eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Fullerových 16/16 i nymburské KO za tři minuty | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Fullerových 16/16 i nymburské KO za tři minuty

📁 Články, Domácí soutěže, KNBL, Topstory 🕔14.1.2018
Fullerových 16/16 i nymburské KO za tři minuty

Please enter banners and links.

Opava se proti mistrovi statečně držela po 27 minut, pak ale přišel pátý faul Gniadka a šňůra mistra 0-8 a bylo hotovo. Olomoucký Jon-Christopher Fuller zářil u Vajgaru, když 33 body sestřelil místní Lions a byl ověnčen užitečností 50.

Nymburk odehrál v pátek pohárové utkání v Ostravě (83-122), aby se hned na to přesunul do blízké Opavy a dojel si pro dva body na horkou půdu aktuálně třetího mužstva Kooperativa NBL. Domácí se musel obejít bez Kvapila, Bujnocha a Bukovjana, hosté pro změnu bez playmakera Lawrence. Hned na začátku si otevřel střelnici kosovský reprezentant Beriša, jenž potopil tři trojky během 45 sekund a poslal Středočechy do vedení 3-11. Nymburk slušně bránil a jeho náskok se zvýšil po Vyoralově trojce už na 10-22.

Domácí ale odhodili přehnaný respekt a kapitán Šiřina zavelel pěti body k redukování ztráty. Ve druhé části si Opava otevřela trojkovou střelnici a díky pěti zásahům z dálky (po dvou Jurečka se Šiřinou) a výbornému výkonu mladíka Slavíka to rázem bylo 22 sekund před přestávkou už jen o bod (47-48). Definitivní podobu dal prvnímu poločasu domácí Dragoun, jehož střela z jumpu našla cíl a diváci v hale si mohli vychutnávat přestávkový párek a pivo s vědomím, že jejich miláčci nad českým hegemonem vedou 49-48.

32 inkasovaných bodů ve druhé periodě byl signál pro Nymburk, aby začal po změně stran lépe bránit. To se mi začalo dařit více až od poloviny třetí čtvrtiny, kdy se do utkání vložili také rozhodčí. Během tří faulů (dva sporné útočné) musel pro pět osobních chyb povinně střídat Martin Gniadek, čímž trenéru Czudkovi zůstal pouze PF Slavík a „falešný“ PF Zbránek. S takto nízkou sestavou začali hosté ještě více dominovat pod oběma koši a za stavu 61-64 začali rozhodující únik: Z dálky se trefili Hruban s Bohačíkem a z pod koše se prosadil Pavel Pumprla.

Deficit 61-72 už unavená Opava nesmazala, naopak v závěrečné části se zcela položila a Nymburk trestal až na konečných 75-101. Porážka o 26 bodů je pro dobře hrající Slezany krutá, avšak statistiky nelžou: Hosté přeskákali Opavu 51-27 a za dva body stříleli s 67 % úspěšností, oproti opavské 41 %. Nymburk vedl 20-bodový Jaromír Bohačík, Opava se opírala o 19 bodů Šiřiny, nebo o 15 bodů premianta Slavíka. Ten zvládl ostrý test s Nymburkem na výbornou – za 25 minut měl střelbu 5/7 z pole, přidal i 4 doskoky a 2 asistence (efektivita 18).

 

Bez Kerra to nejde

Svitavy nemají lehké období. Za měsíc je čeká domácí Final4 Českého poháru a mezitím boj o první šestku v Kooperativa NBL. Po včerejšku se Turům přitížilo o to víc, že si obnovil zranění jejich lídr Garret Kerr. Na palubovce Kolína, tedy týmu, kde ještě loni hrával, stihl jen necelých pět minut a pak s bolestivou grimasou odkulhal na střídačku. Jak dlouhá bude jeho absence tentokrát, rozhodne vyšetření. Tuři i bez Kerra a dalšího Američana Smithsona přesto vedli v první čtvrtině po Puršlově trojce už 14-21, jenže pak se jejich střelecká produkce zasekla a hosté téměř čtyři minuty neskórovali. Mezitím se Kolín zásluhou Dokoupila se Skinnerem dotáhl a vyrovnaný první poločas přece jen domácí ovládli – díky dvě trojkám v závěru z rukou Bakiče a Šafarčíka. Po přestávce nabývala dominance Medvědů na doskoku na obrátkách (v zápase celkem 49-29) a díky ní si Středočeši hlídali mírný náskok. V hostujícím dresu se k dvěma 18-tibodovým Markovi a Slezákovi nikdo nepřiblížil, takže na vyrovnanou koncovku nedošlo. Kolín zaslouženě zvítězil 76-65 a v tabulce se dotáhl právě na Tury a Olomoucko (všichni 9-8). Nejlepším kolínským střelcem se stal pivot Miloš Pajovič, jenž k 15 bodům přidal i 7 doskoků.

 

Mmcité+ ve formě

Brno zvítězilo potřetí z posledních čtyř utkání, zatímco jeho poražený soupeř, pražský USK, už prohrál v lize pátý zápas v řadě. Obě mužstva mají nyní shodnou bilanci 6-11 a přestože na postupové pozice do A1 ztrácejí tři výhry, je pro ně, vzhledem k losu, šance na postup už mizivá. O majiteli dvou bodů rozhodla první poloviny poslední desetiminutovky: Alex Madsen sice snižoval na 52-51, avšak poté si Sovy v útoku vybraly na pět minut náhradní volno a Brno skvělou obranou, útočným doskokem a šňůrou 8-0 opanovalo pozice. Křivánek sice ještě trojkou snižoval na šestibodovou ztrátu, ale když pak kapitán Mareš minul dvě šestky, bylo prakticky rozhodnuto. V nervózním závěru plném taktických faulů zvedla diváky ze sedaček snad jen povedené akce alley-oop po ose Primorac – Mays. Nejlepším střelcem domácích se stal s 20 body Canyon Barry, double – doubly zaznamenali Mays (14+14) s Primoracem (12+12). Za USK se 20 body a 6 doskoky blýskl Bookert.

„Věděli jsme, že to bude těžký zápas a těžký zápas to opravdu byl. Bylo to naše čtvrté utkání za poslední týden. Na poslední chvíli se nám objevila dvě zranění – Madsena a Ondřeje Sehnala. Myslím, že v prvních třech čtvrtinách jsme měli zápas pod kontrolou. V poslední čtvrtině jsme ale odvedli velmi špatnou práci v obraně na doskocích. O několik doskoků jsme přišli a to byl podle mě ten hlavní důvod naší prohry. Udrželi jsme však soupeře na 70 bodech. Zejména v posledních třech minutách jsme ale neměli čistou hlavu a nenašli si cestu do koše,” řekl kouč USK Chris Chougaz.

„Utkání jsme začali špatně. Měli jsme asi čtyři nebo pět ztrát během prvních tří minut, takže to nebylo dobré. Odehráli jsme další zápas s velmi špatnou úspěšností střelby. Při útočném doskoku je vše v pořádku, ale nedali jsme několik lehkých dvojtaktů, opakuje se to v každém zápase. V dalších utkáních na tom musíme hodně zapracovat. Stejně si ale myslím, že naše útočné doskoky v koncovce byly zásadní, abychom vyhráli. A také naše obrana zejména v poslední čtvrtině,” radoval se trenér Brna Dejan Jakara.

Fuller s rekordem

Nový rekord sezony v užitečnosti je na světě: Bývalého shooting guarda USK QJ Petersona nahradil na piedestalu olomoucký rychlík Jon-Christopher Fuller. Ten zvládl v zápase v Jindřichově Hradci 33 bodů, 13 doskoků, 2 asistence a 9 získaných faulů. Proměnil také nevídaných 16 ze 16 trestných hodů a tím si vysloužil užitečnost 50. Jeho tým nastřílel slabé obraně Jihočechů 96 bodů a ti se nemohou divit, že prohráli posedmnácté za sebou. Hanáci vedli už v poločase komfortním rozdílem 35-51 a svůj náskok si bez potíží strážili i po zbytek utkání. Nic na tom nezměnil ani domácí ostrostřelec DeAndre Upchurch, jenž nastřílel ještě o bod více, než Fuller – tedy 34 bodů (13/21 z pole). Hlavní rozdíl mezi oběma mužstvy byl na doskoku (34-46) a také v aktivitě sbírání faulů: Zatímco bankéři stříleli jen 13 trestných hodů, Olomoucko plných 27 (a 22 proměnilo). Domácí měli vedle Fullera problém i s pivotem Charlesem Mitchellem, jenž zatížil jejich konto 23 body (10/17 z pole). I přes ne stále stoprocentní záda nastoupil v domácím dresu veterán Zuzák, který s 19 body patřil k oporám souboru trenéra Forejta.

 

Foto: bkolomoucko.cz

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace