eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

13. kolo NBL: Černý pátek Válečníků i opavská smršť

📁 Články, Domácí soutěže, KNBL, Topstory 🕔17.12.2017
13. kolo NBL: Černý pátek Válečníků i opavská smršť

Please enter banners and links.

Neúplné 13. kolo patřilo domácím týmům – tedy s jednou výjimkou. Dokonalou loupež předvedli v Děčíně hráči USK Praha, kteří díky famózní poslední čtvrtině (8-31) otočili zápas, v němž prohrávali už o 13 bodů. Kolo se dohrává v pondělí v Brně, kde se domácí před kamerami ČT Sport představí proti Ústí nad Labem.

Děčín dlouho držel otěže utkání s USK ve své moci a nic nenasvědčovalo tomu, že se Válečníci neměli dočkat osmého triumfu v této sezoně. Svěřenci kouče Budínského výborně bránili a po tříbodové akci bývalé Sovy Feštra vedli v polovině třetí desetiminutovky už 46-33, resp. po třiceti minutách 61-51. Pak ale na Severočechy sedla nebývalá střelecká mizérie a Pražané po šnůře 0-11 otočili na 61-62. Šiška po pěti minutách bodového mlčení sice ještě jednou rozjásal domácí fanoušky, ovšem jak se ukázalo, toto vedení bylo pro Děčín tím posledním. Prim v uragánu USK hrála trojice Madsen – Křivánek – Sehnal, která pomohla k nebývale skvělému triumfu Sov. O konečný výsledek 69-82 se nejvíce zasložil s 24 body playmaker Sehnal, který potvrzuje, že je velkým talentem českého basketbalu. Sehnal byl nezastavitelný, celkem jedenáctkrát jej museli Válečníci zastavit jen za cenu faulu a právě proměněných 10 ze 12 trestných hodů Sehnala bylo hlavním jazýčkem na vahách zápasu. Nejlepším střelcem domácích byl se 14 Pavel Houška. USK pod asistentem trenéra Pospíšilem, který vede mužstvo kvůli rekonvalescenci hlavního muže Soví lavičky, Řeka Chougaze, poprvé vyhrál a stále ještě neřekl poslední slovo v boji o šesté místo.

„Už mi to přijde jako komplex z USK. Třicet minut jsme byli neustále trochu vpředu a myslím si, že jsme byli i lepším týmem. Měli jsme více střeleckých pokusů, asistencí i útočných doskoků. To všechno bylo OK, vyhráli jsme dokonce tři čtvrtiny a drželi jsme USK tam, kde jsme chtěli. Pak ale opět rozhodlo naše mentální selhání v útočné fázi, kdy nejsme schopni ublížit koši. Někteří hráči za stavu plus deset přestanou hrát aktivně, tempo se zpomalí a když se hra dostane do fáze pět na pět, chybí nám basketbalovost. Naopak USK se po našich neproměněných střelách nebo marných pokusech o doskakování dostane do rychlého protiútoku, dá dva, tři dvojtakty nebo promění druhou šanci. A jak se rozdíl zmenšoval, hráči soupeře, kteří vypadali už unaveně, začali dávat. Nyní to už není jen boj s USK, ale také s naší hlavou,“ komentoval zápas zklamaný domácí trenér Pavel Budínský.

„Celý týden jsme se snažili na Děčín připravit, i když jsme to neměli jednoduché, protože jsme měli dvě těžká utkání hned po sobě. Nicméně jsme odvedli dobrou práci na obranné půlce a utkání rozhodla až čtvrtá čtvrtina. Utkání rozhodl útočný doskok a naše body z druhých šancí , kterých bylo celkem devatenáct,“ radoval se naopak asistent trenéra USK Jan Pospíšil.

Opavské KO přišlo po přestávce

Ještě v poločase držela Ostrava v derby v Opavě poměrně příznivé skóre 47-44, ale po změně stran Slezané rozprážili ostravské naděje na jakýkoliv bodový zisk. Opava ve druhém poločase nastřílela málo vídaných 64 bodů a připravila soupeři nepopulární pátou stovku v sezoně. Hostům se příliš nechtělo bránit a výbornou Opavu vedl za jubilejním 10. vítězstvím v sezoně 25-bodový Radim Klečka. S 20 body se přidal Bujnoch, resp. s 19 Šiřina. Opava odehrála zápas velmi kolektivně, o čemž svědčí i 28 přihrávek. Domácí kralovali na doskoku 40-31 a letos rozhodně neprokazují špatnou formu v této herní dovednosti. Souvisí s tím i poměr bodů z pod koše, který domácí jednoznačně ovládli 50-28. Tým trenéra Czudka je v tabulce stále druhý před Pardubicemi, které však mají jedno utkání k dobru. Ostrava zůstává i nadále v hloubi pole a svůj majetek v podobě pěti triumfů nerozšířila. Včera se nedařilo Paynovi (7 bodů a 0/5 z pole), stabilně dobrý výkon předvedl naopak 16-bodový pivot Woods.

Stovka také pro Kolín

Medvědům návrat do domovské haly prospívá čím dál víc. Po dvacetibodovém triumfu nad Brnem přidali svěřenci Pavla Beneše i vítězství 106-85 nad Olomouckem. Pikantní zápas pro bývalého kolínského stratéga Benáčka, nyní trenéra Olomoucka, nedopadl pro něj a ani ostatní Hanáky dobře i proto, že Kolín vysázel hned 16 trojek! V místy až bezstarostném utkání kralovaly obě ofenzivy nad obranami a Kolín vedl v půli 55-44. Hosté sice původně srazili 13-bodové manko (také z dálky) na 36-33, ale poté zase zapomněli bránit a psychologické dvouciferné vedení tak drželi Středočeši. Ti byli podporováni skvělou trojicí Skinner (22 bodů, 8 doskoků a 5 asistencí) – Číž (18 bodů a 7 asistencí) – Šafarčík (17 bodů) a náskok Medvědů po přestávce utěšeně narůstal. Domácím nevadila ani absence excelentního trojkaře Bračenkova a o trojkovou úrodu se poměrně rovným dílem podělilo hned sedm borců. Olomoucku nejvíce pomáhali Fuller (19) s Čohadarevičem (18 bodů a 10 doskoků), nicméně v Kolíně to na případný úspěch bylo málo.

 

Nymburk udržel Tury na uzdě

Čtvrté nymburské soutěžní utkání za 8 dní dopadlo pro mistra dobře. Nymburk poctivě odbránil celých 40 minut a přestože v útoku příliš neexceloval, porazil ambiciózní Tury o 21 bodů. Středočeši vedli po celý zápas a pod košem využívali absence dlouhána Rosebora. Toho sice slušně nahradil Puršl (14 bodů a 8 doskoků), ale s 32 % úspěšností střelby z pole zkrátka v Nymburku vyhrát nejde. Hosté sice udrželi na uzdě střelce Hrubana s MVP listopadu Rayem, jenže je pro změnu trestali Beriša (18) s Bohačíkem (17). Nejlépe skórujícím Turem byl tentorkát Američan Smithson se 17 body. Zásadním rozdílem mezi oběma celky byli i ztracené míče, protože zatímco Nymburku se „povedlo“ ztratit pouze 8x, Tuři kvůli výtečné obraně domácích kupili chyby a ztratili 17x.

„My bychom potřebovali takových zápasů hrát do roka minimálně dvacet, abychom byli zvyklí na takové tempo. Tohle prostě na tréninku nasimulovat nejde. Chtěli jsme začít trochu lépe, Nymburk po pěti minutách vedl dvouciferným rozdílem. Do poločasu jsme se s tím vyrovnali, ale pak Nymburk rozjel opravdu dobrý basketbal na obranné polovině, my jsme udělali pár špatných rozhodnutí a prohráli jsme třetí čtvrtinu rozdílem devíti bodů. Jak to bylo minus patnáct a poté i dvacet, chtěl jsem dát šanci i mladší hráčům,“ řekl trenér Svitav Lubomír Růžička.

„Na útočné polovině to nebyl ten nejlepší zápas pro nás, ani pro Svitavy, my i soupeř jsme měli nízkou úspěšnost střelby. Oba týmy se snažily hrát chytře. Viděli jsme při přípravě Svitavy mnohokrát a očekávali jsme, že to bude těžký zápas. V zápase jsme byli přeci jen trochu lepší v obraně, a to nám umožnilo dát pár lehkých košů a tím pádem si vybudovat náskok,“ konstatoval lodivod Nymburku Oren Amiel.

Lions ani potřinácté

Ani potřinácté letos nezvítězili hráči Jindřichova Hradce. V Pardubicích se to však ani nečekalo, byť Beksa byla znovu bez nemocného Domineze Burnetta. Bodově jej ale zastoupil Dušan Pandula, který obroučkou koše hostů prohnal 26 bodů. A právě Pandula měl spolu se Scottem Martinem lví podíl na klidném začátku pro Beksu. Ta sice vedla v polovině první čtvrtiny 14-11, jenže obě zméněná křídla zapnula turbo a prakticky sami šňůrou 13-0 rozhodli zápas. V trenéru Forejtovi nemohlo být v té chvíli příliš dobře, neboť vzpomínka na středeční debakl 81-118 byla ještě příliš čerstvá, ale jeho hráči jej nakonec příjemně překvapili. Sice v Pardubicích prohráli, ale nakonec „jen“ o 19 bodů a po zbytek utkání byli Bekse (která mohla nasadit hráče z lavičky) vcelku vyrovnaným soupeřem. Nejlepším Lionem byl znovu DeAndre Upchurch s 25 body, ale Jihočechy tlačí bota zejména v obraně. Jindřihcův Hradec totiž inkasuje v průměru 98 bodů na utkání!

„Vstoupili jsme do utkání s ohromnou chutí a energií, velmi rychle jsme získali dvouciferný náskok, díky tomu, že nám opět dobře putoval míč, na útočné polovině, jsme si dokázali vyhovět. Bohužel ve druhém poločase už nám trošku chyběla energie, navíc hosté už neměli co ztratit a proměňovali i těžší střely, ale zápas jsme kontrolovaně dovedli k vítězství,“ poznamenal trenér vítězů Tomáš Bartošek.

„My jsme po velmi špatné poslední čtvrtině v domácím utkání (s Pardubicemi před třemi dny), kde jsme ztratili výsledek z předchozích tří čtvrtin, šli do zápasu mnohem lépe. Kvalita obou soupeřů je samozřejmě úplně jinde, my jenom stěží odoláváme tlaku super týmů soutěže. Je pro mě ale pozitivní, že jsme dnes nedostali tolik jednoduchých košů jako ve středečním utkání. S rychlým protiútokem Pardubic jsme se vypořádali trošku lépe, v jistých pasážích dokážeme být konkurenceschopní, ale nevydržíme to dlouho,“ komentoval utkání kouč Jihočechů Karel Forejt.

 

Výsledky:

BK ARMEX Děčín – USK Praha 69:81 (17:16, 26:20, 18:15, 8:31)

Body: P. Houška 14 (6 doskoků), Feštr 13, Pomikálek 10 (7 doskoků), Šiška 8 (7 asistencí), Ježek 7, Bažant 7, Halada 7, Grunt 2, Landa 1 – Sehnal 24, Křivánek 19 (7 doskoků), Raines 15 (9 doskoků), Madsen 11 (9 doskoků a 5 asistencí), Mareš 10, Štěrba 2, Bookert 1
Doskoky: 42 – 43
Trojky: 7/22 – 8/32
TH: 10/16 – 22/28
Asistence: 15 – 12
Ztráty: 11 – 11
Fauly: 27 – 20

 

ČEZ Basketball Nymburk – DEKSTONE Tuři Svitavy 86:65 (24:15, 19:21, 21:12, 22:17)

Body: Berisha 18, J. Bohačík 17 (6 doskoků), Ray 11, Lawrence 9, Pumprla 8, Vyoral 7, Kříž 6 (6 doskoků), Barač 6, Davis 4 – Smithson 17, Puršl 14 (8 doskoků), Kerr 8 (9 doskoků), Stria 7, Marko 6, Jelínek 5, Slezák 4, Teplý 3
Doskoky: 46 – 42
Trojky: 8/25 – 6/23
TH: 12/17 – 15/23
Asistence: 15 – 12
Ztráty: 8 – 17
Fauly: 24 – 17

 

BK JIP Pardubice – Basket Fio banka J. Hradec 97:78 (30:17, 25:23, 28:27, 14:11)

Body: Pandula 26, Kent 19, Martin 14 (7 doskoků), Půlpán 10 (7 doskoků, 9 asistencí a 6 zisků), Kohout 10, Švrdlík 6, Potoček 6, Welsch 4 (5 asistencí), Nečas 2 (6 asistencí) – Upchurch 25, Sinadinovič 15 (5 asistencí), J. Robinson 12, Fait 8, Zuzák 7 (7 doskoků), Stegbauer 7, V. Novák 4 (7 doskoků)
Doskoky: 41 – 35
Trojky: 10/24 – 4/21
TH: 19/27 – 14/17
Asistence: 31 – 7
Ztráty: 11 – 17
Fauly: 17 – 22

 

BC Geosan Kolín – BK Olomoucko 106:85 (28:17, 27:27, 28:18, 23:23)

Body: Skinner 22 (8 doskoků a 5 asistencí), Číž 18 (7 asistencí), Šafarčík 17, Machač 13, Vocetka 9 (7 doskoků), Pajovič 9, Bakič 9, Dokoupil 8, Bálek 1 – Fuller 19, Čohadarevič 18 (10 doskoků), Močnik 15, Křemen 7, Šepa 7, Norwa 6 (9 doskoků), Sehnal 5, Goga 4, Novák 4
Doskoky: 36 – 36
Trojky: 16/31 – 9/21
TH: 12/16 – 18/22
Asistence: 24 – 15
Ztráty: 7 – 10
Fauly: 18 – 19

 

BK Opava – NH Ostrava 111:78 (25:19, 22:25, 28:14, 36:20)

Body: Klečka 25, Bujnoch 20 (6 doskoků), Šiřina 19, Kvapil 13 (7 doskoků), Jurečka 12, Gniadek 8 (7 doskoků), Slavík 6, Kouřil 4 (8 asistencí), Bukovjan 4 – Woods 16, Stanojevič 14, Stojačič 11, Blagojevič 10, P. Bohačík 8 (8 doskoků), Medvecký 7, Payne 7, Klímek 5
Doskoky: 40 – 31
Trojky: 9/24 – 6/22
TH: 20/24 – 22/31
Asistence: 28 – 17
Ztráty: 10 – 14
Fauly: 24 – 26

 

Foto: bkopava.cz

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace