asitencí), P. Houška 9, Krakovič 6, Kroutil 5, Landa 5, Grunt 5, Šiška 4, J. Houška 3 (6 doskoků), Ježek 2
Doskoky: 40 – 32
Trojky: 8/20 – 7/21
TH: 7/8 – 6/11
Asistence: 20 – 17
Ztráty: 16 – 14
Fauly: 16 – 17

 

Foto: sport.idnes.cz

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace